Irti Huumeista: Huumeiden käyttäjien rankaisemisessa ei ole mitään järkeä

1172528
COLOURBOX
Julkaistu 29.10.2017 08:46
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Huumeiden käytöstä rankaiseminen ei ole järkevää. Näin julisti Irti Huumeista ry:n puheenjohtaja Sami Räsänen viikko sitten järjestetyssä seminaarissa.

Äkkiseltään linjaus yllättää, sillä yhdistyksen entinen toiminnanjohtaja Jukka Riipinen tuli tunnetuksi kovista, etenkin kannabiksenkäyttäjiä suomivista ulostuloistaan.

Räsäsen mukaan kyse ei kuitenkaan ole Irti Huumeista ry:n linjanmuutoksesta. Hänen mukaansa yhdistys ei edelleenkään aja huumeiden rangaistavuuden poistoa, vaan muutoksia käytäntöihin nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Hänen mukaansa käyttäjille tulisi rangaistusten sijaan tarjota hoitoa.

– Jo nytkin lait antavat mahdollisuuksia jättää käyttäjiä rankaisematta, eli poliisi, syyttäjä ja tuomioistuin käyttävät tässä valtaa. Painotamme, että näitä muita keinoja pitäisi hyödyntää rangaistusten sijaan, Räsänen sanoo.

– On parempi, että käyttäjä ohjataan hoitoon kuin että hänelle annetaan vain sakko kouraan, hän jatkaa.

Käyttörikoksesta voi selvitä huomautuksella

Perinteisesti poliisin haaviin jäänyt huumeidenkäyttäjä on tuomittu sakkoon, mutta käyttäjä voi selvitä viranomaisten harkinnasta riippuen myös huomautuksella.

Valtakunnansyyttäjä ja sisäministeriö ovat ohjeistaneet, että mahdollisuutta hyödynnettäisiin tilanteissa, joissa huumerikosta voidaan pitää vähäisenä. Erityisesti alaikäisiä suositellaan sakottamisen sijaan puhuttamaan. Päihdeongelmaiset tulisi ohjata hoitoon.

Käytännössä huomautuksia jaetaan kuitenkin vähän. MTV Uutiset selvitti keväällä, että keskimäärin vain noin 6,6 prosenttia huumausaineen käyttörikoksista ratkaistaan huomautuksella.

Lisäksi poliisilaitosten välillä on suuria eroja siinä, miten usein mahdollisuutta hyödynnetään. Esimerkiksi Lounais-Suomen ja Itä-Uusimaan poliisilaitosten alueella jopa yli 12 prosenttia tapauksista ratkaistiin huomautuksella vuonna 2016.

Pohjanmaan poliisilaitoksella määrä oli alle prosentin.

On mahdollista, että huomautuskäytäntö yleistyy asenteiden muuttuessa. Humaania päihdepolitiikkaa ry:tä edustavan Henry Vistbackan mukaan Irti Huumeista ry:n linjaus ei ole ainutlaatuinen, vaan osa laajempaa kehityskulkua, jossa huumeiden kanssa tekemisissä olevat tahot ovat alkaneet kyseenalaistaa huumeiden käytön rangaistavuutta.

– Perinteisesti käytöstä rankaisemista on perusteltu huumeiden haitoilla. Nyt kuitenkin pohditaan sitä, millaisia haittoja rankaiseminen itsessään aiheuttaa. 

Irti Huumeista ry:n puheenjohtajaa Sami Räsästä ja toiminnanjohtaja Mirka Vainikkaa haastatellaan aiheesta lisää maanantain Huomenta Suomessa 30. lokakuuta 2017.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa