Inarin maastopalojen jälkisammutus jatkuu – palot alkoivat nuotiosta

Inarin alkuviikolla syttyneet maastopalot ovat sammuneet, kertoo Lapin pelastuslaitos. Alueella jatketaan jälkisammutustöitä, joissa muun muassa etsitään mahdollisia palopesäkkeitä.

Pelastuslaitoksen mukaan jälkisammutustöissä oli tänään perjantaina Lapin pelastuslaitokselta 50 ihmistä. 

Sää vaikuttaa viikonloppuna tilanteen kehittymiseen, sillä voimakas tuuli voi puhaltaa palopesäkkeet uuteen liekkiin.

Palot alkoivat nuotiosta

Pelastuslaitoksen arvion mukaan palot olivat saaneet alkunsa nuotiopaikoilta. Inarissa on voimassa maastopalovaroitus.

– Luonnossa liikkujien tulee jättää tulistelut tekemättä maastopalovaroitusalueella, jotta uusilta paloilta vältytään, päivystävä päällikkö Mika Hyvärinen Lapin pelastuslaitokselta kehottaa tiedotteessa.

– Yksi tapa tehdä ruokaa maastossa on kaasulla toimiva retkikeitin. Kaasukeitintäkin tulee käyttää palamattomalla alustalla, esimerkiksi kalliolla.

Lapin pelastuslaitoksen ohella sammutustöihin osallistuivat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun pelastuslaitokset. Apua saatiin myös Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

– Helikoptereilla muodostettu ilmasilta on ollut merkittävä apu palon sammuttamiseen. Ilmasillan kautta on saatu kuljetettua henkilöitä sekä huoltoa tehtyä, Hyvärinen toteaa.

"Tulet tehdään samaan paikkaan"

Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Markus Aarto arvioi STT:lle jo aiemmin, että ainakin yhdeltä palopaikalta on löytynyt nuotiopaikka.

– Uskoisin, että kun päästään tutkimaan, näistä muistakin voisi tällainen löytyä. Jos nyt teen oletuksia, metsästäjiä on paljon liikkeellä ja on totuttu tekemään nuotiotulet tai makkaratulet aina samaan paikkaan, Aarto sanoi perjantaina.

Palopäällikön mukaan tämä ei välttämättä olisi ongelma tavallisena, märkänä syksynä, mutta tällä hetkellä Inarissa on voimassa maastopalovaroitus ja maasto on kuivaa.

Pelastuslaitos kuvaili keskiviikkona paloja poikkeuksellisen kookkaiksi ja niiden ajankohtaa epätavallisen myöhäiseksi. 

Sevettijärvellä syttyi noin 11 hehtaarin maastopalo ja Kirakkajärvellä noin 8 hehtaarin palo. Keskiviikkona tietoon tuli myös noin 6,5 hehtaarin maastopalo Ahvenjärvellä.

Lue myös:

    Uusimmat