Uusi IRA sanoo olevansa pohjoisirlantilaisen toimittajan kuoleman takana

Uusi IRA -niminen tasavaltalaisryhmä myöntää olevansa pohjoisirlantilaisen toimittajan kuoleman takana. Asiasta uutisoi Irish News, jolle ryhmä on lähettänyt tiedonantonsa.

Toimittaja Lyra McKee ammuttiin kuoliaaksi mellakan yhteydessä Londonderryn kaupungissa viime viikon torstaina. Poliisin mukaan ampuja oli avannut tulen summittaisesti poliiseja kohti. McKee seisoi poliisiauton vieressä, kun luoti osui häneen. Hän haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin vammoihinsa

Tutkinnassa on tähän asti puhuttu yhdestä ampujasta. Poliisin julkaisemalla valvontakameran videolla on nähtävissä, kuinka naamioitunut ampuja laukaisee aseensa poliiseja kohti.

Poliisi epäili ryhmää

Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä murhasta Uusi IRA -tasavaltalaisryhmää (NIRA). Ryhmän nimi on viittaus puolisotilaalliseen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:han, joka lopetti aseellisen toimintansa vuonna 2005.

Uusi IRA muodostui vuonna 2012, kun vanhempi Todellinen IRA-ryhmä (RIRA) yhdistyi kahden muun merkittävän tasavaltalaisryhmän kanssa. RIRA-ryhmän perustajajäsenet erosivat alkuperäisestä IRA:sta vuonna 1997, kun sen johto allekirjoitti aseleposopimuksen.

Uuden IRA:n ytimenä toiminut Todellinen IRA oli suurin pitkänperjantain rauhansopimusta vastustanut tasavaltalaisryhmä. Uuteen IRA:han arvellaan kuuluvan noin 200 jäsentä.

Uuden IRA:n epäillään olleen myös Londonderryssä tammikuussa räjähtäneen pommin takana. Kukaan ei kuollut iskussa.

Kaksi vuosikymmentä rauhaa järkkymässä

Pitkänperjantain rauhansopimus solmittiin 21 vuotta sitten, ja se lopetti suurimmalta osin kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien – tasavaltalaisten ja unionistien – välillä. Sopimusta edeltäneissä iskuissa ja vastaiskuissa sai vuosina 1968–1998 surmansa yli 3 500 ihmistä.

Pitkänperjantain rauhansopimus on ollut viime vuosina jälleen brittipolitiikan asialistan kärjessä Britannian EU-eron toteutustavan vuoksi.

Rauhansopimukseen kuuluu keskeisenä kohtana avoin raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä, mutta brexitin myötä siitä tulisi myös EU:n ulkoraja, jolloin rajavalvontaa ei voida välttää. Asetelma on johtanut ratkaisemattomiin ongelmiin Britannian EU-eron toteutuksessa

Pitkänperjantain rauhansopimuksen neuvotteluihin osallistui keskeisessä roolissa myös Suomen entinen pääministeri Harri Holkeri, joka oli rauhankomitean jäsen sopimuksen solmimisen aikaan.

Holkerin rooli rauhanprosessissa on paikallisten muistissa. Holkerin kuollessa vuonna 2011 hänestä julkaistiin muistokirjoituksia laajalti myös Irlannin ja Britannian mediassa, muun muassa Belfast Telegraphissa.  

Lue myös:

    Uusimmat