Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut Irakia merkittävillä talouspakotteilla, jos Irak päättää passittaa ulkomaalaiset joukot pois maasta. Yhdysvaltain johtama liittouma on osallistunut Irakissa taisteluihin äärijärjestö Isisiä vastaan.
Maiden väleihin tuli kuitenkin valtava mutka, kun Yhdysvallat tappoi perjantaina Irakiin tehdyllä lennokki-iskulla muun muassa iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ja Irakin sotilasjohtoon kuuluvan Abu Mahdi al-Muhandisin.
Irakin parlamentti kehotti sunnuntaina maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Hallituksen on vielä hyväksyttävä päätös, mutta virkaa tekevä pääministeri Adel Abdel Mahdi kannattaa joukkojen lähtemistä.
Yhdysvallat on joutunut lähtemään Irakista aiemminkin
Tarkoittaako päätös siis sitä, että Yhdysvaltojen liittouman on lähdettävä maasta? Tämä tarkoittaisi takaiskua Isisin vastaiselle taistelulle, jota varten sotilaat ovat maassa. Yksin yhdysvaltalaisia on yli 5 000, ja kansainvälisessä operaatiossa on mukana monen maan kansalaisia, muun muassa noin 80 suomalaista.
Yhdysvallat on joutunut lähtemään Irakista aiemminkin, vuonna 2011. Sen jälkeen Isis nousi ja Irak pyysi Yhdysvaltoja hätiin. Tällöin syntyi nykyinen operaatio, jossa on mukana suomalaisiakin.
Lue myös: Suomen sotilasosasto pysyy toistaiseksi Irakissa – sotilaiden evakuoimiseen varaudutaan varmuuden vuoksi: "Olemme tavallaan jo tottuneet tähän"
Irakin parlamentin päätös ei ole sitova, eikä se suoraan tarkoita, että Yhdysvaltojen on lähdettävä. Päätös ei sisältänyt mitään aikataulua. Koko parlamentti ei ole myöskään päätöksen takana – 172 äänesti päätöksen puolesta, mutta 160 pääasiassa sunnia ja kurdia ei ollut paikalla äänestyksessä, kertoo Bloomberg. Sunnit ja kurdit saattavat yrittää saada yhdysvaltalaisjoukot jäämään, Politico kertoo.
Vaikka päätös ei ollut sitova, se on kuitenkin merkittävä. Virkaa tekevän pääministeri Mahdin mukaan mahdollisuuksia on kaksi: joko määrätään joukot lähtemään heti tai sitten niiden mandaatti on määriteltävä uudelleen parlamentaarisen prosessin kautta.
Irak valmistelee parhaillaan oikeudellisia toimenpiteitä Yhdysvaltojen joukkojen karkottamiseksi, Mahdi sanoi sunnuntaina uutistoimisto Anadolun mukaan.
Lue myös: Donald Trump uhitteli suureleisesti, mutta Iran on toista mieltä – sotilasjohtaja ei usko Yhdysvaltojen rohkeuden riittävän kymmeniin iskuihin
Joutuuko Yhdysvallat lähtemään häntä koipien välissä?
Rand Corporation -ajatushautomon politiikan tutkija Ben Connable arvioi Los Angeles Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan, että Yhdysvalloilla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Trump voi vetäytyä Irakista ja vähentää siten Yhdysvaltojen läsnäoloa ulkomaisissa konflikteissa. Tämä oli yksi Trumpin vaalilupauksista.
Toisaalta Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi sunnuntaina STT:lle, että häntä koipien välissä näyttää huonolta ja Trump haluaa olla vahva presidentti.
Connablen esittelemä toinen Yhdysvaltojen vaihtoehto on, että se neuvottelee nopeasti uudestaan läsnäolostaan Irakissa. Siten se voisi säilyttää ainakin päämajan, jota käytetään Isisin vastaiseen taisteluun ja jatkaa rahoittamalla koulutusta ja varusteita.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ei ole ilmoittanut vetäytymisestä.
– Pitää katsoa, mitä teemme, kun Irakin johto ja hallitus tekevät päätöksen, Pompeo kommentoi parlamentin päätöstä yhdysvaltalaisjoukkojen karkottamisesta.
Lue myös: Tapetun iranilaiskomentaja Sulemanin tyttäreltä katkera viesti Trumpille: "Sinä hullu Trump, olet idiotismin symboli ja pelkkä lelu kansainvälisten sionistien käsissä"
Rahat takaisin tukikohdasta, vaatii Trump
Yhdysvalloille operaatio Irakissa on ollut huomattavan kallis. Trump sanoi toimittajille, että jos joukot lähetetään matkoihinsa, Irakiin kohdistetaan "ennennäkemättömiä" pakotteita.
– Ne saavat Iraniin kohdistuvat pakotteet näyttämään melko kesyiltä, hän uhkasi.
Iraniin kohdistuvista pakotteista on ollut merkittävää haittaa Iranissa, sillä ne vaikuttavat myös muiden maiden mahdollisuuksiin käydä kauppaa Iranin kanssa.
Trump myös muistutti, että Yhdysvaltojen tukikohta Irakissa on erittäin kallis.
– Me emme lähde, jos he (irakilaiset) eivät maksa sitä meille takaisin, hän vannoi.
Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi radiohaastattelussa maanantaina, ettei Trumpin uhkailu ole erityisen hyödyllisiä.
– En usko, että Irakia voidaan vakuuttaa uhkailemalla, vaan järkeilemällä, hän sanoi.