Kansainvälisiä sotilaallisia koulutusoperaatioita Irakissa, joissa myös Suomi on mukana, ei toistaiseksi jatketa, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) perjantaina. Asia oli esillä EU:n ulkoasiainneuvoston ylimääräisessä kokouksessa perjantaina Brysselissä.
– Kokouksessa oli osan ajasta läsnä myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka puhui kriisinhallintaoperaatioiden turvallisuudesta ja tilanteesta Irakissa. Sekä EU:n jäsenmaiden että Naton pääsihteerin kuva tämänhetkisestä tilanteesta oli se, että näitä koulutusoperaatioita ei turvallisuussyistä voida päivittäisellä rutiinilla ylläpitää, vaan ollaan tällaisessa "wait and see" -tilanteessa, jossa odotetaan Irakin hallitukselta voimakkaampaa sitoutumista turvallisuuden takaamiseen, Haavisto kertoi STT:lle puhelimitse Brysselistä.
– Tämä luonnollisesti vastaa aika tarkkaan sitä, mitä Suomi on tehnyt, ulkoministeri jatkoi.
Ulkoministeri muistutti myös, että vaikka valtiolliset toimijat nyt pidättäytyisivät väkivallasta ja uusista iskuista, niin vihapuheen lietsonta Lähi-idässä voi usuttaa ei-valtiollisia toimijoita iskuihin.
Ydinsopimus on pitänyt Irania etäällä ydinaseesta
Kokouksessa oli esillä myös Iranin erkaantuminen ydinsopimuksesta.
– Pidettiin valitettavana sitä, että Iran on taas ottanut yhden askeleen lähemmäs ydinaseen kehittämistä. Viesti Iranille on se, että heidän oma etunsa olisi, etteivät he tähän suuntaan tilannetta veisi, vaan pitäytyisivät ydinsopimuksessa, jota Euroopan unioni on ollut synnyttämässä, Haavisto painotti.
Haaviston mukaan varsinkin Yhdysvaltojen voimakkaasti kritisoima ydinsopimus on ollut paras käytettävissä olevista vaihtoehdoista.
– Monet käyttivät sellaisia puheenvuoroja, joissa korostettiin, että jos tätä sopimusta ei olisi, se olisi antanut Iranille huomattavan määrän lisää aikaa ydinaseen kehittämiseen. Silloin olisimme lähempänä sitä riskiä, että asioisimme ydinasevallan kanssa, ja sitä kukaan ei halua.