Amerikkalaisopettaja kertoo, miksi ei päästäisi lapsia someen – antaa vavahduttavan esimerkin: "Kukaan ei unohtaisi sitä"

10:41imgKATSO MYÖS VIDEO: Somekiusaaminen raaistuu – vaikuttaja kertoo, miksi häiriköintiin pitää puuttua
Julkaistu 02.05.2023 07:27
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Opettaja muistuttaa, miten somessa lapselle saatellaan naureskella jostain hänen mokastaan paljon pidempään ja laajemmin kuin entisinä aikoina ennen TikTokia ja muita palveluita. Sen vuoksi hänen mielestään lasten tulisikin pysytellä pois sosiaalisesta mediasta.

Amerikkalaisen opettajan somejulkaisu kiusaamisen raaistumisesta somen aikakaudella on saanut osakseen huomiota, kertoo Fox News. Sivuston haastattelema lasten ja nuorten psykiatri näkee huoleen aihetta.

Lue myös: Tiedätkö, mitä lapsi selaa somessa? Älä tuijota vain ruutuaikaa – "Olemme monesti tietynlaisessa pimennossa"

Opettaja muistutti kiusaamisen muuttuneen

Sosiaalinen median alustat ovat puhuttaneet viime aikoina. Ne voivat tuoda sekä iloa, mutta niistä voi olla myös haittaa.

Hiljattain eräs amerikkalainen opettaja muistutti yhdestä ikävästä ilmiöstä, joka voi liittyä lasten somekäyttöön. Julkaisussa tennesseeläinen Jackie Tate kirjoittaa, että kiusaaminen oli toisenlaista silloin, kun nykylasten vanhemmat olivat pieniä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Mieti, jos sinulle olisi tapahtunut jotain noloa koulussa. Kaikki nauroivat, se oli kamalaa ja olit kauhuissasi. Sitten kului muutama viikko ja kaikki löysivät uusia naurun aiheita ja mentiin eteenpäin. Sinä et sitä unohtanut, mutta pääsit eteenpäin, Tate kirjoittaa.

Nyt tilanne on toinen. Tate pyytää jokaista miettimään, miten asiat nykyaikana menisivät.

– Kaikki nauraisivat ja se olisi kamalaa. Mutta sitten joku kuvaisi sen Snacphatiin. Siitä tulisi meemi. Se päätyisi TikTokiin. Kaikki koulussa näkisivät sen. Siitä otettaisiin kuvakaappaus ja se leviäisi entistä laajemmalle. Kukaan ei unohtaisi sitä, et sinäkään. Sitä jaettaisiin vielä kuukausien päästä, hän kirjoittaa.

Tate pyytää jokaista mietiskelemään tätä skenaariota hetkisen. Hän kirjoittaakin, että lapset eivät ole valmiita someen. 

– Kaikki alkaa meistä vanhemmista, hän kirjoittaa.

Opettajan kirjoitus on saanut runsaasti vastakaikua. Sitä on alle kahdessa viikossa jaettu 86 000 kertaa.

Lue myös: Opettaja valitti oppilaan tuhmista puheista – äidiltä hauska vastaus: "Ei hän valehtele"

Psykiatrin mukaan huoleen on syytä

Fox Newsin haastattelema minnesotalainen lasten ja nuorten psykiatri Joshua Stein kertoo, että Jackien huoli on aiheellinen. 

– Olen monesti nähnyt mokan, virheen tai huonon päätöksen menneen viraaliksi ja johtaneen siihen, että nuori on tullut vastaanotolleni, hän sanoo.

Steinin mukaan huono juttu näiden erheiden säilymisessä somemuistissa on se, että lapselta viedään mahdollisuus oppia virheestään, oli se suuri tai pieni. Hän sanoo, että tästä voi seurata epätoivottava kierre, johon liittyy nolostusta ja huonoa kehitystä.

– Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa kiusaamiseen, hyväksikäyttöön ja johtaa huonoon koulumenestykseen ja mielenterveyden heikentymiseen, hän sanoo.

Lue myös: Leikkimisen muuttuminen huolestuttaa asiantuntijaa – "Sitä ei voi korvata millään muulla"

Koti ei ole enää turvapaikka

Taten julkaisun kommenttikentässä moni totesi, että kiusaaminen ei todellakaan enää sosiaalisen median aikakaudella ole samanlaista kuin aikoinaan. Samaa mieltä on psykiatri Stein.

– Suurin huoleni tässä on se, että se poistaa tunteen siitä, että koti on turvapaikka. Ennen somea olit suhteellisen turvassa, kun pääsit kotiin. Nyt nämä hyökkäykset voivat eskaloitua, vaikka vanhempi ajattelisi lapsen olevan turvassa huoneessaan.

