Irakin puolustusministeriä Najah al-Shammaria epäillään Ruotsissa tukipetoksesta, kirjoittaa Expressen. Ruotsalaismedia kertoo, että ministeri on Ruotsin kansalainen ja kirjoilla siellä nimellä Najah al-Adeli. Perhe on mediatietojen mukaan nostanut Ruotsissa lapsilisiä ja asumistukea, vaikka ovat asuneet vuosia ulkomailla. Al-Shammari on lyhyillä vieraillullaan Ruotsiin pyrkinyt osoittamaan yhteyden Ruotsiin. Ison osan Ruotsin vuosistaan al-Shammari on ollut sairauslomalla muistihäiriöiden takia.
MTV Uutisten Ruotsin kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo, että Najah al-Shammari ja hänen perheensä muttivat Ruotsiin vuonna 2011 ja saivat Ruotsin kansalaisuuden vuonna 2015.
– Edelleenkin heillä on osoitetiedot täällä Ruotsissa, Lehto kertoo MTV Uutiset Livelle.
Ruotsalaismedioiden mukaan, kun perhe muutti Ruotsiin, heillä ei ole ollut juurikaan tuloja. Sairausloman syynä ovat olleet muistihäiriöt ja perhe on hakenut myös elatusapua.
– He ovat nostaneet lapsilisää, asumistukea. Tämän lisäksi al-Shammari on ollut ison osan ajasta Ruotsissa sairauslomalla. Apua on haettu Försäkringskassasta eli paikallisesta Kelasta, mutta myös asuinkunnasta. Eli tukia on käytetty hyväksi useammasta suunnasta, Lehto taustoittaa.
Poliisilähteiden mukaan, al-Shammari on vieraillut Ruotsissa muutaman viikon vuodessa.
– Hän on pyrkinyt sillä tavalla osoittamaan yhteyden Ruotsiin. Sillä tavalla tukia on nostettu, mutta ne ovatkin sitten lähtenee Lähi-Itään, Lehto kertoo.
Lehdon mukaan uutisointi aiheesta on kasvanut päivän edetessä ja uutisesta saattaa kehittyä suuri poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelunaihe.
– Ensimmäisenä asiasta uutisoi Ruotsidemokraatteja lähellä oleva media, johon sitten isommat uutismediat tarttuivat. Tästä saattaa kehittyä uusi ase Ruotsin sosiaalidemokraatteja vastaan. Viime viikkojen kannatusmittausten perusteella Sverigedemokraterna-puolue (ruotsidemokraatit) on noussut sosiaalidemokraattien ohi suosiossa. Tämä saattaa jälleen olla yksi naula Stefan Löfvenin (pääministeri, Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue) arkkuun.
Lehto arvelee, että Suomeen verrattuna sosiaaliturva on Ruotsissa paljon löyhempää, eikä taustoja tarkastella yhtä tarkasti. Siksi tapaus tullee näyttelemään isoa osaa yhteiskunnallisessa keskustelussa seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.
Oikaisu 23.11. klo 15.32: Najah al-Shammari muutti perheensä kanssa Ruotsiin jo vuonna 2011. Vuonna 2015 hän sai Ruotsin kansalaisuuden.