Influenssaepidemia on täällä – ollut jo muutamia joukkosairastumisia

flunssa (2)
Influenssaepidemia on alkanut. Sairastuneiden määrän odotetaan kasvavan joka viikko.Lehtikuva
Julkaistu 13.12.2016 09:37
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Tämänvuotinen influenssaepidemia on alkanut. Influenssatapausten määrä on selvästi lisääntynyt ja viime viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määritteli epidemiakauden alkaneeksi.

– Lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä on raportoitu tapauksia. Viime viikolla influenssa-aktiivisuus oli korkea Keski-Pohjanmaalla ja toissaviikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella, mutta tilanne elää koko ajan, muistuttaa THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Tilastot eivät anna todellista kuvaa sairastuneiden määrästä, koska ne perustuvat influenssan kaltaisten oireiden takia tehtyihin terveyskeskuskäynteihin ja laboratoriovarmistettuihin tapauksiin. Kaikki eivät välttämättä lähde terveyskeskukseen, kun sairastuvat.

Joukkosairastumisia on tähän mennessä raportoitu muutamia.

– Muutamissa hoitolaitoksissa on esiintynyt sairastumisia. Varuskunnista ei ole raportoitu suuria määriä sairastumisia, sanoo Ikonen.

influenssa, flunssa

Suurin sairastumisvaara on vanhuksilla ja riskiryhmiin kuuluvilla. 

Rokote näyttäisi tehoavan

Vallitseva influenssavirus on tällä hetkellä influenssa A(H3N2). Rokote näyttäisi tehoavan siihen hyvin.

– Tällä hetkellä epideemiset virukset vastaavat rokotevirusta, kertoo Ikonen.

Viime vuonna influenssaepidemia oli ärhäkämpi kuin moneen vuoteen. Sikainfluenssana tunnettu A(H1N1)-virus vei tehohoitoon myös työikäisiä ja perusterveitä ihmisiä.

– Viime vuoteen verrattuna influenssakausi on kolmisen viikkoa etuajassa. Tämän hetkisen tiedon perusteella mitenkään poikkeuksellista kautta ei ole odotettavissa. Viruksessa ei ole havaittu poikkeuksellista muuntumista. Influenssa A(H3N2)-kausina vakavampia taudinkuvia todetaan usein enemmän vanhuksilla ja riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä. Viime kautena valtaviruksena kiersi A(H1N1)-virus ja vakavia sairastumisia esiintyi myös perusterveillä aikuisilla, toteaa Ikonen.

Kuume

Aina, kun ollaan tiiviisti yhdessä, tartuntojen riski kasvaa.

Joulu voi lisätä tartuntoja

Jos epidemia etenee normaaliin tapaan, influenssatapausten määrä lisääntyy tästä eteenpäin joka viikko. Joulun juhlinta voi lisätä tartuntojen määrää.

– Aina, kun ollaan tiiviisti yhdessä, tartuntojen riski kasvaa. Tilastoissa tosin joulun aikaan tulee yleensä notkahdus terveyskeskuskäynneissä. Ihmiset eivät ehkä mielellään hakeudu joulunpyhinä terveyskeskukseen, tietää Ikonen.

Influenssarokotuksen ehtii vielä ottaa.

– Ehtii kyllä, mutta pitää muistaa, että suojan syntyminen vie noin kaksi viikkoa. Siinäkin välissä ehtii huonolla tuurilla sairastua, muistuttaa Ikonen.

Influenssatartunnalta suojaavat tutut keinot.

– Ensisijainen suojautumiskeino on rokote, mutta hyvää käsihygieniakaan ei saa unohtaa. Sairastuneiden pitäisi muistaa yskiä hihaan tai nenäliinaan. Tietenkin kannattaa myös vältellä sairastuneiden seuraa, jos se vain on mahdollista, luettelee Ikonen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa