Inarin maastopalot hallinnassa – palopäälliköllä arvio syttymissyystä

Inarin alkuviikolla syttyneiden maastopalojen tilanne on tällä hetkellä hyvin rauhallinen, kertoo Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Markus Aarto STT:lle.

–  Paloalueilla on pieniä kytöjä, joita yritetään sammutella. Akuutti huoli on tällä hetkellä pois, Aarto sanoo.

Aarron mukaan kestää useita päiviä, että myös kydöt saadaan sammutettua kokonaan. Toiveena on kuitenkin saada kevennettyä valmiutta viikonloppua kohti ja siirtyä paloalueiden jälkivartiointiin.

Jälkivartiointi kuuluu Aarron mukaan maanomistajalle eli Metsähallitukselle, mutta myös muita työntekijöitä on paikalla viikonlopun yli. Paloja on ollut sammuttamassa esimerkiksi Puolustusvoimien virka-apuosasto. Lisäksi pelastuslaitokselta saapui sammuttajia avuksi Rovaniemeltä, Pelkosenniemeltä ja Savukoskelta.

"Tulet tehdään samaan paikkaan"

Aarto arvioi STT:lle jo aiemmin, että palot ovat saattaneet saada alkunsa nuotioista. Hänen mukaansa ainakin yhdeltä palopaikalta on löytynyt nuotiopaikka.

–  Uskoisin, että kun päästään tutkimaan, näistä muistakin voisi tällainen löytyä. Jos nyt teen oletuksia, metsästäjiä on paljon liikkeellä ja on totuttu tekemään nuotiotulet tai makkaratulet aina samaan paikkaan, Aarto sanoi perjantaina.

Palopäällikön mukaan tämä ei välttämättä olisi ongelma tavallisena, märkänä syksynä, mutta tällä hetkellä Inarissa on voimassa maastopalovaroitus ja maasto on kuivaa.

Pelastuslaitos kuvaili keskiviikkona paloja poikkeuksellisen kookkaiksi ja niiden ajankohtaa epätavallisen myöhäiseksi. Sevettijärvellä syttyi noin 11 hehtaarin maastopalo ja Kirakkajärvellä noin 8 hehtaarin palo. Keskiviikkona tietoon tuli myös noin 6,5 hehtaarin maastopalo Ahvenjärvellä.

Lue myös:

    Uusimmat