Britannian hallitus on nostanut Pohjois-Irlannin terroriuhkatasoa.
Uhka on nyt tasolla "vakava", kun se aikaisemmin oli tasolla "merkittävä".
Muutos tarkoittaa sitä, että Britannian tiedustelupalvelu MI5 pitää nyt erittäin todennäköisenä, että alueella voi tapahtua terrori-isku, sanoo Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Chris Heaton-Harris.
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä saapua vierailulle Pohjois-Irlantiin juhlistamaan Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen 25-vuotispäivää ensi kuun alkupuolella. Bidenin mukana saapuvat myös Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton.
Heaton-Harris ei liittänyt uhkatason nostoa suoraan Bidenin vierailuun, mutta vuosipäivän on arvioitu nostavan terrori-iskun vaaraa. Biden vierailee Pohjois-Irlannin lisäksi Irlannissa, jossa hänellä on sukujuuria.
Jännitteet kasvaneet viime vuosina Britanniaan kuuluvaa Pohjois-Irlantia riivasi kolmen vuosikymmenen ajan enimmäkseen katolisten irlantilaisten tasavaltalaisten ja enimmäkseen protestanttisten unionistien välinen konflikti. Englanniksi nimellä The Troubles tunnettu konflikti vaati noin 3 500 ihmishenkeä.
Konflikti päättyi viimein huhtikuussa 1998 Pitkänperjantain sopimukseen, jota myös Yhdysvallat ja silloinen presidentti Clinton olivat välittämässä.
– Pieni joukko ihmisiä on silti edelleen halukkaita aiheuttamaan vahinkoa yhteisöillemme poliittisella väkivallalla, ministeri Heaton-Harris sanoi parlamentissa.
Jännitteet Pohjois-Irlannissa ovat olleet jälleen kasvamaan päin Britannian EU-eron ja vaikeiden brexit-neuvottelujen myötä.
Brittimieliset unionistit vastustavat jyrkästi EU:n ja Britannian välistä kauppasopimusta, jonka he katsovat erottavan Pohjois-Irlantia muusta Britanniasta. Ääriainekset ovat pitäneet esillä myös väkivallan mahdollisuutta.
Heaton-Harris sanoi, että säännöllinen verenvuodatus on Pohjois-Irlannin osalta historiaa.
– Pohjois-Irlannin poliittinen tulevaisuus riippuu kansan demokraattisesta tahdosta, ei muutamien yksilöiden väkivaltaisista teoista.