Isä nolasi kiusaajatyttärensä somessa – asiantuntija teilaa vanhempien julkiset rangaistukset: “Mitä yritätte todistaa?”

surullinen lapsi
Lapsen häpäiseminen ei auta, vaan saattaa jopa pahentaa tilannetta.
Julkaistu 10.12.2018 18:39

Emmi Niiniaho

Internetin ja varsinkin sosiaalisen median aikakaudella, kerran julkaistuja videoita on enää hankala poistaa, kun ne leviävät kulovalkean tavoin ympäri maailmaa ja saattavat ilmestyä uudelleen pinnalle vuosienkin jälkeen.

Yhdysvaltalainen isä julkaisi Facebookissa videon, jossa tyttärensä kävelee kouluun rangaistuksena koulukiusaamisesta. Isä yritti omien sanojensa mukaan ottaa kiusaamisen vakavasti, mutta asiantuntijan mukaan isä syyllistyi itse kiusaamiseen.

Isä yritti antaa opetuksen

Facebookiin jaetussa videossa 10-vuotias tyttö tallustaa tienreunassa koulureppu selässään. Tyttöä seuraa auto, josta tytön isä, Matt Cox selostaa tapahtumien kulkua ja kävelyrangaistuksen syitä.

Lue myös: Äiti löysi hämmästyttävän tavan, jolla hänen ADHD-lapsensa käytös muuttui

– Tänään kaunis tyttäreni kävelee 8 kilometriä kouluun +2 asteen säässä. Tiedän, että moni teistä vanhemmista ei ole samaa mieltä kanssani, mutta se ei haittaa. Koska teen sen, mikä minusta tuntuu oikealta tavalta antaa tyttärelleni opetus ja estää häntä kiusaamasta, Cox kommentoi videolla.

Tytär Kirsten oltiin poistettu tänä vuonna kahteen otteeseen koulubussista kiusaamisen vuoksi ja tämä oli kertonut isälleen, että hänen pitäisi ajaa tyttärensä kouluun sen aikaa, kun hän on jäähyllä bussilla matkustamisesta.

– Kuten näette tänä aamuna, hän on saanut kokea, että asia ei mennyt niin, Cox toteaa videolla.

Saako lasten kuulleen riidellä? Artikkeli jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Suolaa emotionaalisiin haavoihin

Psykologien ja vanhemmuusasiantuntijoiden mukaan isän sosiaalisen mediaan lataamalla videolla saattaa olla kuitenkin täysin päinvastainen vaikutus, kuin hän oli ajatellut, kertoo ABC News.

–Tämä on julkinen nöyryytys. Internet voi olla niin anteeksiantamaton ja lapsi näkee videon uudestaan ja uudestaan netissä. Se on kuin suolaa emotionaalisiin haavoihin, joilla saattaa mennä pitkä aika parantua – varsinkin, kun häpäisystä oli vastuussa vanhempi, kommentoi kasvatusasiantuntija Sue Scheff.

Myös psykologian professori Krystine Batcho komppaa, että on tunteellisesti rankempaa, jos vanhempi häpäisee.

– Valitettavasti se on totta, että jos vanhempi tai joku muu aikuinen, jota lapsi rakastaa ja ihailee häpäisee tämän, on tavallaan pahempaa, kuin jos joku toinen lapsi tai joku kenestä lapsi ei välitä, saattaisi tämän häpeään, Batcho kertoo.

Batchon mukaan lapsi saattaa muistaa koko ikänsä sen, jos vanhempi häpäisee tämän.

Julkinen häpäisy ei ole ratkaisu

Kasvatusasiantuntija Laura Markhamin mukaan Coxin päätöksessä rangaista tytärtään ja päätöksessä ladata video siitä nettiin on selkeä ero.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Häpeä ei ole tehokas tapa muuttaa käytöstä. Se saa meidät tuntemaan itsemme huonoksi, jolloin emme ole motivoituneita tulemaan paremmiksi. On hankala käyttäytyä hyvin, jos koet itsesääliä, mitä häpeä aiheuttaa. Julkaisemalla sosiaalisessa mediassa lapsen käytöksestä, hän leimaantuu ”siksi tytöksi” muiden, ja lapsen itsensä silmissä, Markham kommentoi.

Markhamin mukaan tällaisen jälkeen lapsen on hankala palauttaa positiivinen kuva itsestään ja lapsi saattaa alkaa käyttäytyä entistä huonommin.

Toimi esimerkkinä

Häpeään saattamisen sijaan asiantuntijat neuvovat vanhempia kuuntelemaan lastaan ja selvittämään syyn sille, miksi lapsi kiusaa. Useat lapset esimerkiksi kiusaavat nimenomaan sen takia, että heitä itseään on kiusattu.

Lue myös: Hevosmies Arvi, 13, puolustaa poikia, joita kiusataan harrastuksen vuoksi: ”Miksi jonkun nuoren kohtalo voi olla tällainen?”

– Sinun ei tarvitse ikinä todistaa olevasi hyvä vanhempi julkaisemalla siitä sosiaalisessa mediassa, siinä on kyse vain itsensä korostamisesta. Itse asiassa, kohotat itseäsi lyttäämällä lastasi pienemmäksi, mikä on yksi määritelmä kiusaamiselle, Markham linjaa.

Lasta täytyy auttaa ymmärtämään, että kiusaaminen on väärin, mutta että tätä rakastetaan silti. Häpäisy saattaa saada lapsen uskomaan, että häntä ei hyväksytä ja lähettää muutenkin ristiriitaisia viestejä: häpäiset tai nolaat rangaistukseksi lapsen, joka on häpäissyt tai nolannut toisia.

– Haluaisin vain kysyä näiltä vanhemmilta, jotka julkaisevat lapsistaan sosiaalisessa mediassa – mitä yritätte todistaa? Markham pohtii.

Lähde: ABC News 

Tuoreimmat aiheesta

Vanhemmuus