Isän koskettava perintö: Sini Hursti, 34, jatkaa maan tunnetuimman auttajan kengissä – "Ilman ruokaa ei kukaan jää"

2:24imgSini Hursti esittelee Helsinginkadun Hurstin Valintaa.
Julkaistu 10.03.2019 06:22(Päivitetty 12.03.2019 17:03)
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Sini Hursti, 34, nauttii uudesta työtehtävästään. Monien mutkien kautta isänsä kenkiin päätynyt nainen toimii nyt Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -yhdistyksen toiminnanjohtajana. Yhdistyksen 1960-luvulla alkanut toiminta on kasvanut etenkin Heikki Hurstin aikana valtavasti, mutta tehtävään ryhtyminen ei pelota Siniä.

Juttu julkaistu uudelleen tiistaina 12.3 Heikki Hurstin vaimon kuoleman vuoksi: Heikki Hurstin vaimo Eija on kuollut

Helsinginkatu 19:ssa sijaitseva Hurstin Valinta on uudelle toiminnanjohtajalle tuttu paikka. Sini Hursti on ollut toiminnassa mukana ennen nimitystään noin kuuden vuoden ajan eli siitä lähtien, kun hänen isällään Heikki Hurstilla todettiin syöpä.

Tytär auttoi isäänsä yhdistyksen ylläpitämisessä niin paljon kuin pystyi.

Lue myös: Heikki Hursti puhkesi kyyneliin leipäjonojen pituudesta suorassa lähetyksessä – vähävaraisten auttaja on nyt itse rahapulassa: "Olemme tehneet tätä 50 vuotta"

Monien mutkien kautta toiminnanjohtajaksi

Lapsuudensa Sini on viettänyt Espanjassa isänsä lähetystyön vuoksi. Torniossa syntynyt Sini muutti perheensä mukana etelän lämpöön ollessaan kolmevuotias.

Lähetystyön sopimukseen kuului, että viiden palvelusvuoden jälkeen tulee palata vuodeksi Suomeen, jonka jälkeen työ voi taas jatkua Espanjassa. Espanjalaiset koulut ovat Sinille tuttuja, mutta myös Suomen kouluja on käyty välivuosien aikana.

Hurstin perhe asui Espanjassa noin 12 vuotta.

Suomeen kotiutuminen oli aluksi ankeaa

Vaikka koulunkäynti Espanjassa oli mukavaa ja ystäviä riitti, niin koulunkäynnistä Suomessa Sinillä ei ole niin ruusuisia muistoja. Hän koki koulukiusaamista espanjahistoriansa vuoksi.

– Muutto takaisin Suomeen tuntui hirveältä, se oli kamalaa. Kaikki kaverit jäivät Espanjaan. Torniossa nuorempana oli etenkin vaikeaa. Siellä minua kiusattiin, koska olin asunut Espanjassa. Jännitin, miten minut otetaan vastaan, kun aloitin lukion Suomessa. Ihan hyvinhän se sitten meni.

Lukio jäi kuitenkin kesken ja Sini siirtyi opiskelemaan parturi-kampaajaksi.

– En ole jatkanut enää parturi-kampaajan töitä. Olen tehnyt muutakin työtä sen jälkeen, muun muassa ollut lastenhoitajana ja siivoustöissä. Olen hypellyt hommasta toiseen.

Pysyvämpi työ Hurstin Valinnalla

Aloittaessaan Hurstin Valinnalla työtehtäviin kuului tavaroiden ja ruokien noutamista lahjoittajilta ja niiden järjestämistä paikoilleen jakopäiviä varten. Jakopäivät ovat aina keskiviikkoisin ja perjantaisin.

– Aiemmin olin mukana hakemassa tavaraa. Enää en ole kuitenkaan mukana niin usein, kun pitää keskittyä muihin hommiin.

Perhe on Sinille tärkeässä roolissa

Perheyrityksen myötä oman perheen merkitys vahvistuu. Sairaudet ovat kuitenkin varjostaneet Sinin vanhempien terveyttä. Heikki on parantunut kuusi vuotta sitten diagnosoidusta syövästä. Sinin äiti on tällä hetkellä vakavasti sairas.

Isä ei kuitenkaan jätä tytärtään pulaan uuden työtehtävän kanssa.

– Niin pitkään, kuin isä jaksaa, hän on mukana. Hän onkin sanonut, että "et sä vielä yksin jää, ei tarvitse pelätä sitä". Ihmisten ei siis tarvitse miettiä, että Heikki jäisi vielä kokonaan pois.

Yhdistyksen tulevaisuus

Sini on luottavainen yhdistyksen toimintaan myös tulevaisuudessa. Vaikka rahoitus on välillä ollut tiukilla, niin Sini näkee tulevaisuuden kirkkaana.

– Ihmiset ovat auttaneet ja tukeneet rahallisesti. Lahjoittajat on pysyneet ja koko ajan tulee lisää lahjoituksia ruuan suhteen. Uskon, että ihan hyvä tulevaisuus meillä on.

Yhdistyksen toiminnasta Sinillä ei ole moitittavaa. Hän ei tule uutena toiminnanjohtajana tekemään suuria muutoksia yhdistyksen arkeen.

– Pieniä suunnitelmia on, mutta ne ovat ihan käytännön järjestelyitä. Se, että saadaan paremmin tavaroita järjesteltyä ja jaettua niitä kätevämmin.

Työtä sukupolvelta toiselle

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry aloitti toimintansa 1960-luvulla ja sen perusti Sinin ukki Veikko Hursti. Veikon jälkeen Heikki otti yhdistykset ohjat. Sinille on tärkeää, että yhdistys pysyisi perheen sisällä.

– Toivon, että yhdistys pysyisi perheen sisällä. Sieltä se on lähtenyt, ja niin sen tulisi myös jatkua.

Hurstin Valinnan uudet kasvot

Heikki Hursti on ollut tähän asti Hurstin Valinnan kasvot ja myös työntekijät ovat tottuneet työskentelemään Heikin kanssa. Sinin isä tunnetaankin työpaikalla vitsiniekkana.

Sini uskoo, että työilmapiiri tulee pysymään yhtä hyvänä kuin tähänkin asti.

– Täällä on hyvä työporukka, huumoria löytyy. En tiedä, osaanko olla yhtä vitsikäs ja pirtsakka kuin isä. Mutta joku muu voi heittää vitsejä, jos minä en itse osaa.

Terveiset asiakkaille

Sini toivoo, että asiakkaat tulevat tuttuun tapaan hakemaan ruokaa Hurstin Valinnasta keskiviikkoisin ja perjantaisin.

– Hommat jatkuvat samalla tavalla. Olen tässä mukana, ja myös isä on tässä mukana. Ilman ruokaa ei kukaan jää. Kyllä me keinot aina keksimme, jos tulee ongelmia.

Tuoreimmat aiheesta

Vapaaehtoistyö