Ranskan oikeuslaitos päätti eilen, että psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki luovutetaan Suomeen. Asiasta uutisoi ensin Yle. KRP kertoo, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Luovutuspäätös tehtiin Versaillesin muutoksenhakutuomioistuimessa lyhyen istunnon jälkeen. Kivimäki ei vastustanut luovuttamistaan.
– Tapaus oli harkittavana, ja eilen aamulla oikeus antoi ratkaisun, jossa myönnyimme asianosaisen henkilön luovuttamiseen Suomen viranomaisille, oikeuden tiedotusjohtaja Robin Muracciole kertoo MTV Uutisille.
Muracciolen mukaan oikeuden päätös ei muilta osin ole julkinen.
Kivimäen asianajaja Peter Jaari ei keskiviikkona kommentoinut asiaa. Jaari kertoi MTV Uutisille lyhyessä viestinvaihdossa, ettei itse osallistunut luovutusoikeudenkäyntiin, eikä ollut puoleen päivään mennessä saanut tietoja asiaan liittyen. MTV Uutiset ei tavoittanut Jaaria torstaina.
Myöskään KRP:tä Ranskan oikeuden päätöksen tarkat yksityiskohdat eivät ole vielä tavoittaneet.
Vastaamo-jutun tutkinnanjohtaja Marko Leponen kertoi MTV Uutisille torstaina aamupäivällä, että poliisikin on asiassa mediatietojen varassa.
– Virallista päätöstä emme ole saaneet. Tietysti sitä odotellaan täällä.
Lue myös: Entinen poliisi kertoo Vastaamo-epäillyn entisistä tietomurroista – "Silloinkin pelattiin aika isoilla skaaloilla"
Mitä seuraavaksi tapahtuu?
Kun KRP saa virallisen tiedon Ranskan tekemästä luovutuspäätöksestä, prosessissa alkaa uusi vaihe. KRP alkaa selvittää käytännön järjestelyjä Ranskan viranomaisten kanssa.
– Meillä asiaa hoitaa kansainvälinen yksikkö. He sopivat keskenään aikataulusta, ja varmastikin aika pitkälti luovuttavan maan aikataulun mukaan edetään, Leponen sanoo.
– Samassa yhteydessä selvitetään, haluavatko he tuoda luovutettavan henkilön vai että hänet noudetaan, hän jatkaa.
Joka tapauksessa Kivimäki saapuu Suomeen viranomaisten saattamana – oli kyydittäjänä sitten Ranskan tai Suomen poliisi.
Lue myös: Vastaamon tietomurtajaa voi odottaa jopa kymmenien miljoonien eurojen lasku
Edessä uusi vangitsemiskäsittely – sitten kuulustelut
Kun Kivimäki lopulta saapuu Suomen maaperälle, poliisi tulee pyytämään käräjäoikeudelta, että poissaolevana tutkintavankeuteen määrätty mies passitetaan konkreettisesti tutkintavankeuteen. Asiassa on siis pidettävä uusi vangitsemiskäsittely.
Jos Kivimäki passitetaan lukkojen taakse rikoksista epäiltynä, käräjäoikeus päättää samalla syytteennoston määräpäivän rikosasialle.
Kun pakkokeinopuoli saadaan maaliin mutkitta, KRP pääsee pian kuulustelemaan Kivimäkeä Vastaamo-juttuun liittyen.
Työtä riittää, sillä esitutkinta on poikkeuksellisen laaja. Tapaus koskettaa kymmeniä tuhansia psykoterapiakeskus Vastaamon entisiä asiakkaita, joiden henkilökohtaisimpia tietoja vuodettiin verkkoon syksyllä 2020. Asianomistajia, joiden näkemykset on huomioitava, on siis valtava määrä.
Myös aikapainetta on. Koko esitutkinta on saatava valmiiksi syytteennoston määräpäivään mennessä.
– Se vaatii totta kai ihan hirvittävän työmäärän. Varmastikin tästä tulee pitkä hikinen kevät ja kesä ja ehkä syksykin – riippuen tietysti siitä, mihin syytteennoston määräpäivä asettuu, tutkinnanjohtaja Leponen sanoo.
Lue myös: Vastaamo-murrosta etsintäkuulutettu Aleksanteri Kivimäki kirjoittelee netissä kuin mitään ei olisi tapahtunut – "Perustetaanko jonkinlainen kerho? Etsintäkuulutettujen tukijärjestö?"
Esitutkinta edennyt hyvin kaikesta huolimatta
Leposen mukaan esitutkinta on sujunut kaiken aikaa hyvin siitäkin huolimatta, että pääepäilty on ollut karkuteillä.
Tekninen tutkinta ja aineiston analyysi ovat edenneet, ja poliisi on löytänyt todennäköiset syyt epäillä Kivimäkeä tutkittavana olevista rikoksista.
– Käsien päällä ei ole tarvinnut istua. Jatkossa tulevat rinnakkaiksi toimenpiteiksi vielä kuulustelujen suorittamiset, Leponen sanoo.
Kivimäki jäi kiinni Pariisin liepeillä Coubervoien kunnassa perjantaina 3. helmikuuta.
Tapahtumaketju sai alkunsa, kun poliisi meni suorittamaan tavanomaista poliisitehtävää asunnolle, jossa Kivimäki majaili.
Kivimäki esitti poliiseille ensin väärät henkilöpaperit. Todellinen henkilöllisyys selvisi kuitenkin nopeasti, ja mies otettiin kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla.