Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan Ilta-Sanomien jutun väitteet ovat "salaliittoteorianomaisia" ja perättömiä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pyysi THL:ltä selvitystä IS:n eilen torstaina julkaistusta lehtijutusta, joka liittyi koronarokotuksiin ja hybridi-immuniteettitutkimukseen.
Tänään Kiuru kiitti THL:ää selvityksestä.
"THL:ssä hybridi-immuniteettitutkimus ja rokotussuositus ovat sekoittuneet?"
Ilta-Sanomien mukaan monet asiantuntijat epäilevät, että THL:ssä hybridi-immuniteettitutkimus ja rokotussuositus olisivat sekoittuneet keskenään. Lisäksi he epäilevät, että hybridi-immuniteettitutkimuksen takia rokotussuosituksia ei laajenneta muun maailman tavoin, Ilta-Sanomat kirjoitti eilen.
Suomi on lehden mukaan tällä haavaa ainoa Euroopan unionin maista, joka ei rokota sote-henkilöstöä tehosteannoksin eli neljännellä rokotteella.
Jutun mukaan erityistä pohdintaa aiheuttaa se, että rokotussuosituksia antavat samat henkilöt, jotka tekevät myös hybridi-immuniteettitutkimusta.
THL: Tarkemman selvityksen antaminen vaatisi lisäaikaa
THL sanoi STT:lle sähköpostitse lähettämässä selvityksessään tutkivansa aktiivisesti muun muassa suomalaisten vasta-aineita, jotta sen rokotuksia ja tartuntatautien torjuntaa koskevat suositukset voisivat perustua mahdollisimman ajantasaiseen tutkittuun tietoon suomalaisesta väestöstä.
THL sanoi antavansa tarvittaessa tarkemman lausunnon lehtijutussa esitetyistä väitteistä, mutta tarkemman lausunnon antaminen annetussa määräajassa ei ollut mahdollista.
Tiistaina THL kertoi, että tuoreen meta-analyysin mukaan sairastettu koronatauti yhdessä koronarokotteiden kanssa tuottaa voimakkaimman ja pitkäkestoisimman suojan vakavaa koronatautia vastaan.
Kiuru on sen sijaan Iltalehden ja Ylen haastatteluissa kannattanut neljänsien rokoteannosten tarjoamista hoitajille ja ylipäätään terveille työikäisille.