Ainakin yli 80 siviiliä kuoli, kun Pohjois-Syyriassa sijaitseva Khan Sheikhounin kaupunki joutui kaasuiskun kohteeksi tiistaina. Iskussa vaimonsa, alle vuoden ikäiset kaksosensa, kaksi veljeään ja toistakymmentä sukulaista menettänyt Abdul Hamid Youssef kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa heränneensä pommitukseen.
Noin aamuseitsemältä alkaneeseen pommitukseen havahtunut Youssef kertoo tarkistaneensa ensiksi, että hänen vaimonsa ja yhdeksänkuiset lapsensa ovat hengissä. Sen jälkeen mies ryntäsi naapurissa asuvien vanhempiensa luokse.
CNN:n haastattelussa mies sanoo huomanneensa, että oli vaikea hengittää. Kadulla hän kohtasi horjuvia ja kaatuilevia ihmisiä.
Kaksi miehen veljistä oli kuollut vanhempien asuntoon. Youssef kertoo menneensä paniikkiin ja rynnänneensä takaisin kotiinsa vain löytääkseen vaimonsa ja lapsensa kouristelemasta lattialta.
– Lapseni, Ahmad ja Aya sekä vaimoni... he kaikki kuolivat. Koko perheeni on kuollut, mies kertoi uutiskanavalle.
Youssef kertoo menettäneensä iskussa perheensä lisäksi jopa 25 sukulaista. Paikalliset opposition edustajat julkaisivat iskussa menehtyneiden nimiä. Ainakin 19 Youssefin sukulaisen nimi löytyy listalta, CNN kertoo.
Youssefin perheen kohtalosta on uutisoitu näkyvästi. Kuvat Youssefista menehtyneet lapsensa sylissään levisivät sosiaalisessa mediassa iskun jälkeen.
Turkki: Iskussa käytettiin kemiallisia aseita
Iskussa menehtyneiden ruumiinavaukset ovat vahvistaneet, että Khan Sheikhounissa käytettiin kemiallisia aseita, Turkki ilmoitti torstaina.
Kolmea iskussa menehtynyttä tutkittiin Turkin puolella. Asian vahvisti Turkin valtiolliselle Anadolu-uutistoimistolle maan oikeusministeri Bekir Bozdağ. Hänen mukaansa ruumiinavaukset tehtiin Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajien toimesta.
Myrkkykaasujen on arvioitu olevan mitä todennäköisimmin peräisin Syyrian asevoimien varastoista.
Muun muassa Britannian ulkoministeri Boris Johnson on sanonut kaikkien todisteiden viittaavan siihen, että iskujen taustalla oli Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on puolestaan sanonut al-Assadin hallinnon kantavan päävastuun ”hirmuteoista”.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tuominnut iskun ja kutsunut sitä ”hirvittäväksi teoksi”, jota ”sivistynyt maailma” ei voi hyväksyä. Trumpin mukaan hänen suhtautumisensa al-Assadiin on muuttunut iskun jälkeen.
– Kerron teille, että eilisellä lapsiin kohdistuneella iskulla oli suuri vaikutus minuun, suuri vaikutus, Trump sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa torstaina.
Tiedotusvälineistä muun muassa britannialainen laatulehti The Guardian on kirjoittanut, että Khan Sheikhounin iskun takana olivat Syyrian hallituksen sotakoneet.
Venäjän vaihtoehtoinen selitys tyrmättiin
Syyrian hallitus on kiistänyt kaasun käytön. Hallituksen liittolainen Venäjä on antanut tapahtuneelle vaihtoehtoisen selityksen. Venäjän mukaan Syyrian ilmavoimat pommitti ”terroristien”, eli kapinallisten asevarastoa, jossa säilytettiin kemiallisia aseita.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema kemiallisten aseiden asiantuntija Hamish de Bretton Gordon arvioi puheet täysin keksityiksi. Hänen mukaansa iskun uhrien oireet viittaavat sariinimyrkytykseen. Mikäli Venäjän puheissa olisi perää, Sariini olisi tuhoutunut pommituksessa, de Bretton Gordon sanoo.
– On selvää, että kyse on sariinihyökkäyksestä. Väite siitä, että kyse olisi al-Qaidan tai kapinallisten sariinivarastosta, joka räjähti, on täysin kestämätön ja valheellinen, hän sanoi.
Syyria lupasi luopua kemiallisista aseista vuonna 2013 maan pääkaupungin Damaskoksen lähistöllä tapahtuneen, satoja ihmisiä tappaneen kaasuiskun jälkeen.
Kemialliset aseet ovat joukkotuhoaseita, joiden käyttö on kielletty kansainvälisillä sopimuksilla. Syyrian kaasuiskua onkin kutsuttu myös sotarikokseksi.