Presidentti Stubb kommentoi hakulaiteräjähdyksiä: "Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty"

Presidentti Aleksander Stubb kommentoi tänään tiistaisia Libanonin hakulaiteräjähdyksiä.

Tiistaina ainakin 12 ihmistä kuoli ja noin 2800 loukkaantui Libanonissa, kun useat hakulaitteet räjähtivät yhtäaikaisesti.

Alexander Stubb vastaili tänään median kysymyksiin Tampereen seudun työväenopisto Sampolassa keskiviikkona.

– Isku Libanonissa on osoitus siitä, miten monipolvista moderni sodankäynti on. Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty ja kaiken voi tavalla tai toisella aseellistaa. 

Stubbin mukaan kuitenkaan edes hänellä ei ollut aiemmin mielessä, että tämäntyyppisiä laitteita voitaisiin aseistaa ja käyttää sodankäynnissä. 

Presidentti Stubb kertoi aikovansa keskustella vielä tänään Lähi-idän tilanteesta Israelin presidentin Isaac Herzogin kanssa. Hän sanoi halunneensa keskustella Herzogin kanssa nimenomaan ennen YK:n kokousta.

– Halusin tilannekatsausta Gazasta ja Israelin toimista sekä kertoa hänelle niistä tapaamisista, joita minulla tulee New Yorkissa olemaan.

Stubb: Keskusteluyhteyden säilyttäminen tärkeää

Stubb kertoo, että tänään on tärkeä äänestys, joka liittyy kansainvälisen tuomioistuimen näkemykseen siirtokuntien laittomuudesta. Hän kertoi haluavansa kertoa Israelin presidentille, miksi Suomi tulee äänestämään päätöslauselman puolesta. 

– On hyvin tärkeää, että tulemme säilyttämään Israelin ja Palestiinan kanssa keskusteluyhteyden.

Stubbin on määrä tavata palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas New Yorkissa. 

– Joka kerta kun alueella tapahtuu jotain, on eskalaation vaara. Yleensä tilanne eskaloituu, tapahtuu jonkinlainen vastaisku, jonka jälkeen tilanne hieman rauhoittuu.

– Ei ole Israelin tai Iranin intresseissä, että tilanne eskaloituu alueella entisestään, Stubb uskoo.

Hän sanoo olevansa varma siitä, että tapahtumista tullaan keskustelemaan YK:n kokouksessa ja turvallisuusneuvostossa ja kritisoi YK:n roolia rauhanvälittäjänä. 

– YK ei ole tarpeeksi läsnä tässäkään sodassa. Rauhanvälityksen tekevät välivaltiot, kuten Egypti ja Qatar.

Stubb uskoo, että tilannetta vaikeuttaa, mikäli YK ei ole keskeisesti välittämässä rauhaa.

Lue myös:

    Uusimmat