Toisinaan raskaita rikosepäilyjä paenneilla henkilöillä käy satumainen tuuri, ja he jäävät viranomaiskoneiston tavoittamattomiin ulkomaille.
Maailmalla poliisia pakoilee toista sataa kansainvälisesti etsintäkuulutettua suomalaista. Heitä jää kiinni viikoittain.
Näin kävi myös Katiska-huumerikosvyyhdin toiseksi päätekijäksi epäillylle Janne "Nacci" Tranbergille lokakuussa, kun Espanjan poliisi otti hänet kiinni Aurinkorannikolla.
EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteenliittymän eli Europolin Europe`s most wanted -sivustolla jokaisella valtiolla on niin sanottu ilmoituskiintiö. Esimerkiksi Suomi saa pitää samanaikaisesti esillä kahden henkilön etsintäkuulutusta.
Myös Interpolin sivuilla valtiot voivat etsintäkuuluttaa kuvan kera vakavista rikoksista epäiltyjä henkilöitä. Kyse on niin sanotuista Red Notice -ilmoituksista.
Lue myös: Janne "Nacci" Tranberg paljastaa MTV:n erikoishaastattelussa: Näin hänet otettiin kiinni kahden vuoden pakoilun jälkeen Espanjan Aurinkorannikolla – "Kaksi sekuntia sen jälkeen mä olin maassa vahvassa pyörityksessä..."
Keskusrikospoliisi laatii Interpolille tavanomaisesti noin 140 kuulutusta vuodessa, mutta vain murto-osa niistä päätyy näkyviin organisaation julkiselle sivustolle. Etsintäkuulutettujen hauista vastaava rikoskomisario Ritva Santtila Keskusrikospoliisista huomauttaa, että todellisuudessa etsintäkuuluttettujen suomalaisten tai Suomesta paenneiden rikoksentekijöiden määrä on siis huomattavasti suurempi kuin vilkaisu Interpolin sivulle antaa ymmärtää.
– Interpolin laillisuusvalvontayksikkö käy läpi kaikki niin sanotut Red Notice -etsintäkuulutukset henkilön kiinniottamiseksi ja luovuttamiseksi. Jos rikosepäilyperusteet ovat tarpeeksi vahvat, henkilöstä julkaistaan ilmoitus. Samalla järjestö tarkistaa, ettei kukaan päädy listalle esimerkiksi sotilaallisen, poliittisen ja uskonnollisen vainon tai rodun takia, Santtila kertoo.
MTV koosti tähän artikkeliin keskeisimmät Suomeen kytkeytyvät, rikoksista epäillyt henkilöt Europolin ja Interpolin tämänhetkisten etsintäkuulutusten perusteella.
Talousrikoksia tehtaillut Jan Salminen
Europolin etsintäkuuluttamalla Jan Johannes Salmisella on haku päällä lukuisten talousrikosten vuoksi. 1985 syntynyt Salminen päätyi Europolin listalle, koska hän ei koskaan saapunut oikeuteen vastaamaan syytteisiin muun muassa törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.
Hänellä on Suomessa oikeustapauksia vireillä niin käräjä- kuin hovioikeudessakin.
Turussa asunut Salminen on aiemmin opiskellut liikunnanohjaajaksi ja ollut opintojensa aikana Malagassa oppisopimuskoulutuksessa. Julkisuudessa olevien tietojen perusteella mies on tullut tunnetuksi thai-nyrkkeilyn saralla sekä mukana käytettyjen autojen ja alkoholin maahantuontibisneksessä.
Huhtikuussa 2019 Salminen jäi kiinni Espanjassa. Hänet määrättiin matkustuskieltoon säilössä pitämisen sijaan. Paikalliset viranomaiset tekivät hänestä luovutuspäätöksen Suomeen.
Salminen ei kuitenkaan saapunut Suomen paluulennolle määräaikaan mennessä. Keskusrikospoliisi ei ole tietoinen, miksi Espanjan viranomaiset määräsivät henkilön matkustuskieltoon säilössä pitämisen sijaan. Salminen siis pääsi uudestaan karkuun.
Poliisi uskoo hänen oleilevan edelleen Espanjan Aurinkorannikollla.
Lue myös: Etsintäkuulutettu Jan Salminen, 34, – joutuu korvaamaan verohallinnolle yli 30 000 euroa
KRP:n etsimä Jan tuomittiin aiemmin yli 150 000 euron talousrikoksista – viihtyykö tämäkin Euroopan etsitympiin kuuluva mies Espanjan lämmössä?
Haagan puukottaja Hayder Al-Hmedawi
Hayder Abduljabbar Al-Hmedawi puukotti viime vuoden maaliskuun alussa Helsingin Haagassa ex-puolisoaan, tämän ystävää ja kolmea lastaan lastensuojelun yksikön edustalla perhetapaamisen päätteeksi. Poliisi epäilee, että kyse oli kunniaväkivallasta.
Mies pakeni paikalta, eikä häntä saatu kiinni. Poliisin mukaan mies oli mennyt Suomesta Ruotsiin ja sieltä Tanskaan, mistä matka jatkui Saksaan ja sieltä Turkin tai Kreikan kautta hänen kotimaahansa Irakiin.
Poliisi arveli tuolloin, että mies on todennäköisesti taittanut matkaa maa- ja vesiteitse. Lentokentälle uskaltautuminen olisi todennäköisesti koitunut hänen kohtalokseen. Tunnistuskuvien ja pidätysmääräysten perusteella hän olisi todennäköisesti jäänyt kiinni.
