Iraninsuomalainen Azzar MTV:lle mielenosoituksista: "Naiset ovat Iranissa pyytäneet 44 vuotta, että saisivat itse päättää, mitä pukea päälleen"

Iranin mielenosoituksissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä. Mielenosoitukset alkoivat 22-vuotiaan kurdinaisen Mahsa Aminin kuoltua. Lukuisia aktivisteja ja toimittajia on otettu kiinni.

Norjalaisen ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rightsin mukaan mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä jo 75 ihmistä. Yli tuhat ihmistä on otettu kiinni, mukaan lukien kymmeniä toimittajia.

Mielenosoitukset alkoivat, kun viranomaiset ilmoittivat nuoren kurdinaisen kuolleen. Mielenosoittajien mukaan hän kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyn seurauksena. Amini kuoli vammoihinsa oltuaan kolme päivää koomassa sairaalassa. Amini pidätettiin väärin puetun hijabin, eli päähuivin, takia. Poliisin mukaan Amini kuoli sydänkohtaukseen.

Iraninsuomalaisen Azzar Sarikhanin mukaan Aminin kuolema on järkyttänyt iranilaisia, mutta toisaalta heillä on vain tullut mitta täyteen.

"Emme voi vain istua ja odottaa"

– Näimme kahden ystäväni kanssa videoita paikan päältä ja ajattelimme, että tämä on niin surullista, että emme voi vain istua ja seurata tätä. Nyt on aika tehdä jotain, Sarikhani sanoo.

Sarikhani oli järjestämässä viime viikonloppuna Helsingissä järjestettyä mielenosoitusta.

– Uskomatonta, että vuonna 2022 nainen ei saa itse päättää, mitä pukee päälle.

Vuosikymmeniä diktatuurin vastustusta

Mielenosoitukset eivät ole yllättäneet Sarikhania.

– Iranilaiset ovat monta kertaa pyytäneet normaalia elämää, vapautta ja oikeutta. Tämä ei ole ensimmäinen kerta. Ensimmäinen hijabia vastustava mielenosoitus oli jo 44 vuotta sitten, Sarikhani kertoo.

Sarikhanin mukaan kyse on ihmisoikeuksista ja vapaudesta maata kuristavan diktatuurin alla.

– Maailman tulisi ymmärtää, että Iranin hallitus ja iranilaiset ovat kaksi eri asiaa.

Iranin siveyspoliisi on tiukentanut otettaan naisten pukeutumisen tarkkailun suhteen, esimerkiksi hiusten tulee olla kokonaan huivin peitossa. Mielenosoittajat ovat polttaneet huiveja ja leikanneet hiuksiaan. Vuosi sitten Iranin presidentiksi nousi Ebrahim Raisi, joka on edeltäjäänsä Hassan Rouhania konservatiivisempi. Raisi on kertonut, ettei anna mielenosoittajille armoa.

– Siveyspoliisit kulkevat pakettiautolla, pidättävät naisia väärin puetun hijabin takia ja vievät heidät poliisiasemalle. Tämä voi kuulostaa oudolta eurooppalaisista, mutta tämä on Iranissa arkipäivää.

Mielenosoitukset ovat levinneet Eurooppaan, ja keskustelu ja tiedon jakaminen sosiaalisessa mediassa on ollut vilkasta. Iran on sulkenut Internetin koko maassa, heidän mukaansa siihen saakka, kunnes tilanne rauhottuu.

– Tämä lämmittää sydäntäni, että mielenosoituksia järjestetään ympäri maailmaa. Me iranilaiset koemme olevamme panttivankeja maassamme. 

Vuonna 1979 Iranissa islamilaisen vallankumouksen jälkeen maan kulttuuri on muuttunut vanhoillisemmaksi.

 EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borell sanoi sunnuntaina unionin pitävän voimankäyttöä kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut tukevansa mielenosoittajia.

Lue myös:

    Uusimmat