IS: Presidentti Niinistö ymmärsi viime joulukuussa, että Venäjä pitää vakavissaan Suomea etupiiriinsä kuuluvana alueena

Presidentti Niinistö kertoo Ilta-Sanomien Nato-aiheisessa erikoishaastattelussa, että hänen ajattelunsa käännekohta oli viime joulukuun alkupuolella.

Suomi on pikaista, mutta harkittua vauhtia jättämässä hakemuksensa sotilasliitto Naton jäseneksi. Helsingin Sanomien tietojen mukaan ulkoministeriössä on jo alettu valmistella selontekoa hakemuksesta.

Suomen mahdolliselle liittymiselle Natoon on useiden kansanedustajien kuin myös ennätyksellisen suuri kansan kannatus.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä julkistanut Nato-kantaansa. Myöskään pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole vielä kertonut kantaansa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan pääministeri Marin aikoo julkistaa kantansa jo ennen lauantaina 14. toukokuuta pidettävää SDP:n puoluevaltuuston kokousta.

Niinistö kertoo Ilta-Sanomille, että aikoo kertoa Nato-kantansa viimeistään torstaina 12. toukokuuta.

Mutta, mitä Niinistön ajattelussa muuttui joulukuun alussa?

– Nyt Venäjä esitti Natolle vaatimuksen, että se ei enää saa ottaa uusia jäseniä. Siihen asti oli puhuttu, että jos Suomi ja Ruotsi, niin seuraa tätä ja tätä. Nyt ollaan siinä vaiheessa, kun Nato päättäväisesti torjui Venäjän kieltovaatimuksen, Niinistö sanoo Ilta-Sanomille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pitkän linjan toimittajan arvio: Ruotsi ja Suomi jättävät Nato-hakemuksen samaan aikaan – ”Tämä vahvistaa hakemuksen painoarvoa” 2:00
Pitkän linjan toimittaja Kari Lumikero arvioi, ettei ole enää mahdollista, että Ruotsi ei hakisi Nato-jäsenyyttä.

Niinistön mukaan Venäjän Natolle esittämä vaatimus koski myös Suomea ja Ruotsia. 

– Siinä missä Ruotsi ja Suomi olivat nähneet itsensä sotilaallisesti liittoutumattomina, Itämeren vakauden vahvistajina, niin tämä Venäjän ilmoitus vei ajatuksissani pohjaa pois siltä, että venäläiset tunnistaisivat Suomen selkeästi sotilaallisesti liittoutumattomana, vakauden haltijana. Venäjä on korostanut aina Ruotsin ja Suomen merkitystä Itämeren vakauttajina, mutta esittämällä rajoittavia vaatimuksia meidän valintavaltaamme, Venäjän itse rakentama pohja Suomen ja Ruotsin roolille romahti, Niinistö sanoo Ilta-Sanomille. 

Ymmärrettävästi Niinistön ajattelussa tapahtui käänne. Sen hän myös toi esille uudenvuodenpuheessaan ennen kuin Ukrainan sota oli alkanutkaan. 

"Nyt on toista ilmaa. Venäjän joulukuussa esittämät ukaasit Yhdysvalloille ja Natolle koskevat Eurooppaa. Ne ovat ristiriidassa Euroopan turvallisuusjärjestyksen kanssa. Etupiirit eivät kuulu 2020-luvulle. Kaikkien valtioiden täysivaltainen tasa-arvoisuus on keskeinen perusperiaate, jota kaikkien tulee kunnioittaa", presidentti puhui 1. tammikuuta 2022.

Niinistö kertoi Ilta-Sanomille, että jos Suomi liittyy Natoon, ”yleinen turvan tilanne muuttuu, meillä on kate”.

–Jos käy niin kuin näyttää, että Suomi ja Ruotsi liittyvät (Natoon), niin meille syntyy uudenlainen Pohjola, vastuunsa kantava, vakaa ja vahva, Niinistö sanoi lehdelle. 

Niinistön mukaan "tässä rakennetaan pohjoista omaa turvapaikkaa, omaa turvalinnoitusta".

Lue myös:

    Uusimmat