SDP:n riveissä on kuohunut aiemminkin. Hussein al-Taeen Facebook -päivitykset johtivat julkiseen anteeksipyyntöön, mutta se ei ole ensimmäinen kerta, kun demareiden jäsenten toilailuja pyöritellään julkisuudessa.
Viikon ura tyssäsi syyttelyihin jihadismista
Rami Adhamin ura SDP:ssä kesti vain noin viikon verran. Adham perusteli eroaan sillä, että politiikkaan lähteminen näytti kääntyneen hänen avustustyötään vastaan. Ero tapahtui kuitenkin pian sen jälkeen, kun häntä syyteltiin jihadistikytköksistä.
Adhamilla väitettiin olleen tiiviitä yhteyksiä sunnimuslimien jihadistijärjestöihin.
Kansalaisaktivisti Anter Yasa, joka toi esille myös Hussein al-Taeen kohua herättäneet Facebook -päivitykset, esitti julkisuudessa kuvakaappauksia myös Rami Adhamin facebook -päivityksistä. Näissä kuvissa Adham istuu Syyriassa ruokapöydässä Islamic Front -islamistijärjestön edustajien kanssa. Osassa kuvakaappauksista hän kritisoi shiiamuslimeja räikein sanoin.
Jihadistiyhteyksistä syytetty Rami Adham erosi SDP:stä – ehti olla jäsenenä vain viikon
Adham puolusteli itseään ja sanoi, että kommentit olisi irrotettu kontekstistaan. Hänen mukaansa Islamic Front taisteli kiivaasti Isisiä vastaan Yhdysvaltain ja Turkin tukemana.
”Olen tänään eronnut SDP:stä. Toivon puolueelle menestystä, nyt jatkan kaikkein tärkeimmän asian, syyrialaisten lasten auttamisen parissa” (Rami Adhamin facebook-päivitys vuodelta 2016)
Adham kertoi puolueesta erotessaan vuonna 2016, että useammat SDP:n jäsenet olisivat pyytäneet häntä puolueeseen, muttei kuitenkaan suostunut kertomaan, ketkä häntä olivat puolueeseen pyytäneet.
Adhamin liittyessä puolueeseen hänestä oli kirjoitus Demokraatissa (SDP:n puoluelehti). Erkki Tuomioja kiitteli artikkelissa Adhamia ”esikuvallisesta työstä”.
”Lelusalakuljettajan” nimitys Adhamille tuli vuonna 2014, kun hän tuli tunnetuksi lelujen viemisestä sodasta kärsiville Aleppon lapsille. Toimintaan liittyvien rahankeräys -epäselvyyksien vuoksi, Adhamille langetettiin 10 kuukauden ehdoton vankeustuomio.
Adhamilla on takanaan myös ehdollisia vankeustuomioita, joita on tullut vuosina 2010, 2015 ja 2017.
Kaupunginvaltuutettu loikkasi Keskustasta
Vuonna 2017 kaupunginvaltuutetuksi SDP:n riveistä noussut Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed on entinen keskustalainen. Hän on toiminut Keskustanuorten puheenjohtajana kaksi kautta vuosina 2007-2008 ja ollut myös keskustan ehdokkaana eduskuntavaaleissa 2015. Keskustasta hän kuitenkin erosi ”koulutukseen ja kehitysapuun kohdistuneiden leikkausten johdosta”.
Poliitikon ura ja puolueesta toiseen loikkaaminen eivät ole ainoita asioita, joista ”Husu” tunnetaan. Hänellä on ollut oma radio-ohjelma Ylellä vuosina 2013-2016 yhdessä koomikko Ali Jahangirin kanssa. Ohjelma sai Vuoden asenteellisin mediateko -palkinnon Etnisten suhteiden neuvottelukunnalta (ETNO).
Hämmentäviä lausuntoja julkisuudessa
Fenix Helsingin puheenjohtaja Ujuni Ahmed on kritisoinut Hussein Mohamedia tyttöjen silpomis-ongelman vähättelystä. Abdirahim Hussein Mohamed on julkisuudessa todennut vuonna 2017, ettei tiedä ainuttakaan tapausta, jossa somalityttö olisi viety Suomesta Somaliaan ympärileikattavaksi. Hän totesi myös, ettei mitään näyttöä ole siitä, että Suomessa olisi tehty silpomistoimenpiteitä.
Fenix ry pitää tyttöjen silpomista erittäin vakavana ongelmana ja yhdistys on toimittanut lapsiasiamiehelle selvityksen, jonka mukaan Suomesta on lähetetty ulkomaille maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ympärileikattavaksi.
"Husu" on toiminut vuodesta 2013 Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunnan jäsenenä. Kuva: AOP / Mauri Ratilainencom.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press
Myös Turun puukotuksien jälkeen "Husulta" tuli julkisuuteen räikeitä lausuntoja. Hän sanoi Aamulehden haastatteluissa, että hiljattain maahan tulleet olisivat ”käveleviä pommeja, jotka eivät saa esimerkiksi lääkitystä”. Hänen mielestään Suomi ei ollut onnistunut ongelmien ennaltaehkäisyssä, kun puukotukset tapahtuivat.