Isä teki Kalle Palanderista huippu-urheilijan – ”En usko lähteväni samaan”

Kalle Palander, Jouni Palander
Kalle Palander ja Jouni Palander juhlivat Kitzbühelin pujottelun voittoa 2004.Jukka Rautio / Europhoto
Julkaistu 21.09.2016 15:57
Toimittajan kuva

Janne Itkonen

janne.itkonen@mtv.fi

Kalle Palanderin menestyksekäs alppihiihtoura ei olisi ollut mahdollinen ilman hänen isänsä Jouni Palanderin omistautunutta mutta vaativaa valmennustyötä. Omista lapsistaan Kalle ei usko pystyvänsä tekemällä tekemään huippu-urheilijoita.

Kalle Palander käy keskiviikkona ilmestyneessä uutuuskirjassa Kalle – Suoraa puhetta (Docenco / Fitra) jo toistamiseen kirjan muodossa läpi uskomattoman nousun Tornion tasamailta alppisirkuksen huipulle. Jouni-isän valmennuksessa suhtautuminen harjoitteluun oli jo lapsesta asti ammattimaista. Aikuistumisen jälkeen suhde muuttui kuitenkin ristiriitaiseksi isä-Palanderin sinänsä tuloksia tuoneen mollaamiseen perustuneen käänteispsykologisen valmennuksen myötä.

”Minusta oli pienenä siistiä touhuta isän kanssa. Tehdä isää kiinnostavia asioita ja nähdä kuinka se siitä nautti. Kun myöhemmin kilpailin maailmancupissa, suhteemme muodostui enemmän viha–rakkaus-suhteeksi. Laskin nimittäin aika monta kisaa vain näyttääkseni J. Palanderille. En monesti edes sen takia, että halusin voittaa. Halusin vain näyttää J. Palanderille, joka oli nimittänyt minua luuseriksi, sunnuntailaskijaksi tai joksikin muuksi.”

Isä–poika-suhde jäi tietyllä tavalla urheilija–valmentaja-suhteen jalkoihin. Monet asiat jäivät käsittelemättä, kun Jouni Palander kuoli 63-vuotiaana keuhkosyöpään toukokuussa 2009. Uuden kirjan tekoprosessi Timo Kangasluoman kanssa oli monella tapaa silmiä avaava prosessi. Kalle alkoi ymmärtää, että isällä oli sittenkin psykologista, joskin käänteispsykologista, silmää. Samalla isän vaikutus menestyksen taustalla valkeni uudella tavalla.

- Arvostus ja kunnioitus nousi vielä entisestään. En ollut oikein ikinä kerennyt ajatella, kuinka helvetin isossa roolissa se oli. Kirjanteon aikana tajusin, minkä duunimäärän se oli tehnyt. Unohtamatta tietenkään muita valmentajia, kyllä isä oli todella isossa roolissa, Palander kertoi MTV Sportille uuden kirjan julkistamistilaisuudessa.

”En usko, että tekemällä teen lapsistani urheilijoita”

Kalle Palanderin ja hänen vaimonsa Riina-Maijan perheeseen kuuluu kolme lasta: yhdeksänvuotias Oda-Sofia ja neljävuotiaat kaksoset Mona-Lisa ja Romeo. Heille Kalle ei ole lähdössä valmentajaksi.

- En usko, että tekemällä teen mun lapsista urheilijoita. Oda-Sofiasta näkee, että sillä voisi olla lahjoja mihin tahansa urheiluun, mutta en ole uskaltanut viedä sitä. Mona-Lisa on ainoa sellainen vaihtoehto, että jos innostun oikein tässä, niin siitä saattaa tullakin. Mutta mikä laji, niin siitäkään ei ole mitään tietoa. Hän on vasta neljä, että kunhan tehdään kaikkea, niin se riittää, Palander kertoi.

Mahdollinen laji voisi olla tennis. Palander kertoo kaksosten synnyttyä vitsailleensa rakentavansa heidän tulevaa Wimbledonin-tuplavoiton sisältävää uraansa ajatellen kolme tenniskenttää. Valmentajaksi tarjoutunut suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen ei täyttäisi vaatimuksia ”kunnon almentajaksi”, vaan tehtävään sopisi paremmin Palanderin ihailema Andre Agassi

- Kun katsoo, minkälaista urheilu on tänä päivänä, niin kyllä se työmäärä hirvittää. En tiedä, uskaltaako sitä alkaa tekemällä tekemään. Mutta kyllä mä lapset urheilun pariin laitan. Alppihiihto on toinen mahdollinen laji, Palander toteaa.

Lainaukset keskiviikkona ilmestyneestä Kalle – Suoraa puhetta -kirjasta (Docendo/Fitra).

Tuoreimmat aiheesta

Alppihiihto