Iranin presidentti Hasan Ruhani kertoi tiistaina, että maa alkaa jälleen rikastaa uraania maanalaisessa tehtaassa pääkaupunki Teheranin eteläosassa. Kaiken rikastamisen keskeyttäminen Fordowin voimalassa kuului ydintoiminnan alasajoon, johon Iran lupautui vuoden 2015 ydinsopimuksessa vastineena kansainvälisten talouspakotteiden poistamiselle.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Ruhani muisteli Iranin säilyttäneen yli tuhat sentrifugia voimalassa ja kertoi toiminnan voimalassa alkavan keskiviikkona.
Venäjä, jolla on Iranin kanssa tiiviit suhteet, ilmaisi huolensa Iranin viimeisimmästä liikkeestä.
– Valvomme tilanteen kehittymistä tarkasti, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille.
– Tuemme sopimuksen säilyttämistä.
Samalla Peskov sanoi Venäjän ymmärtävän Iranin huolen Yhdysvaltojen asettamista "ennenkuulumattomista ja laittomista pakotteista". Yhdysvallat vetäytyi vuoden 2015 ydinsopimuksesta viime vuoden toukokuussa ja on sittemmin asettanut Iranille pakotteita.
Sopimuksen tavoitteena on ollut estää Irania valmistamasta ydinasetta. Siinä Iran suostui muun muassa vähentämään uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien määrää. Iranin ydinsopimuksessa ovat yhä mukana Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä.
Myös EU ilmaisi huolensa
Iran ilmoitti toukokuussa, että se luopuu osittain vuoden 2015 ydinsopimuksesta. Päätös koski rajoituksia, jotka kohdistuvat rikastetun uraanin ja raskaan veden varastoihin. Heinäkuussa Iran kertoi käynnistävänsä raskasvesireaktorinsa uudelleen, ja syyskuussa maa sanoi käynnistäneensä kaksi uraanin rikastamiseen tarkoitettua sentrifugia.
Euroopan unioni piti Iranin tuoreinta ilmoitusta huolestuttavana.
– Olemme huolissamme siitä, että presidentti Ruhanin tämänpäiväinen ilmoitus vähentää entisestään Iranin sitoutumista ydinsopimukseen, EU:n edustaja Maja Kocijancic sanoi toimittajille.
Jo maanantaina EU varoitti Irania ja sanoi tukensa Iranin ydinsopimukselle riippuvan siitä, täyttääkö Iran sitoumuksensa. EU kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Iran oli kertonut tuottavansa viisi kiloa rikastettua uraania päivässä.
Iran kertoi sen syyskuussa käynnistämien uusien ja entistä tehokkaampien sentrifugien tuottavan viisi kiloa rikastettua uraania päivässä.