Influenssan ja koronan kombo voi olla kohtalokas – HUSin ylilääkäri suosittelee rokotusta: "Samaan aikaan osuessaan taudinkuva voi olla vaikea"

Asko Järvinen LK
Lehtikuva
Julkaistu 08.10.2020 18:03
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Suomen koronatapausten määrät ovat nousussa. Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tilanne on Euroopan mittakaavassa silti hyvä. Syksyn influenssakausi kuitenkin mietityttää riskiryhmäläisten kannalta.

Tänään on raportoitu 296 uutta koronavirustartuntaa. HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoo tilanteen vastaavan muun Euroopan jo hieman aiempaa tasoa.

– Me tulemme vähän perässä, tilanne on eurooppalaisittain hyvä, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan tartuntojen määrän kasvu selittyy muun muassa joukkoaltistumisilla juhlissa, opiskelijatapahtumissa sekä urheiluharjoituksissa.

– Ihmisten väliset kontaktit ovat huomattavasti yleisempiä kuin keväällä.

"Voi tulla tilanne, että tehohoitopaikat ovat kortilla"

Vaikka esimerkiksi Vaasassa on ollut suuria tartuntaryppäitä, Järvisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä valoa näkyy tunnelin päässä: parin viime päivän tartuntakäyrät ovat lievässä laskussa.

Huonompaankin tilanteeseen on HUSissa varauduttu, mutta sairaalasta katsoen nyt on infektioylilääkärin mukaan "huomattavan rauhallista".

– Jos tauti pääsee ihan rajaamatta käymään yhteisön läpi kaikissa ikäryhmissä, niin silloin meilläkin voi tulla tilanne, että tehohoitopaikat ovat kortilla ja niistä voi tulla pulaa, hän toteaa.

Lue myös: Vaasa hiljeni koronan edessä: "Ei tästä kannata syyllistää ketään"

Meneekö Suomi taas kiinni?

Järvinen ei näe tarvetta sille, että Suomessa mentäisiin kevään kaltaiseen "lockdown"-tilaan.

– Tiedetään, että toimenpiteiden pitää olla aikaisia, että ne tepsivät. Nyt on tulossa joukko aika kovia toimenpiteitä varsinkin ravintola-alalle. Itse katsoisin näiden vaikutuksen ensin.

Sen sijaan Järvinen suosittelee influenssarokotteen hakemista, jahka rokotuskausi alkaa.

– Samaan aikaan osuessaan influenssa ja koronavirus voivat tehdä vielä vaikeamman taudinkuvan varsinkin riskiryhmäläisille.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus