Tästä syystä Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-hakemus olisi sotilaallisesti tärkeää – Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen Uutisextrassa

Tilanne olisi hankala sekä Suomelle ja Ruotsille, jos vain toinen maista liittyisi Natoon, sanoo Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Suomen ja Ruotsin kannattaisi jättää mahdolliset Nato-jäsenyyshakemuksensa yhtä aikaa, sanoo MTV:n Uutisextrassa vieraillut Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

– Kyllä se sotilaallisesti katsottuna olisi järkevää.

Kivisen mukaan tilanne olisi haastava sekä Suomelle että Ruotsille, jos vain toinen maista olisi Naton jäsen.

– Jos Suomesta tulisi Naton jäsen ja Ruotsista ei, niin kyllä se muuttaisi Pohjolan alueen sotilaallista suunnittelua ja varautumista sotilaallisiin tehtäviin merkittävästi, myös Suomen kannalta.

– Suomen ja Norjan väliin jäisi kaistale, joka ei ole Naton toiminta-aluetta ja kaikki ymmärtävät, että sillä on vaikutuksia, Kivinen sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on aiemmin sanonut, että Suomi ja Ruotsi etenisivät Nato-prosesseissaan samaan suuntaan ja yhtäaikaisesti. 

Marinin mukaan ehdotonta vaatimusta siitä, että Suomi ja Ruotsi tekisivät päätöksen samanaikaisesti, ei kuitenkaan ole.

Ahvenanmaan puolustukseen myös kansainvälistä apua

Suomi on sitoutunut demilitarisointisopimukseen, jonka mukaan Ahvenanmaan saaria ei saa linnoittaa, eikä niihin saa asettaa sotilaallisia tukikohtia.

Kivisen mukaan Ahvenanmaan demilitarisoimisesta ei pitäisi luopua, vaikka Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä.

– Pitää muistaa, että Ahvenanmaan itsehallinnon kannalta demilitarisointi on tärkeä asia, ja en näe tai usko, että Ahvenanmaan nykyistä statusta miltään taholta haluttaisiin lähteä muuttamaan.  

Muun muassa Kenraalimajuri evp. Pekka Toverion aiemmin todennut, että Ahvenenmaan demilitarisointisopimuksesta pitäisi luopua, sillä se on vanhentunut. 

– Täytyy muistaa, että Suomella on Ahvenenmaan puolustusvelvoite. Jos Itämerellä syttyisi sotilaallinen kriisi ja sopimuksessa olevat edellytykset laukeaisivat, Suomi puolustaisi Ahvenanmaata. Eikä se sulje pois sitä, että me pyytäisimme kansainvälistä apua myös Ahvenanmaan puolustukseen.

Katso Timo Kivisen koko haastattelu MTV-palvelusta tästä.

Lue myös:

    Uusimmat