Toisaalta Stein on huolissaan sosiaalisen mediaan käyttöön liittyvästä kaikki tai ei mitään -ajattelusta. Hän pelkää, että lapset saattavat salata ongelmat vanhemmiltaan, jos somepalvelujen käytöstä tulee kiellettyä.

– Silloin lapsi saattaa vältellä vanhempiaan, kun ongelmia tulee.

Steinin mielestä vanhemmat eivät yksin voi korjata asiaa yrittämällä estää lapsiaan käyttämästä somepalveluilta. Hän sanoo, että sosiaalisen median palveluiden pitää itsekin ottaa vastuuta heidän alustojaan käyttävien nuorten suojelemisesta.

Jos nuori tulee puhumaan kiusaamisesta, mitä kannattaa tehdä? Juttu jatkuu videon alla.

2:05imgHaastattelussa Heidi Holappa Mannerheimin Lastensuojeluliitosta ja Helsinki Mission keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Heidi Rouhiainen.

Hyvää yhteydenpito, huonoa aikasyöppöys

Steinin mukaan yksi sosiaalisen median hyvistä puolista on se, että sen kautta nuoret voivat olla yhteydessä toisiin. Sitä kautta tavoitetaan uudet ja vanhat ystävät, löydetään samoja kiinnostuksen kohteita omaavia ihmisiä ja tuetaan toinen toistaan.

Psykiatri Stein mainitsee myös yhden huonon puolen: hän pitää sosiaalista mediaa ajanhukkana. Lasten ja nuorten voi olla vaikea lakata käyttämästä palvelua, joka tarjoaa lyhyitä videoita ja julkaisuja ja muuta virikettä.

Hänen mukaansa lasten tulisi mieluummin käyttää aikansa vaikkapa urheilun tai taideharrastuksen parissa. Steinin mielestä somen käyttö on haitaksi lasten kehitykselle.

Psykiatrin somevinkit vanhemmille

Lopuksi psykiatri Stein antaa kolme vinkkiä vanhemmille liittyen lapsiin ja sosiaaliseen mediaan.

1. Puhu somen nurjasta puolesta

Sosiaalisen median käytöstä kannattaa jutella jälkikasvun kanssa. Heille kannattaa kertoa, mitä vaaroja siellä on ja että nettiin laitettu sisältö jää sinne. Heidän kanssaan on myös hyvä keskustella siitä, mikä vastaan tullut sisältö oli outoa, tuntui epämukavalta tai pelottavalta.

– Helppo tapa aloittaa keskustelu on kysyä, onko kukaan lapsen kavereista koskaan kokenut ongelmia turvallisuuden suhteen tai tullut kiusatuksi netissä.

Lue myös: Miten nuorison saisi lukemaan? Asiantuntijat kertovat ratkaisevat seikat: "Jos se onnistutaan saamaan lukukokemuksesta..."

2. Huomioi lapsen ikä 

Stein on sitä mieltä, että 12-vuotias on liian nuori käyttämään sosiaalista mediaa. Mitä tulee teineihin, nämä ovat impulsiivisessa ikävaiheessa. Stein sanoo, että siitä voi seurata isoja tai pieniä virheitä.

Psykiatrin mukaan vanhempien kannattaisi harkita, pitäisikö odottaa lapsen varttuvan ennen kuin tämä pääsee sosiaalisen median alustoille.

– Mieti, jos kaikki omat koulumuistosi kuvattaisiin ja lapsesi voisi nähdä kaikki sinun virheesi ja nolot hetkeksi. Se olisi vähintään hämmentävää.

3. Seuraa lapsen puuhia somessa

Steinin mukaan vanhempien tulisi tarkkailla kaikkia lapsen käyttämiä laitteita ja pelipalveluita tämä turvallisuuden tähden. 

– Rohkaisen perheitä puhumaan siitä niin, että kyseessä ei ole rangaistus vaan syynä on huoli. Näin pitäisi tehdä viikottain.

Kun turvallisuushuolet ovat läsnä, pääsy palveluihin voitaisiin Steinin mukaan estää, mutta sitä ei tulisi nähdä rangaistuksena vaan turvatoimena.

Katso myös video: Jenna kertoo, mitä vuosien kiusaamispiina aiheutti.

8:47imgJennaa alettiin kiusata esikoulussa. Haastattelu elokuulta 2022.

Lue myös: Tämä on uusperhe-elämän ydinmoka: "Kaikista pahin virhe"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Jackie Tate/Facebook, Fox News

Tuoreimmat aiheesta

Kiusaaminen