Turun hovioikeudessa oli määrä alkaa tänä aamuna irakilaiskaksosten terrorismirikosjutun pääkäsittely, mutta oikeudenkäynti alkoi hämmennyksellä siitä, voidaanko käsittelyä edes aloittaa. Ongelmana on puolustuksen todistajien kuuleminen Irakissa.
Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.
Syyttäjä vaatii miehille elinkautista vankeutta ensisijaisesti muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.
Miehet kiistävät syytteet ja osallisuuteensa joukkomurhaan.
Todistajia ei ole tavoitettu
Turun hovioikeudessa keskustellaan parhaillaan siitä, voidaanko pääkäsittelyä edes aloittaa, koska puolustuksen todistajia Irakissa ei ole tavoitettu kuultaviksi.
Irakissa olevia puolustuksen todistajia olisi tarkoitus kuulla videoyhteyden välityksellä. Valtionsyyttäjä Tom Laitinen pyysikin syytettyjä auttamaan siinä, että todistajiin saataisiin yhteys.
Syytettyjen mukaan heitä uhkaillaan
Syytetyt miehet kertoivat epäluottamuksestaan Irakin viranomaisia kohtaan. He kertoivat, ettei Irakissa ole edes hallintoa ja he puhuivat myös saamistaan uhkauksista.
Syytetyt ehdottivat oikeudelle, että puolustuksen todistajat matkustaisivat Suomen Turkin suurlähetystöön ja heitä kuultaisiin siellä.
– Kaikkein tärkeintä olisi nyt se, että oikeudenkäynti voitaisiin viedä läpi kaikin puolin oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, että kaikkien todistajat tulisi kuulluksi, valtionsyyttäjä Tom Laitinen totesi.
Käräjäoikeudessa puolustuksen todistajia Irakissa ei pystytty lainkaan kuulemaan.
Kolme vaihtoehtoa
Syyttäjän mukaan asiassa on nyt kolme vaihtoehtoa.
– Ensimmäinen vaihtoehto on aloittaa pääkäsittely suunnitelmien mukaisesti tänään ja toivotaan, että todistajien kuuleminen onnistuu jollain aikataululla. Käytetään välissä vaikka teknisiä istuntoja, jotta täytetään lain edellyttämä määräaika, Laitinen ehdotti.
Toinen vaihtoehto on peruuttaa pääkäsittely nyt ja järjestellä kaikki kuulemiset valmiiksi niin, että ne voidaan vielä aikanaan läpi.
– Siihen sisältyy kuitenkin riski. Irakissa voi tapahtua jotain muuta, jonka takia oikeudenkäyntiä ei voida viedä läpi, Laitinen huomautti.
Kolmas – syyttäjän mukaan huonoin – vaihtoehto on, että Irakin viranomaiset hakevat todistajat vaikka vastoin tahtoaan kuultaviksi.
Tätä vaihtoehtoa syytetyt vastustivat.
Oikeusavun saaminen kestää
Syyttäjä ja puolustus eivät kumpikaan osanneet sanoa, mikä vaihtoehtoista olisi paras ja toimivin.
Syytettyjen mukaan todistajat eivät luota Irakin viranomaisiin.
Hovioikeus päätti pitää jo ennen yhtätoista tauon, jonka aikana mietitään, pystytäänkö oikeudenkäyntiä aloittamaan. Syyttäjä yrittää nyt selvittää, onnistuisiko oikeusavun saaminen Turkilta.
– Pelkään pahoin, että se vaatii ainakin 3-6 kuukautta ennen kuin Turkilta saadaan oikeusapua, Laitinen totesi.
Käräjäoikeuden mukaan näyttö ei riittänyt
Syyttäjien mukaan Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 tulleet kaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina yhdessä ja yhteisymmärryksessä toistensa ja muiden Isisin taistelijoiden kanssa.
Käräjäoikeuden mukaan jutussa kuitenkin jäi varteenotettava epäily siitä, olivatko kaksoset syyllistyneet rikoksiin.
Käräjäoikeus piti muun muassa ongelmana sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyymisti Irakista videoyhteydellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle.