Blinken: Syyrialaisilla syytä toivoon – MTV Uutiset seurasi Syyrian tilannetta

2:51img
Jatkuuko Syyrian sisällissota vallankaappauksesta huolimatta?
Julkaistu 07.12.2024 14:57(Päivitetty 09.12.2024 07:34)

STT

Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Syyrian kapinallisten 11 päivän salamasota eteni sunnuntaina jo maan pääkaupunkiin Damaskokseen. 

MTV Uutiset seurasi Syyrian tilannetta tässä artikkelissa 8.–9. joulukuuta 2024. Ajankohtaiset Syyriaan liittyvät uutiset löydät täältä.

Syyrian televisiossa luetussa ilmoituksessa kapinalliset vahvistivat vapauttaneensa kaupungin ja kaataneensa maata johtaneen Bashar al-Assadin hallinnon.

Venäjän valtion tiedotusvälineiden mukaan al-Assad on Moskovassa perheensä kanssa. Venäjän valtiollinen tiedotusväline TASS kertoi Kremlin lähteitä lainaten, että Assad ja hänen perheenjäsenensä ovat saaneet turvapaikan Venäjän pääkaupungista. 

Kanada ja Yhdysvallat ovat tyytyväisiä al-Assadin hallinnon päättymiseen

Kanadan, Yhdysvaltojen ja Britannian ulkoministerit suhtautuvat myönteisesti presidentti Bashar al-Assadin hallinnon päättymiseen Syyriassa.

Kanadan ulkoministeri Melanie Joly vannoi maansa jatkavan pyrkimyksiä saattaa al-Assadin hallinto vastuuseen.

– Olemme edelleen sitoutuneita saattamaan al-Assadin hallinnon vastuuseen Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) omaan kansansa kiduttamisesta sekä julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta ja rankaisemisesta, Joly sanoi lausunnossa muun muassa qatarilaisen al-Jazeeran mukaan.

Kanada ja Hollanti syyttivät ICJ:ssä kesäkuussa 2023 al-Assadin hallintoa muun muassa syyrialaisiin kohdistuneista kidutuksista ja muusta julmasta kohtelusta.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoi Yhdysvaltojen tukevan al-Assadin hallinnon ja sen tukijoiden saattamiseksi vastuuseen Syyrian kansaa kohtaan tehdyistä julmuuksista ja väärinkäytöksistä. Blinken lisäsi tämän koskevan kemiallisten asioiden käyttöä. 

Blinkenin mukaan syyrialaisilla olisi 14 vuoden konfliktin jälkeen nyt syytä toivoon.

Lue lisää: Kanada ja Yhdysvallat haluavat al-Assadin oikeuteen – tyytyväisiä hallinnon kaatumiseen

9:25img

Valta on vaihtumassa Syyriassa – mikä Lähi-idässä muuttuu? Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Tiina Hyyppä analysoi tilannetta MTV:n Huomenta Suomessa.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo pitää Venäjän pyynnöstä Syyriaa koskevan hätäkokouksen, kertovat useat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle.

Turvallisuusneuvoston on lähteiden mukaan määrä kokoontua suljetuin ovin Suomen aikaa myöhään maanantai-iltana.

Venäläiset uutistoimistot raportoivat sunnuntai-iltana, että al-Assad ja hänen perheensä ovat Moskovassa.

Lue lisää: Diplomaattilähteet: Venäjä pyytää YK:n turvallisuusneuvoston Syyriaa koskevaan hätäkokoukseen

Al-Assadin ryöstetystä kodista Damaskoksessa tuli hetkellisesti nähtävyys kansalaisille

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa kansalaiset ottivat sunnuntaina kirjaimellisesti kaiken irti presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatumisesta.

Presidentin itsensä paettua perheineen Moskovaan, kuten venäläislehdet myöhemmin kertoivat tapahtuneen, tavalliset kansalaiset murtautuivat sisään al-Assadin perheen asuntoon ja ryöstivät kaiken, minkä ehtivät. 

1:25img

Ryöstelyä tallentui myös Reutersin videolle. Tältä Venäjälle paenneen presidentin kodissa näyttää.

BBC:n paikan päällä kuvaamalla videolla näkyi, kuinka ihmiset kävelivät sisään ylelliseen asuntoon ja veivät sieltä pois tavaroita. Paljoa ei enää ollut jäljellä: ilmeisesti makuuhuoneesta oli viety myös sänky ja pukeutumispiirongin vetolaatikot.

Videolla eräs mies kantoi ulos ilmanvaihtolaitteen osaa; joku toinen oli ajanut aivan talon eteen jonkinlaisen minikuorma-auton, johon oli lastattu huonekaluja.

Sosiaalisessa mediassa oli aiemmin kiertänyt video, jolla ihmiset ottivat mukaansa lautasia, vaatteita ja muuta käyttötavaraa. Videolla näkyi myös Louis Vuitton -merkillä varustettu pahvinen ostoskassi, joka kieli mahdollisesti al-Assadin vaimon Asma al-Assadin ylellisistä ostoksista.

Ryöstelyn päätyttyä talosta muodostui kansalaisille nähtävyys, kunnes kaupungin vallanneet kapinalliset määräsivät ulkonaliikkumiskiellon maanantaiaamuun asti.

Yhdysvallat pommittaneet Isiksen kohteita

Yhdysvallat on sunnuntain aikana pommittanut yli 75:tä äärijärjestö Isiksen kohdetta Syyriassa, sanoo Yhdysvaltojen puolustusvoimat.

Yhdysvaltalaiset pommikoneet ovat kohdistaneet iskut Isiksen johtaviin henkilöihin ja jäseniin sekä ryhmän leireille.

Pommituksista kerrottiin alle vuorokausi sen jälkeen, kun Syyriassa vallan kaapanneet kapinalliset syrjäyttivät Bashar al-Assadin hallinnon ja al-Assadin kerrottiin paenneen Moskovaan perheineen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti aiemmin tänään puheen, jossa hän kuvaili al-Assadin vallan päättymistä historialliseksi mahdollisuudeksi varoittaen kuitenkin joidenkin kapinallisryhmien terroristitaustasta.

Venäjä pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa koolle

Venäjä on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan maanantaina suljetuin ovin käsittelemään Syyriaa.

Asiasta on kertonut YK:ssa toimiva korkea-arvoinen venäläisvirkailija tänään Telegram-viestikanavalla. Viestissä sanotaan, ettei Syyrian tapahtumien ja niiden seurausten laajuutta myös koko alueen näkökulmasta ole vielä pystytty käsittelemään.

Venäjä on ollut kapinallisten syrjäyttämän presidentti Bashar al-Assadin merkittävin tukija Iranin ohella. Venäläismedioiden mukaan Venäjä on antanut turvapaikan al-Assadille ja tämän perheelle Moskovassa.

Syyriassa vallan ottaneet kapinalliset ovat kuitenkin taanneet Venäjän sotilas- ja diplomaattikohteiden turvallisuuden, venäläiset uutistoimistot raportoivat.

Biden: Hallinnon kaatumisen oli oikeudenmukaista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Valkoisessa talossa pitämissään puheessaan sunnuntai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat tukee Syyrian naapureita siirtymäkauden aikana ja arvioi kapinallisryhmien toimia. Biden kutsui al-Assadin hallinnon kaatumista Syyriassa historialliseksi mahdollisuudeksi kauan kärsineille syyrialaisille.

Biden sanoi myös, että al-Assadin hallinnon kaatuminen oli oikeudenmukaista.

Hän sanoi Yhdysvaltojen aikovan keskustella kaikkien Syyriassa olevien ryhmien kanssa vallansiirrosta, jotta Syyriaan saadaan itsenäinen valtio uudella perustuslailla.

Biden varoitti kuitenkin, että joillain kapinallisryhmillä on synkkä terroristinen menneisyys. Hän viittasi ilmeisesti ainakin kapinallisia johtaneeseen Hayat Tahrir al-Shamiin, joka on aiemmin edeltäjineen kuulunut äärijärjestö Isikseen sekä al-Qaida-verkostoon.

Myös muiden ryhmien tiedetään tehneen siviileihin kohdistuneita rikoksia.

Sunnuntaina pommituksia

Israel pommitti sunnuntai-iltapäivänä Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa sijaitsevaa tutkimuskeskusta, jota se on pitkään epäillyt käytettävän Iranin pitkän Iranin pitkän kantaman ohjusten kehittämiseen.

Syyrian sotaa tarkkaileva järjestön mukaan iskut kohdistuivat valtion turvallisuusrakennusten kompleksiin, jossa sijaitsevat muun muassa tiedustelu-, tulli- ja sotilaspäätukikohdat.

Syyrian kapinallisten mukaan heitä johtavan Hayat Tahrir al-Sham -jihadistiryhmän johtaja Abu Mohammed al-Jolani on saapunut Damaskokseen.

Telegramissa julkaistun viestin mukaan al-Jolani polvistui ja laski päänsä maahan kuin rukoukseen saavuttuaan Damaskokseen.

Viestin perusteella hän saapui kaupunkiin vain tunteja sen jälkeen, kun presidentti Bashar al-Assadin hallinto kaatui ja presidentti itse oli paennut kaupungista.

Kapinallisten mukaan hallinnon kaatuminen on merkki uuden aikakauden alkamisesta Syyrian historiassa. Syyrian televisiossa luetussa ilmoituksessa kapinalliset sanoivat niin ikään vapauttaneensa maan pääkaupungin Damaskoksen. 

Kapinallisten saapumisen myötä Bashar al-Assadin vallan linnakkeet saivat nopeasti tuta ihmisten vihan. Assadin perheen kuusikerroksinen luksuskoti ryöstettiin putipuhtaaksi ja presidentinpalatsin vastaanottohalli tuikattiin tuleen. Kaupungissa on myös juhlittu vallan vaihtumista.

0:59img

Syyrian kapinalliset ovat nyt julistaneet ulkonaliikkumiskiellon Damaskokseen. Iltapäivällä neljältä alkanut ulkonaliikkumiskielto jatkuu aamuviiteen asti.

Näin syyrialaiset ryntäsivät presidentin palatsiin Damaskoksessa:

1:10img

Kapinalliset hyökkäsivät myös Iranin suurlähetystöön, josta diplomaatit olivat poistuneet ennen hyökkäystä. Iranin naapurimaa Irak puolestaan sanoo evakuoineensa lähetystönsä väen Libanoniin.

Venäjän Syyrian-suurlähetystön henkilökunta on kertonut olevansa kunnossa, kertoi valtiollinen uutistoimisto Tass.

Pääkaupunkiin tulleet kapinalliset kertoivat muun muassa vapauttaneensa hallituksen vankiloista kaikki epäoikeudenmukaisesti vankilaan joutuneet. Samalla he kehottivat kansalaisia turvaamaan valtion omaisuuden.

Al-Jazeera -uutiskanavan mukaan kapinalliset eivät olisi kohdanneet vastarintaa Damaskokseen saapuessaan.

Missä on al-Assad?

Kapinalliset kertoivat tyranniksi kuvailemansa al-Assadin paenneen. Al-Assadin olinpaikasta ei aluksi tiedetty ja hänen epäiltiin kuolleen, mutta sunnuntai-iltana venäläislähteet kertoivat hänen olevan Moskovassa perheensä kanssa. 

Uutistoimisto Reutersin sotilaslähteet kertoivat niin ikään al-Assadin paenneen lentokoneella. Presidentin mahdollinen määränpää ei ollut uutistoimiston tiedossa.

Reuters kertoi kuitenkin, että syyrialainen lentokone oli Flightradar-palvelun mukaan lähtenyt Damaskoksen lentokentältä niihin aikoihin, kun pääkaupungin oli kerrottu päätyneen kapinallisten haltuun. Lentokone oli lentänyt alkuun kohti Syyrian rannikkoa, mutta tehnyt sitten täyskäännöksen, lentänyt päinvastaiseen suuntaan muutamien minuuttien ajan ja kadonnut sitten kartalta. Al-Jazeeran mukaan kone oli ennen katoamistaan kaarrellut Homsin suurkaupungin yläpuolella.

Flightradar kertoi myöhemmin viestipalvelu X:ssä pitävänsä palvelun välittämiä tietoja suhteellisen luotettavina. Signaalin katoamisen syynä voi palvelun mukaan olla esimerkiksi alueen voimakas gps-häirintä.

Alueella, jolla signaali katosi, ei palvelun mukaan ole lentokenttiä. Juuri tämän koneen arvioitiin joissakin kommenteissa syöksyneen maahan tai tulleen ammutuksi alas.

Lue myös aiheesta: Kommentti: Putinin vuosikymmenen työ "romahti spektaakkelimaisesti" viikossa, koska hänellä oli kiire

Turvallisuuslähteet: Uusia räjähdyksiä

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa on räjähtänyt Mazzehin alueella, kaksi turvallisuuslähdettä kertoo uutistoimisto Reutersille. 

0812 damaskos mazzeh mazzehin alue kartta

Damaskoksessa on aamupäivä juhlittu Bashar al-Assadin hallinon kaatumista. Lähteiden mukaan räjähdyksissä on kyse Israelin iskuista.

Reutersin lähteiden mukaan tuhannet ihmiset kokoontuivat autoinensa ja jalan Damaskoksen pääaukiolle juhlimaan vapautta al-Assadin suvun vuosikymmeniä kestäneen hallinnon alta.

Damaskoksessa hurraavat ihmisjoukot ovat kaataneet Assadin isän, Hafez al-Assadin, patsaan.

Bashar al-Assad peri vallan isältään vuosituhannen vaihteessa. Hafez al-Assad johti Syyriaa vuodesta 1971 aina kuolemaansa saakka vuonna 2000. Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011.

Ranska: al-Assadin kaatuminen hyvä asia

Ranska pitää al-Assadin hallinnon kaatumista hyvänä asiana. Maan ulkoministeriö pitää nyt tärkeänä, että vallanvaihto tapahtuu rauhallisesti, taistelut maassa päättyvät, siviilien turvallisuus taataan ja maan tilanne vakautetaan.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi Ilta-Sanomille, että Syyriassa on vielä ennenaikaista arvioida laajempia seurauksia ja kehityskulkuja.

– On erittäin tärkeää, että siviilien asemaa pyritään tukemaan kaikin puolin. Toistaiseksi varsinaista tuhoa ei ole päässyt syntymään, mikä on toki hyvä asia, Valtonen sanoo Ilta-Sanomille.

Venäjä: Al-Assad erosi ja lähti maasta

Presidentti al-Assad on eronnut presidentin virasta ja lähtenyt maasta, kertoo Venäjän ulkoministeriö. Ulkoministeriö ei ottanut kantaa siihen, minne presidentti on mennyt.

– B. Assad ja koko joukko osallistujia kävivät keskusteluja Syyrian arabitasavallan alueen konfliktista. Keskustelujen seurauksena hän päätti erota presidentin virasta ja lähteä maasta, annettuaan sitä ennen ohjeet rauhanomaisesta vallanvaihdosta, ulkoministeriö kertoi.

– Venäjä ei ottanut osaa näihin keskusteluihin, ministeriö jatkoi.

Ulkoministeriö kertoi niin ikään, että Venäjän sotilastukikohdat Syyriassa ovat hälytystilassa. Niihin ei kuitenkaan kohdistu tällä hetkellä vakavaa uhkaa, ulkoministeriö kertoi lausunnossaan.

Venäjä ja Iran ovat tukeneet al-Assadin syrjäytettyä hallintoa.

Trump: Syyria ei ole ystävämme

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden seuraa tarkasti Syyrian tapahtumia, kertoi Valkoinen talo.

– Presidentti Biden ja hänen ryhmänsä seuraavat tarkasti Syyrian erikoislaatuisia tapahtumia ollen jatkuvassa yhteydessä alueellisiin kumppaneihimme, kertoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja Sean Savett viestipalvelu X:ssä.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump puolestaan sanoi Assadin paenneen maasta, koska Venäjä ei enää halunnut suojella häntä.

– Assad on mennyttä. Hänen suojelijansa, Venäjä, Venäjä, Venäjä, jota johtaa Vladimir Putin, ei ollut enää kiinnostunut suojelemaan häntä, Trump kirjoitti omassa Truth Social -palvelussaan.

Viestipalvelu X:ssä Trump syytti Syyrian kaaoksesta ex-presidentti Barack Obamaa ja sanoi, ettei Yhdysvaltojen pitäisi enää sekaantua maan asioihin.

– Syyria ei ole ystävämme, eikä Yhdysvaltojen pitäisi olla missään tekemisissä sen kanssa. Tämä ei ole meidän taistelumme, Trump kirjoitti totuttuun tapaan isoilla kirjaimilla.

Katso video: Oliko tämä Bashar al-Assadin viimeinen lento? Video näyttää kadonneen lentokoneen reitin

Iranin suurlähetystöön hyökättiin Damaskoksessa, Irak evakuoi lähetystönsä

Iran kertoo kapinallisten hyökänneen Syyriassa maan suurlähetystöön. Diplomaatit olivat poistuneet lähetystöstä ennen hyökkäystä.

Iranin naapurimaa Irak puolestaan sanoo evakuoineensa lähetystönsä väen Libanoniin.

Irakilaisten diplomaattilähteiden mukaan kymmenen lähetystön henkilökuntaan kuuluvaa evakuoitiin maitse Beirutiin, ja he ovat kaikki kunnossa. Evakuoinnin syynä oli Syyrian pääkaupungin Damaskoksen jännitteinen tilanne ja armeijan täydellinen vetäytyminen kaupungista.

Venäjän Syyrian-suurlähetystön henkilökunta on puolestaan kertonut olevansa kunnossa, kertoo valtiollinen uutistoimisto Tass.

Iran ja Venäjä ovat tukeneet syrjäytettyä presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

Lue myös: Missä on Bashar al-Assad? Syyriaa vuosikausia johtaneen kuvia revitään alas

0:29img

Bashar al-Assadin kuva revittiin alas keskussairaalan seinältä.

AFP:n mukaan Damaskoksen asukkaat olivat aiemmin kertoneet, että kaupungissa oli kuulunut yön aikana laukauksien ääniä. Qatarilaismedia al-Jazeeran näkemän videon mukaan sotilaat näyttivät poistuvan pääkaupungista.

Kapinallisten etenemistä tunteva lähde kertoi CNN:lle, että tiedusteluryhmä oli edennyt kaupunkiin yöllä presidentti al-Assadia etsien, mutta hänestä ei löydetty jälkeäkään.

Varhain sunnuntaiaamuna kapinallislähteet kertoivat al-Jazeeran mukaan, että Syyrian hallinnon joukot olivat vetäytyneet puolustusministeriön päämajasta Damaskoksessa.

Al-Jazeera Arabicin lähteiden mukaan kapinalliset olivat ottaneet Damaskoksessa hallintaansa myös symbolisesti merkittävän radio- ja televisiorakennuksen.

Damaskoksen sydämessä sijaitsevasta rakennuksesta annettiin ilmoituksia hallinnon vaihtumisista 1950- ja 1960-luvuilla, kun Syyriassa oli peräkkäisiä onnistuneita vallankaappauksia.

Tämä tilanteesta tiedettiin noin kello 9.

Syyrian pääministeri sanoi varhain sunnuntaina olevansa valmis yhteistyöhön minkä tahansa kansan valitseman johdon kanssa.

Kapinallisten mukaan kansan ei tule lähestyä julkisia instituutioita, jotka ovat toistaiseksi "entisen pääministerin" hallinnassa.

0:29img

Kapinalliset julistivat al-Assadin hallinnon kaatuneeksi Syyriassa.

Lausunnossaan kapinalliset antavat ymmärtää, että uudessa Syyriassa tulee vallitsemaan oikeus ja rauhanomainen rinnakkaiselo.

Reutersin lähteiden mukaan tuhannet ihmiset kokoontuivat autoinensa ja jalan Damaskoksen pääaukiolle juhlimaan vapautta al-Assadin suvun vuosikymmeniä kestäneen hallinnon alta.

Bashar al-Assad peri vallan isältään vuosituhannen vaihteessa. Hafez al-Assad johti Syyriaa vuodesta 1971 aina kuolemaansa saakka vuonna 2000. Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011 leimahtaen hallituksen vastaisista mielenosoituksista Turkin tuella.

LK Damaskos kapinalliset 08122024

Tältä näytti pääkaupungissa Damaskoksessa varhain sunnuntaiaamulla. Kuva: Lehtikuva. 

Järjestö: Bashar al-Assad on paennut maasta

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on paennut maasta, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights. Järjestön johtajan mukaan presidentti olisi paennut Syyriasta pääkaupunki Damaskoksen kansainvälisen lentokentän kautta.

Reutersin sotilaslähteet ovat niin ikään kertoneet al-Assadin paenneen pääkaupungista lentokoneella. Presidentin mahdollinen kohde ei ole uutistoimiston tiedossa.

CNN on kertonut lentokentällä olleen kaoottiset tunnelmat varhain sunnuntaina, kun ihmiset yrittivät paeta maasta kapinallisten edetessä Damaskokseen.

Presidentti al-Assadin kaatumista juhlittiin Syyrian pääkaupungin Damaskoksen kaduilla.

Presidentti al-Assadin kaatumista juhlittiin Syyrian pääkaupungin Damaskoksen kaduilla. Kuva: Lehtikuva.

