Ruotsin pahamaineisin jengipomo: "Kurdikettu" vaihtoi uraa jäätelökioskin pitäjästä huumetukkuriksi ja osti Turkin kansallisuuden

Turkki tuskin luovuttaa "kurdikettuna" tunnettua miestä, arvioi entinen suurlähettiläs.

37-vuotias entinen jäätelökioskin pitäjä Uppsalasta on noussut Ruotsin pahamaineisimmaksi jengijohtajaksi ja pyörittää nyt huumekauppaa ja yhä verisempää väkivallan kierrettä entisessä kotimaassaan. Vain yhden viikon aikana Tukholmassa ja Uppsalassa on ammuttu kuusi ihmistä. "Kurdikettuna" tunnettu Rawa Majid ei itse tahri käsiään väkivaltaisuuksissa, vaan johtaa rikosverkosto Foxtrotin toimintaa Turkista käsin, uskoo Ruotsin poliisi.

Majid vangittiin maanantaina Ruotsissa jo kolmannen kerran poissaolevana törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä. Hänestä on myös annettu kansainvälinen etsintäkuulutus huumausainerikoksista sekä murhan valmistelusta. Miehen saaminen oikeuden eteen ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä.

"Kettu" on ostanut itselleen Turkin kansalaisuuden, joten Turkki tuskin luovuttaa häntä, arvioi Ruotsin entinen Turkin-suurlähettiläs Dagens Nyheterille.

– Kuten Ruotsi, myöskään Turkki ei halua luovuttaa kansalaisiaan. Mutta Turkin kannalta kinkkinen asia on, että taloudellisten intressien vuoksi maa tarjoaa mahdollisuuden hankkia kansalaisuus investoimalla maahan tietty määrä rahaa, sanoo entinen suurlähettiläs Michael Sahlin Dagens Nyheterille.

Sahlinin mukaan tämä on tarjonnut muun muassa venäläisoligarkeille ja varakkaille rikollisille mahdollisuuden ostaa Turkin kansalaisuus. Myös "kurdikettu" sai hankittua kansalaisuuden, vaikka Turkin viranomaisilla oli tiedossa, että mies on kansainvälisesti etsintäkuulutettu.

– Sen pitäisi tarkoittaa, että rahan lisäksi hänellä on hyvät poliittiset kontaktit Turkissa, suurlähettiläs arvioi lehdelle.

Sahlin uskoo lisäksi, että asia linkittyy myös Ruotsin Nato-jäsenyyteen, jota Turkki ei ole vieläkään ratifioinut.

– En usko, että he tarjoavat meille mitään, jos eivät saa jotain vastineeksi, hän sanoi.

Ruotsin hallitus ja poliisi ovat olleet vaiteliaita siitä, mitä ne tekevät saadakseen Majidin luovutettua. Turkissa kysymys ei ole juuri ollut julkisuudessa esillä, joskin oppositiopuolueen kansanedustaja on äskettäin kysynyt sisäministeriltä, millä perusteilla Majidille sekä hollantilaiselle etsintäkuulutetulle huumerikolliselle on myönnetty kansalaisuus.

"Kurdikettu" livahtaa poliisilta

Majid syntyi Uppsalassa vuonna 1986 ja piti siellä teini-ikäisenä jäätelökioskia yhdessä äitinsä kanssa. 19-vuotiaana hän sai tuomion murtovarkaudesta. Kolme vuotta myöhemmin kuvaan tulivat huumeet. Hänet tuomittiin maaliskuussa 2009 osallisuudestaan kokaiinin salakuljetukseen Hollannista. Tuomio oli 8,5 vuotta.

Majid pääsi vankilasta keväällä 2015, mutta sai heinäkuussa uuden vankeustuomion osallisuudesta sieppaukseen ja törkeään pahoinpitelyyn. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2018 ja jätti Ruotsin muuttaakseen Irakin kurdialueelle. Hän sai poikkeusluvan poistua maasta, koska häneen katsottiin kohdistuvan uhka.

Vuotta myöhemmin eurooppalaiset poliisit mursivat viestipalvelu Encrochatin salauksen ja alkoivat reaaliaikaisesti seurata, miten rikolliset suunnittelevat ja toteuttavat rikoksia. Ruotsin poliisi kiinnostui nimimerkistä Foxkurdish, joka järjesteli mittavia huumekauppoja ja leveili paksuilla setelinipuilla ja Rolex-kelloilla. Poliisille kävi selväksi, että kyseessä oli yksi Ruotsin suurimmista huumetukkukauppiaista.

Seurasi mittavia huumetakavarikkoja ja kiinniottoja. "Kettu" etsintäkuulutettiin, mutta hän onnistui pakoilemaan poliisia. Foxtrot-verkosto jatkoi laajamittaista huumekauppaa Ruotsiin ja järjesti huumejakelua rikollisille sekä Ruotsissa että ulkomailla.

Ympäri maan on takavarikoitu kokaiinia, amfetamiinia ja kannabista kettusymboleilla merkityissä pakkauksissa. Ketun alamaiset, joiden joukossa on tunnettuja gangstarappareita, ovat kantaneet kultaisia kettusormuksia osoittaakseen uskollisuuttaan.

Lapsia painostetaan rikoksiin

Osasyynä viime aikojen väkivallan yltymiseen ovat poliisin arvion mukaan välirikot ja kiistat toisaalta Foxtrotin sisällä ja toisaalta kilpailevan Dalen-verkoston kanssa. Nyt myös jengijäsenten omaiset ovat joutuneet kohteiksi. Yksi viime viikolla surmatuista oli noin 60-vuotias nainen, joka oli Majidin viholliseksi muuttuneen entisen läheisen yhteistyökumppanin äiti. Yhteenottojen taustalla on kilpailu huumekaupan reviireistä, kun molemmat verkostot yrittävät laajentaa alueitaan.

Ruotsin poliisi on kuvannut viime päivinä muun muassa Uppsalassa nähtyjä ampumisia mittakaavaltaan ennennäkemättömiksi. Räjäytykset jengirikollisten asuintaloissa, silmittömät ammuskelut tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla ja rappukäytävissä ovat kuitenkin olleet toistuva ilmiö jo kauan. Yhä nuorempia lapsia houkutellaan ja pakotetaan jengien palvelukseen, jossa heitä vaaditaan tekemään rikoksia, väkivallan uhalla, kertoo muun muassa SVT. Tukholman seudulla tapettiin kaksi 14-vuotiasta poikaa, koska heidän epäillään epäonnistuneen tehtävän suorittamisessa.

Uppsalassa tilanteen kärjistyminen alkaa näkyä kouluissa, kertoo Aftonbladet. Joidenkin oppilaiden perheet ovat poliisin ja kouluviranomaisten mukaan vieneet lapsensa pois, mahdollisesti ulkomaille, koska pelkäävät heidän joutuneen Foxtrotin tappolistoille.

 

Lue myös:

    Uusimmat