Suomen viranomaiset eivät luovuta Interpolin etsintäkuuluttamaa suomalaista Intiaan.
Kansainvälisen poliisijärjestö Interpolin punainen määräys (red notice) on lähin vastine kansainväliselle etsintäkuulutukselle, vaikka se ei velvoitakaan jäsenmaita kiinniottotoimiin.
MTV Uutiset julkaisi uutisen suomalaisesta Kari Heikkilästä tehdystä Interpolin punaisesta määräyksestä toissapäivänä.
Otti yhteyttä mediaan
Heikkilä otti yhteyttä MTV Uutisiin ja kertoi, ettei häntä epäillä Suomessa mistään rikoksista, ja kuvaili Intiassa esitettyjä syytteitä valheellisiksi.
Korhosen mukaan väitteet raiskauksesta ja petoksista liittyvät hänen työskentelyynsä Intiassa suomalaisen pörssiyrityksen palveluksessa. Hänen kertomansa mukaan hän joutui paikallisten rikollisten kiristämäksi, ja kieltäydyttyään maksamasta joutui tekaistujen rikosilmoitusten uhriksi.
Heikkilän mukaan Intian viranomaiset ovat nyttemmin luopuneet kaikista häneen kohdistuneista syytöksistä. MTV Uutiset ei pystynyt varmistamaan tietoa paikallisilta viranomaisilta.
Suomalaisia ei luovuteta Intiaan
Keskusrikospoliisi ilmoitti MTV Uutisille, ettei kommentoi asiaa, vaan kehotti olemaan yhteydessä oikeusministeriöön.
Oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen kertoo, että ministeriö on tietoinen asiasta.
– Poliisista otettiin yhteyttä, että Heikkilällä on red notice perässään, hän kertoo.
Heikkilään ei hänen mukaansa tule kohdistumaan Suomen viranomaisten osalta pakkokeinoja.
– Suomen kansalaista ei missään oloissa luovuteta Intiaan. Tähän päättyy oikeusministeriön osuus tässä asiassa.
Perustuslaki suojaa
Oikeusministeriöstä kerrotaan, että Interpolin julkaisema punainen määräys on lähtöisin Intian viranomaisten Interpolille antamasta pyynnöstä julkaista etsintäkuulutus. Interpol on käynyt sen kriteereillään läpi ja tullut siihen tulokseen, että ilmoitus voidaan laittaa levitykseen Interpolin sivuille.
Punainen määräys on virka-apupyyntö, mutta siihen suhtaudutaan eri maissa eri tavoin. Suhtautumistapa vaihtelee määräyksen lähes velvoittavaksi tulkitsevasta asenteesta sen katsomiseen olinpaikkatiedusteluksi.
Heikkilän mukaan Korhosta ei luovuteta Suomesta perustuslain perusteella.
– Suomen kansalaista ei voida vastoin tämän tahtoa luovuttaa ulkomaille vieraaseen valtioon. Poikkeus on, että henkilö voidaan oikeudenkäyntiä varten luovuttaa Euroopan unionin sisällä. Euroopan ja Pohjoismaiden ulkopuolelle Suomen kansalaista ei luovuteta missään oloissa, Korhonen sanoo.
Iltalehti taas kuvailee KRP:n tietojen perusteella, että asia otettaisiin uudelleen käsittelyyn, jos Intia lähettää miehestä luovutuspyynnön.
Heikkilää koskeviin rikosepäilyihin, niiden sisältöön tai muihin seikkoihin Korhonen ei ota kantaa.