Iranin talouspakotteiden purku on jo ennen toteutumistaan ollut osasyynä raakaöljyn hinnan viime aikojen romahdukseen, koska maan tuotanto tulee jo ennestään ylitarjonnan kyllästämille markkinoille.
Mutta vaikka öljymarkkinoilla kuohuu, on Iranin talouden avautumisella muitakin seurauksia. Avautumassa ovat yli 80 miljoonan kuluttajan markkina maassa, jossa on valtavat tarpeet uusiin investointeihin.
Iranin ydinohjelman vastaiset talouspakotteet ovat olleet voimassa vuodesta 2007 ja sinä aikana korjausvelkaa on päässyt syntymään runsaasti.
– Me tarvitsemme oikeastaan kaikkea; satoja lentokoneita, uusia satamia, koko infrastruktuurin uudistamista, kuvaili ekonomisti Saeed Laylaz New York Timesille.
Kauppavaltuuskunnat ovatkin vierailleet ahkerasti Iranissa tunnustelemassa vientimahdollisuuksia. Suomikin pyrkii apajille. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) johti joulukuussa suurta yritysvaltuuskuntaa.
Vierailuvaihto jatkuu edelleen vilkkaana. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier suunnittelee maahan jo toista vierailuaan. Ensi viikolla Teheraniin saapuu Kiinan presidentti Xi Jinping. Presidentti Hassan Rouhani on taas Xin vierailun jälkeen lähdössä Ranskaan ja Italiaan.
Odotus on, että markkinoille pääsevät ensi vaiheessa lähinnä eurooppalaiset ja aasialaiset toimijat. Yhdysvalloilla on vanhastaan omia pakotteita Irania vastaan ja niiden nopea purkaminen on republikaanien hallitsemassa kongressissa epätodennäköistä.
Yhdysvaltojen tulevat suhteet Iraniin määräytyvät pitkälti sen perusteella, kuka on seuraava presidentti.