Vapaaehtoisia tarvitaan kasvavien mielenterveyshaasteiden vuoksi yhä enemmän, järjestö kertoo.
Mielenterveysjärjestö Mieli ry:n kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa.
Järjestön mukaan näin suureen määrään puheluita pystyttiin vastaamaan, koska vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrä kasvoi. Yhteensä Mieli ry:n kriisipuhelimeen soitettiin viime vuonna lähes 400 000 kertaa.
– Olemme päässeet tavoitteeseen muun muassa siksi, että vapaaehtoiset vastasivat viime vuonna 7 000 yhteydenottoon edellisvuotta enemmän. Uskon, että sote-järjestöihin kohdistuneet leikkaukset ja pahoinvoinnin lisääntyminen näkyvät myös ihmisten halukkuudessa auttaa, sanoo puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter tiedotteessa.
Yhteensä vapaaehtoiset vastasivat kriisipuhelimeen viime vuonna lähes 45 000 kertaa.
Lue myös: Mielenterveys maksaa Suomelle 11 miljardia euroa vuodessa – "Säästöt eivät synny leikkaamalla"
Näin Suomessa kehitetty myssyhoito auttaa masennuspotilaita – voi jopa korvata lääkkeet
Huoli tulevaisuudesta toistuu
Mieli ry:n mukaan vapaaehtoisia tarvitaan jatkossa yhä enemmän ammattilaisten rinnalle kasvavan avuntarpeen ja lisääntyvien mielenterveyshaasteiden vuoksi. Vapaaehtoiseksi haluaville on tarjolla kasvokkain pidettävän koulutuksen lisäksi verkkokoulutus.
Winterin mukaan ympärivuorokautisen kriisipuhelimen toiminta ei voi kuitenkaan olla kokonaan vapaaehtoisten varassa, vaan työhön tarvitaan myös kriisityön ammattilaisia.
Mieli ry kertoo, että itsetuhoisten yhteydenottojen määrä nousi viime vuonna sekä kriisipuhelimessa että kriisichatissa. Vuorokaudessa kriisipuhelimessa käytiin itsetuhoisuudesta 19 puhelua, joista keskimäärin kolmessa soittajan tilanne oli akuutti.
Winterin mukaan avuntarve on ollut korkealla koko 2020-luvun ja yhteydenottajien puheissa kuuluvat esimerkiksi päällekkäiset globaalit kriisit sekä leikkaukset etuuksista, järjestöjen toiminnasta ja julkisista palveluista.
Mieli ry:n kriisipuhelin ja -chat tarjoavat keskusteluapua luottamuksellisesti ja nimettömänä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Suomeksi apua on tarjolla ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.