Influenssatartuntoja on todettu nyt enemmän kuin aiempina vuosina tähän mennessä. Huippu on todennäköisesti kuitenkin vielä saavuttamatta.
THL:n erikoistutkija Niina Ikonen kertoo, että influenssaa on nyt määrällisesti poikkeuksellisen paljon, mutta tauti muutoin on varsin normaali: rajuja oireita ei ole tavanomaista enempää.
MTV Uutiset otti selvää, missä taudin osalta nyt mennään. Kysymyksiin vastaa THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.
Mikä influenssaepidemian tämänhetkinen tilanne Suomessa?
Influenssan laboratoriovarmistetut tapausmäärät ovat lisääntyneet rajusti viime viikkoina Suomessa. Kahden viimeisen viikon aikana influenssatapausten määrä on ylittänyt sen, mitä viime kausina on määrällisesti todettu per viikko. Nousu on ollut hyvin voimakas, jopa piikkimäinen.
THL:n tuoreimmat tiedot ovat viime viikolta, jolloin koko maassa tehtiin yli 1000 influenssakäyntiä terveysasemille. THL:n mukaan influenssakäyntien määrä ylittää korkean epidemian rajan, jos käyntejä on koko maassa yli 500 viikossa.
Suurin osa influenssatartunnoista ei kirjaudu rekisteriin, sillä kaikki eivät suinkaan mene oireiden ilmaantuessa lääkärille ja vielä harvemmilta otetaan laboratoriotesti, joka varmistaa influenssan.
Missä päin Suomea huippuviikot nyt käsillä?
Lähes koko maassa influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehdyt terveyskeskuskäynnit ovat lisääntyneet.
Useassa sairaanhoitopiirissä käyntien määrä on runsasta, mutta Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiireissä se on erittäin runsasta.
Tilanne elää koko ajan, eikä tiedossa ole esimerkiksi vielä viime yön aikana päivittyneitä tietoja. Uusia sairaanhoitopiirejä on voinut ilmaantua.
Minkä takia tautitapauksia on yhtä-äkkiä niin paljon?
Siihen ei ole selkeätä selitystä. Influenssaviruksille on tyypillistä muuntuminen, minkä seurauksena sairastavuus influenssainfektioihin eri epidemiakausien aikana vaihtelee.
Epidemian ajoittuminen, voimakkuus ja kesto vaihtelevat. Toisinaan epidemia ilmenee voimakkaana nousuna ja lähtee sitten nopeasti laskemaan. Viime kausi puolestaan oli sellainen, että kausi alkoi aikaisin ja tapauksia esiintyi pitkän aikaa.
Kuinka vakavia influenssatapauksia on tähän mennessä ollut?
THL:n oman seurannan perusteella tiedämme, että vakavia sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaativia tapauksia on esiintynyt.
Erityisesti pandeminen A(H1N1)-alatyypin influenssa eli sikainfluenssa on aiempinakin vuosina aiheuttanut vakavia infektioita vanhusten ja riskiryhmien lisäksi nuorille ja muuten terveille aikuisille.
THL:n omien seurantatietojen mukaan influenssa on vienyt tehohoitoon 24 ihmistä tähän mennessä. Tämä tieto ei kuitenkaan ole kattava ja ajantasainen, sillä tapauksia on todellisuudessa enemmän. THL ei saa kaikista tehohoitoa vaativista tapauksista näytteitä.
Onko pahin huippu vielä edessä?
Influenssakauden kehitystä on vaikea ennustaa, joten tapausten määrä voi vielä hieman noustakin lähiviikkoina.
Voisi kuvitella, että hiljalleen viikoittaisten tapausten määrä alkaa laskea. Tapaukset eivät koskaan lopu kuin seinään, vaan virus jatkaa edelleen kiertoaan tartuttaen ihmisiä. Influenssakaudet ovat aina erilaisia; tapausten määrät ja epidemian kesto vaihtelevat eri kausina suurestikin. Tällä hetkellä valloillaan on pandeeminen influenssa (H1N1)-virus, mutta myös toista A-tyypin influenssavirusta ja B-tyypin virusta on todettu. Muutkin virustyypit voivat vielä levitä Suomessa.
Kannattaako rokote edelleen ottaa?
Rokottamiselle epidemia-aikana ei käytännössä ole mitään estettä. Rokote sisältää kolmea eri virusta. Meillä tällä hetkellä on valtaviruksena pandeminen A(H1N1)-virustyyppi, mutta myös muut virustyypit saattavat nostaa päätään kauden edetessä, ja tällöin rokote ehtii vielä vaikuttamaan niihin. Rokotteen antaman suojan muodostuminen vie kaksi viikkoa.
Influenssaäänestys