Ihmisteurastamon vangit pääsivät vapauteen

Al-Jazeeran mukaan kapinalliset sanoivat varhain sunnuntaina myös vapauttaneensa kaikki vangit Damaskoksen lähellä sijaitsevasta Sednayan vankilasta.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan tuhannet vangit ovat päässeet pois ihmisteurastamona tunnetusta pahamaineisesta vankilasta.

New York Timesin mukaan Sednayan vankila tunnetaan kidutuksista ja joukkoteloituksista. Ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet, että tuhansia ihmisiä surmattiin heidän ollessa vangittuna Syyrian sisällissodan aikana. Monet heistä olivat poliittisia vankeja, jotka nousivat Syyrian hallintoa vastaan joko rauhanomaisesti tai aseisiin tarttuen.

Kapinalliset sanoivat vain tunteja ennen Damaskokseen vyörymistä, että he olivat vallanneet tärkeän Homsin suurkaupungin.

– Homsin jälkeen suuntaamme kohti Damaskosta. Tulee uusi Syyria, joka perustuu oikeudenmukaisuudelle, syyrialaiskapinallisten edustaja sanoi al-Jazeeralle Homsin valtaamisen yhteydessä.

Kapinalliset vapauttivat vankeja myös Homsissa. Paikallisesta vankilasta vapautettiin kapinallisten mukaan yli 3 500 vankia.

Kapinalliset sanovat vallanneensa Homsin

Syyriassa kapinalliset sanovat vallanneensa tärkeän Homsin kaupungin. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja qatarilaismedia al-Jazeera.

LK Syyria Homs 1 08122024

Kuva kapinallisjoukoista Homsissa 8. joulukuuta. Kuva: Lehtikuva.

Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kertoi aiemmin, että kapinalliset olivat tunkeutuneet Homsiin ja ottaneet siellä joitain alueita haltuunsa.

LK Syyria Homs 2 08122024

Kuva kapinallisjoukoista Homsissa 8. joulukuuta. Kuva: Lehtikuva.

Maan puolustusministeriö sen sijaan kiisti lauantaina kapinallisten saapumisen Homsiin ja kuvaili tilannetta kaupungissa turvalliseksi ja vakaaksi.

Al-Jazeera: Sallinnon sotilaat vetäytyneet puolustusministeriön rakennuksesta

Syyrian hallinnon joukot ovat vetäytyneet puolustusministeriön päämajasta maan pääkaupungissa Damaskoksessa, kertovat kapinallislähteet qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan. 

Kapinalliset kertoivat edenneensä Damaskokseen varhain sunnuntaina.

Al-Jazeera Arabicin lähteiden mukaan kapinalliset ovat ottaneet Damaskoksessa hallintaansa myös symbolisesti merkittävän radio- ja televisiorakennuksen.

Damaskoksen sydämessä sijaitsevasta rakennuksesta annettiin ilmoituksia hallinnon vaihtumisista 1950- ja 1960-luvuilla, kun Syyriassa oli peräkkäisiä onnistuneita vallankaappauksia.

LK Syyria Damaskos 4 08122024

Syyrian kapinallisten yllätyshyökkäys johti al-Assadin hallinnon kaatumiseen reilussa viikossa.

Putinia "inhottaa"

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia "inhottaa" katsoa, miten Syyrian hallituksen joukot pakenevat asemistaan kapinallisjoukkojen hyökätessä, kertoi Kremliä lähellä oleva lähde uutistoimisto Bloombergille perjantaina.

Kremlillä ei ole suunnitelmaa al-Assadin pelastamiseksi, eikä se myöskään aio kehittää sellaista niin pitkään kuin Syyrian presidentille uskolliset joukot vetäytyvät asemistaan taisteluitta, lähde sanoo Bloombergille.

Venäjä on pitkään tukenut al-Assadin hallintoa ja oli keskeisessä roolissa, kun al-Assadin joukot ottivat uudelleen hallintaansa noin 70 prosenttia Syyriasta vuoden 2011 arabikevään tapahtumien jälkeen.

Pakotteet ja korruptio ovat heikentäneet Syyrian taloutta, mikä on osaltaan tehnyt al-Assadin puolella olevista sotilaista taisteluhaluttomampia.

– He ovat taistelleet kerta toisensa jälkeen, mutta eivät ole hyötyneet tekemistään uhrauksista, sanoi Chatham Housen Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka-ohjelman Haid Haid yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille.

Epäselvää on, mitä Venäjän Syyriassa oleville sotilastukikohdille nyt tapahtuu.

Tuoreimmat aiheesta

Syyria