Tampereen Ilves tippui SM-liigan puolivälierissä Kärpille, mutta isossa kuvassa 16 SM-kultaa voittanut seura on menossa oikeaan suuntaan. Vuosia vaikeuksissa rypeneessä Ilveksessä osataan ajatella ammattilaisemmin kuin aiemmin – rahat ansaitaan ennen kuin ne tuhlataan.
Ilveksen toimistolla elettiin kuin tulisilla hiilillä keväällä 2017. Jos pikaista ratkaisua ja lisärahoitusta ei löytyisi, perinteinen SM-liigaseura olisi mennyttä.
Ilves-Hockey Oy pani pystyyn osakeannin ja kädet ristiin. Se onnistui, ja anti tuotti lopulta 1,5 miljoonaa euroa.
Kurssin kääntäminen onnistui, kun pitkäaikainen pääomistaja Vincent Manngard luopui osakkuudestaan ja antoi velkoja anteeksi 930 000 eurolla.
Ilves oli taas kartalla, mutta toiminta piti panna uusiksi. Muuten oltaisiin taas hetken kuluttua samassa tilanteessa.
Palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Ilves pelasi itsensä seitsemään peliin venyneeseen puolivälieräsarjan Tapparaa vastaan, mikä toi lisää rahaa kassaan.
Vanhat ilvekset tulivat mukaan pelastustalkoisiin. NHL-pelaaja Tuukka Rask hankki osaomistajuuden vanhasta seurastaan, josta hän ponnisti maailmalle.
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo oli pelaajana voittamassa Ilveksen viimeisintä mestaruutta vuonna 1985. Hänenkin tunteensa ovat Ilveksen miehenä heitelleet vuosien varrella laidasta laitaan.
– Paljon ollaan saatu aikaiseksi keväästä 2017 lähtien. Emme tee enää niin päin, että satsaamme ja katsomme vasta sen jälkeen mistä rahat löytyvät, Jalo sanoo.
– Yhtiössä on saatu paljon asioita kuntoon. Olemme saaneet hyvää palautetta liikkuvasta pelistä, ja yhteistyökumppanipuolella kiinnostus kasvaa. Se on lumipalloefekti.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
"Emme lyö päätä seinään"
Elämää konkurssiuhan jälkeen on kestänyt pari kautta, ja Ilveksen viiksikarvat sojottavat jälleen ylöspäin. Talous on tasapainossa, ja jos omavaraisen joukkueen kehity jatkuu, Ilves on valmis haastamaan SM-liigan jättiläisiä lähivuosina.
Ilves Hockey Oy:n puheenjohtajaksi tuli uudistusvaiheessa ex-kiekkoilija Jyrki Seppä. Hän pitää Savonlinnan lähellä lammastilaa, mutta Ilveksen esitys ei ollut laisinkaan lammasmainen. Kärpät sai tehdä täyden työn, vaikka menikin puolivälieristä jatkoon suoraan 4–0.
– Tappio kirvelee aina, mutta organisaationa pitää nähdä isompi kuva. Olemme ottaneet selkeitä askeleita eteenpäin, Seppä sanoo.
Ilveksen tavoite runkosarjassa oli kuudes sija, mihin joukkue ei aivan yltänyt. SaiPan kukistui kuitenkin avauskierroksella 2–1.
– Kärpät on Suomen paras jääkiekkojoukkue, joten sikäli emme ole murheen murtamia emmekä lyö päätä seinän.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Lisää satsausta pelaajiin
Ilves-Hockey Oy teki viimeksi julkistetulla tilikaudella historian parhaan tuloksen, 159 000 euroa plussaa. Seppä sanoo, että seuraavassa tilinpäätöksessä päästään vieläkin parempaa tulokseen.
– Pankkivelkaa meillä ei ole enää ollenkaan, ja lainaa kaiken kaikkiaan muutama satatuhatta euroa, Seppä kertoo.
Ilves pystyy satsaamaan joukkueeseen kohentuneen taloustilanteen ansiosta. Kolmivuotiseen suunnitelmaan kuuluu, että pelaajiin käytettävä summa lisääntyy joka vuosi.