Lue myös: Poliisi tietää nyt varmuudella Haagan puukottajan paenneen Irakiin – mies sai pakomatkansa aikana apua: Euroopassa tehty kotietsintöjä epäillyn tuttujen luo
Hayder Al-Hmedawi sai pakomatkalleen todennäköisesti apua Ruotsissa tai Tanskassa. Tapauksen tutkinnanjohtaja on kertonut, että poliisilla on tiedossa miehen tuttavia näistä maita. Kotietsinnät tuttujen luo eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.
Mies on vangittu Helsingin käräjäoikeudessa poissaolevana. Hänestä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys ja hänen etsintäkuulutuksensa löytyy Interpolin sivuilla.
Al-Hmedawia epäillään kahdesta murhan yrityksestä, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.
Poliisi on aiemmin kertonut tekevänsä yhteistyötä myös Irakin viranomaisten kanssa, mutta virkavalta ei täsmentänyt, yritetäänkö henkilöä saada Suomeen.
MTV Uutiset ei tavoittanut tapauksen tutkinnanjohtajaa kommentoimaan tämänhetkistä tilannetta.
Lue myös: Oikeus ennakoi, että Haagan puukottaja yrittää vielä tappaa entisen puolisonsa – siitä huolimatta mies pääsi tapaamaan naista ja lapsia
Naisystävänsä surmasta epäilty Ayoub El Yaakoubi
Parikymmentä vuotta sitten Suomesta ulkomaille paennut Ayoub El Yaakoubi on edelleen Interpolin etsintäkuulutuslistalla.
Suomen ja Marokon kansalaisen epäillään murhanneen avovaimonsa Sari Sinisalon Hämeenlinnassa lokakuussa 1992. Kaksikymppisen naisen ruumis löytyi pari kuukautta surman jälkeen Padasjoelta jätesäkistä metsäpolun laidalta.
Poliisi pidätti miehen esitutkintavaiheessa, mutta näytön puutteessa hänet päästettiin vapaaksi. Mies mitä ilmeisemmin näki tilaisuutensa tulleen ja pakeni Suomesta.
IL:n mukaan Marokon poliisilta tuli yli vuosi surman jälkeen Suomen poliisille faksi. Siitä saattoi päätellä, että mies on otettu kiinni kotimaassaan. Marokkolaisviranomaiset tiedustelivat, pidettäisiinkö myös oikeuskäsittely Marokossa. Pääsääntöisesti oikeutta käydään siinä valtiossa, missä rikos on tapahtunut. Suomalaisviranomaiset eivät olleet halukkaita Marokossa pidettävään istuntoon.
Lue myös: Surmaaja ja petoksista epäiltyjä – tällaisia henkilöitä Suomi on etsintäkuuluttanut
Nyt tilanne on jäissä. El Yaakoubin saaminen takaisin Suomeen on hyvin vaikeaa, sillä Marokko ei luovuta kansalaisiaan ulkomaille oikeudenkäyntiä varten. Näin toimii myös moni muu valtio.
Tapauksen entinen tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Olli Töyräs kertoo, että vanhaa juttua käytiin läpi viime keväänä. Tutkinta on edelleen avoinna, vaikka poliisi ei sitä aktiivisesti edistäkään.
Suomen poliisin näkemys on se, ettei miestä enää saada Suomeen viranomaistoimenpitein. Näin olisi jo vuosien varrella tapahtunut, jos se olisi mahdollista.
– Monikaan maa ei luovuta omiaan oikeudenkäynteihin toisiin valtioihin. El Yaakoubista on edelleen kansainvälinen etsintäkuulutus, ja häntä epällään henkirikoksesta. Jos hänet tavataan jossakin muualla kuin kotimaassaan, hänet voidaan ottaa kiinni. Se on ainoa keino hänen saattamisekseen rikosvastuuseen, Töyräs sanoo.
Intian viranomaiset kaipaavat Kari Juhani Heikkilää
Interpolin mukaan Kari Juhani Heikkilää, 59, epäillään Intiassa tapahtuneesta raiskauksesta ja petoksesta. Hän on ollut Red notice -listalla vuodesta 2018 saakka.
Kun tieto etsintäkuulutuksesta levisi, Heikkilä otti yhteyttä medioihin ja taustoitti tilannettaan. Heikkilän mukaan väitteet raiskauksesta ja petoksesta liittyvät hänen työskentelyynsä Intiassa suomalaisen pörssiyrityksen palveluksessa.
Heikkilä oli sanojensa mukaan joutunut paikallisten rikollisten kiristämäksi. Koska hän kieltäytyi maksamasta, rikolliset tekaisivat hänestä keksittyjä rikosilmoituksia.
Kari Heikkilän mukaan häntä vastaan kohdistetuista syytöksistä on sittemmin luovuttu, mutta Interpolin Most wanted -listalla hän on joka tapauksessa edelleen.
Lue myös: Interpolin etsintäkuuluttama mies otti yhteyttä MTV Uutisiin – luovutus Intiaan ei uhkaa
Perustuslain nojalla Suomen kansalaista ei kuitenkaan missään olosuhteissa luovutettaisi Intiaan, jossa rangaistuksena tietyissä rikoksissa on muun muassa kuolemanrangaistus.
Suomessa Heikkilää ei epäillä rikoksesta, joten kotimaan viranomaisten syyniin hän ei Interpolin ilmoituksesta huolimatta joudu.
Interpolin sivustolta selviää, että Suomen poliisi on tehnyt etsintäkuulutukset Haagan puukottajan ja El Yaakobin lisäksi romanialaisesta Gregorian Bivolarusta, iranilaisesta Aram Kohnepushista ja algerialaisesta Ishak Merenvuoresta.
Bivolarua epäillään törkeästä ihmiskaupasta ja lukuisista seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista. Kohnepushin epäillään syyllistyneen törkeään petokseen ja väärennökseen. Merenvuorta epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.