Inarissa useita suuria maastopaloja – pelastuslaitos: Paloalueet pysyneet yöllä ennallaan

Inarin kolme suurta maastopaloa ovat kahdessa ryppäässä Sevettijärven ja Kirakkajärven alueilla. Pelastuslaitos epäilee paloja ihmisen aiheuttamiksi, ja se haalii lisää pelastajia sammutustöihin.

Lapin pelastuslaitos tiedotti torstaiaamulla, että tilanne paloalueilla on pysynyt yön yli ennallaan. 

– Sammutustyö on yön aikana keskittynyt paloalueen vartioimiseen, eikä aktiivista sammutusta ole pimeyden aikaansaaman työturvallisuusriskin vuoksi voitu huomattavassa määrin tehdä. 

– Yön aikana on selvitetty ja korjattu kalustopuutteita ja aktiivinen sammutustyö on käynnistynyt uudelleen aamun valjettua. Myös helikopteritoiminta käynnistyy uudelleen Aslakin ja vartiolentolaivueen toimesta, pelastuslaitos tiedottaa.

Lisää pelastajia sammutustöihin

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin pelastuslaitoksilta koottu noin 20 hengen lisäresurssi saadaan paloalueille torstai-iltapäivään mennessä, jolloin kovalle rasitukselle joutunutta henkilöstöä päästään vaihtamaan. Mikäli uusia maastopaloja ei päivän aikana havaita, saataneen olemassa olevat palot lopullisesti hallintaan kuluvan vuorokauden aikana. Jälkisammutus ja jälkivartiointi kestänevät vielä vuorokausia.

Keskiviikkoillalla pelastuslaitos tiedotti, että Sevettijärven palo oli saatu rajattua. Myöskään Kirakkajärven palo ei ollut levinnyt.

Paloista kaksi syttyi keskiviikkoaamulla, ja kolmas palo syttyi Kirakkajärven lähettyvillä myöhemmin iltapäivällä.

Palopaikka on useiden yli 10 hehtaarin kokoinen alue

Sevettijärventiellä palaa noin 11 hehtaarin kokoinen alue ja Kirakkajärvellä kahdeksan hehtaaria maastoa.

Ahvenjärven ja Ahventsokan maastossa syttyneestä maastopalosta pelastuslaitos sai ilmoituksen iltapäivällä. Siellä olevan palon alue on noin 6,5 hehtaaria.

Vartiolentolaivueen helikopteri on pyrkinyt rajaamaan paloa ilmasta käsin illan aikana ja pelastushenkilöstöä on matkalla paloalueelle, pelastuslaitos tiedotti keskiviikkoiltana.

Mahdollinen neljäs palo sijaitsee Sevettijärveltä noin kahdeksan kilometriä etelään. Alueella tehtiin savuhavainto noin puoli seitsemältä illalla.

– Tilanne on verraten huono, että paloja tulee lisää, ja se vaikeuttaa toimintaamme, sanoo Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Aarto.

Pelastuslaitos pitää todennäköisenä, että palot ovat ihmisen aiheuttamia.

– Mikään muu ei ajatuksissani selitä paloja. Nyt on ruskaliikkujia paljon. Kun tehdään nuotioita vääriin paikkoihin tai ne sammutetaan huolimattomasti, paloja tulee, Aarto toteaa.

Ukkosia, jotka voisivat selittää maastopalojen syttymisen, ei ole havaittu alueella.

Palot ovat hankalissa paikoissa

Palojen vuoksi Lapin pelastuslaitos kertoo haalivansa lisäresursseja palojen saamiseksi hallintaan. Pelastuslaitoksen henkilökuntaa on kutsuttu sammutustehtäviin muun muassa Kemistä asti.

– Olemme kartoittaneet lisäresursseja eri puolilta Lappia, jotta saamme käsiä lisää, Aarto sanoo.

Ainakin toistaiseksi pelastuslaitos pärjää Aarton mukaan omin voimin.

– Palot ovat hallittavan kokoisia, mutta niitä on paljon ja ne ovat huonoissa paikoissa.

Sammutustöissä on tosin avustanut kaksi helikopteria, minkä lisäksi Puolustusvoimain virka-apuosasto oli saapumassa paloalueille iltapäivällä. 

Tavoitteena on edelleen saada palot sammutettua torstaina. 

– Kunhan löydetään resurssit palojen sammuttamiseen eikä uusia paloja tule, Aarto arvioi.

Kova tuuli on haitannut sammutustöitä. Inarin kunnassa on voimassa maastopalovaroitus.

Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen paloissa.

Juttua päivitetty 12.9. kello 7.43 pelastuslaitoksen tiedotteella.

Oikaisu 11.9.2024 kello 23.39: Jutun päivittyessä Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtajan etunimi ja titteli olivat jääneet pois.

Oikaisu 11.9.2024 kello 22.43: Jutussa luki Savettijärvi, kun piti lukea Sevettijärvi.

Juttua päivitetty 11.9.2024 kello 22.18: Juttua päivitetty pelastuslaitoksen tiedotteen tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat