Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja vihannesten halpeneminen.
Kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 2,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Vielä helmikuussa inflaatio oli 3,0 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintoja nosti maaliskuussa vuoden takaisesta eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu.
Kuluttajahintojen nousua taas hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja vihannesten halpeneminen.
Kuluttajahintojen kuukausimuutos helmikuulta maaliskuulle oli –0,1 prosenttia, mikä Tilastokeskuksen mukaan johtui enimmäkseen sähkön hinnan laskusta. Inflaation hidastuminen helmikuusta maaliskuulle on seurausta myös muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta.
Tilastokeskus kertoo myös, että kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 4,0 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.
Koko euroalueen inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 2,4 prosenttia, kun se oli helmikuussa 2,6 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli maaliskuussa 0,5 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.