LUE MYÖS: TPS:ssä ja Lukossa pyörähtänyt Steven Seigo, 28, palaa SM-liigaan
Ilves oli täksi kaudeksi eniten pelaajabudjettiaan nostanut seura SM-liigassa, kun se pystyi nostaamaan satsausta 1,7 miljoonasta eurosta kahteen miljoonaan. Ensi kaudeksi summaa on taas aikomus nostaa.
– Emme ole lyöneet lukkoon mitään tiettyä euromäärää, joka käytetään pelaajiin. Lähtökohtaisesti käytämme enemmän, mutta katsomme tilanteen mukaan, Seppä pyörittelee.
Seppä tähdentää, että budjetti perustuu runkosarjatuottoihin – mahdolliset pudotuspelirahat ovat hyvä lisä.
– SM-liigan kestomenestyjät voivat ehkä perustaa pudotuspelituottoihin, mutta meillä ei valitettavasti ole vielä sellaista historiaa, Seppä naurahtaa.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Ensi kauden joukkue kasassa
Ilveksen nuorekkaan ja omavaraisen joukkueen vauhdikas peli on palauttanut väen halliin. Ilveksen tavoite 5 000 kotipelien katsojan keskiarvosta ylittyi 42 katsojalla.
Ville Meskanen ja Otto Koivula tekivät jo viime kauden päätteeksi NHL-sopimukset, ja lisää voi olla luvassa. Varsinkin ykkössentteri Arttu Ruotsalaisen ura on kovassa nousussa.
– Lähinnä Ruotsalaisen kohdalla tulee kyseeseen NHL, sillä meillä on hänen kanssaan voimassaoleva sopimus. Hän olisi meille tärkeä pelaaja, mutta on meillä olemassa B-suunnitelmakin, Jalo sanoo.
Jalon mukaan Ilveksellä on jo "joukkueellisen verran" sopimuksia. ensi kaudeksi. Aamulehden mukaan joukkue olisi saamassa riveihinsä Robert Leinon, Ville Kolppasen, Aleksi Elorinteen ja Kalle Maalahden.
Ilveksellä ei ole varsinaista urheilujohtajaa. St. Louis Bluesin scouttinakin toimiva pelaajakoordinaattori Timo Koskela ja Jalo vastaavat pelaajahankinnoista.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
– Tietysti keskustelemme pelaajista valmentajankin (Karri Kivi) kanssa, mutta pääsääntöisesti joukkueen kasaaminen tulee niin sanotusti yhtiön puolelta, Jalo kertoo.
Kivi on halunnut tietoisesti panna isoimmat paukut valmentamiseen. Ja resepti näyttää toimivan.
LUE MYÖS: Karri Kiveltä kova piikki Lasse Kukkoselle Kärpät-sarjan alla – "Jokohan riittäisi?"
Ilvekseen tuli loppukaudella kaksi vahvistusta: maalivahti Lukas Dostal ja puolustaja Niko Peltola. Molemmat ylittivät odotukset.
Samuli Vainionpään ja Oskari Laaksosen nuorten MM-kulta toi vielä hyvän piristysruiskeen keskelle kautta. Omia kasvatteja on tullut sisään hyvää tahtia, mutta vastaisuudessa lienee pakko turvautua enemmän ulkopuoliseen apuun.
– Näyttäisi siltä, että junioripuolella on pieni suvantovaihe. Yhteistyö junioripuolen kanssa on kuitenkin erittäin tärkeää, Seppä muistuttaa.
Ilves on liigakartalla legendaarinen seura, joka on voittanut yhteensä 16 SM-kultaa. Menestyksen vuosista on aikaa, mutta nyt Ilves on valmis palaamaan suurten joukkoon.
– Ensi kaudella tavoittella enemmän kuin kuudetta sijaa, Seppä linjaa.
Juttua korjattu kello 13.53. Ilves nosti pelaajabudjettiaan edelliskauden 1,7 miljoonasta eurosta 2 miljoonaan euroon, ei 2,5 miljoonaan.