Presidentti al-Assadin syrjäyttäneet kapinalliset ovat nimenneet siirtymäajan hallinnon johtoon Muhammad al-Bashirin.
Venäjä on tarjonnut Syyrian syrjäytetylle presidentille Bashar al-Assadille turvapaikan, sanoo Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov yhdysvaltalaiselle NBC Newsille antamassaan haastattelussa. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Venäjän hallinnon edustaja vahvistaa al-Assadin olevan Venäjällä.
Rjabkovin mukaan al-Assad kuljetettiin "turvallisimmalla mahdollisimmalla tavalla" Venäjän tarjoamaan turvapaikkaan.
Venäläiset uutistoimistot raportoivat jo sunnuntai-iltana, että presidentti al-Assad ja hänen perheensä olisivat Moskovassa. Kreml ei vielä maanantaina vahvistanut, että al-Assad olisi Venäjällä.
– Mitä al-Assadin olinpaikkaan tulee, minulla ei ole siitä mitään kerrottavaa, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tuolloin toimittajille.
Kapinalliset valitsivat johtajan
Syyrian kapinalliset ovat nimenneet siirtymäajan hallinnon johtoon Muhammad al-Bashirin. Asiasta kerrotaan maan kansallisen television Telegram-tilillä. Tilillä viitataan al-Bashiriin Syyrian uutena pääministerinä.
Siirtymäajan hallituksen on määrä olla vallassa maaliskuuhun asti. Islamistiryhmä Hayat Tahrir al-Shamin (HTS) johtamat kapinallisjoukot syrjäyttivät al-Assadin hallinnon viikonloppuna.
Al-Bashir sanoi nimityksensä jälkeen, että Syyria tarvitsee nyt rauhaa ja vakautta lähes 14 sotavuoden jälkeen.
– Nyt ihmisten on aika nauttia rauhasta ja vakaudesta, sanoi al-Bashir qatarilaisen al-Jazeeran televisiohaastattelussa.
Ennen nimitystään tehtävään al-Bashir oli toiminut kapinallisten niin kutsutun pelastushallinnon johtajana Syyrian luoteisosissa sekä toiminut aiemmin sen kehitysministerinä.
Suuren osan Syyriasta vallannut HTS on hallinnut osaa Idlibin maakunnasta jo vuodesta 2017. Pelastushallinto perustettiin alueelle auttamaan kapinallisten hallitseman alueen ihmisiä, joilla ei ollut pääsyä nyt syrjäytetyn hallinnon ylläpitämiin palveluihin.
HTS on jo aloittanut veden- ja sähkönjakelun palauttamisen hiljattain valtaamassaan Aleppossa.
Israel kiistää edenneensä Damaskoksen laitamille
Mediatietojen mukaan Israelin joukot olisivat edenneet Syyriassa pääkaupunki Damaskoksen laitamille. Muun muassa uutistoimisto Reuters on kertonut syyrialaisten turvallisuuslähteiden perusteella, että Israelin joukot olisivat edenneen Qatanan kaupunkiin asti. Qatana sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Damaskoksesta.
Israel on kiistänyt tiedot joukkojen etenemisestä.
– Joissakin medioissa liikkuvat tiedot, joiden mukaan Israelin asevoimat (IDF) etenee kohti Damaskosta, ovat täysin vääriä, asevoimien tiedottaja Avichay Adraee kommentoi viestipalvelu X:ssä.
Hänen mukaansa asevoimien joukkoja on sijoitettu puskurivyöhykkeelle suojelemaan Israelin rajoja.
Israel on tehnyt al-Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen lukuisia iskuja Syyriaan ja muun muassa vallannut demilitarisoidun puskurivyöhykkeen Golanin kukkuloilla. Israelin mukaan syyrialaisjoukot olivat jättäneet asemansa, ja tästä syystä Israel väittää, ettei 50 vuotta vanha sopimus demilitarisoidusta vyöhykkeestä olisi enää voimassa. Israelin ulkoministeri Gideon Saar on sanonut puskurivyöhykkeen haltuunoton olevan "rajoitettu ja tilapäinen askel".
YK:n mukaan israelilaissotilaiden eteneminen demilitarisoidulle vyöhykkeelle Golanin kukkuloiden reunalla rikkoo Israelin ja Syyrian vuonna 1974 allekirjoittamaa vetäytymissopimusta. Yhdysvaltojen mukaan Israelin etenemisen Syyrian puolelle rajaa täytyy olla vain väliaikaista. Asiaa maanantaina kommentoinut Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller ei kuitenkaan suostunut määrittämään aikarajaa, johon mennessä Israelin pitäisi vetäytyä alueelta.
Israel iski Syyrian laivastoon
Israelin asevoimat sanoo tehneensä noin 480 iskua viimeisen kahden vuorokauden aikana strategisiin sotilaskohteisiin Syyriassa. Asevoimien mukaan iskujen kohteina oli muun muassa 15 merivoimien alusta, ilmatorjuntakalustoa sekä aseiden tuotantopaikkoja useissa kaupungeissa.
Israelin puolustusministeri Israel Katz vahvisti jo aiemmin maan asevoimien tehneen viime yönä iskuja useisiin Syyrian laivaston aluksiin.
– IDF on toiminut Syyriassa viime päivinä iskeäkseen ja tuhotakseen strategisia voimavaroja, jotka uhkaavat Israelin valtiota. Laivasto toimi viime yönä tuhotakseen Syyrian laivastoa suurella menestyksellä, Katz sanoi vieraillessaan Israelin pohjoisosassa sijaitsevan Haifan laivastotukikohdassa.
Katz sanoi myös, että hän on yhdessä pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa ohjeistanut maan asevoimia luomaan aseettoman vyöhykkeen Etelä-Syyriaan sen jälkeen, kun kapinalliset syrjäyttivät al-Assadin hallinnon. Katzin mukaan aseettoman vyöhykkeen tarkoitus olisi estää terrorismin järjestäytyminen Syyriassa.
Räjähdyksiä Damaskoksessa
Uutistoimisto AFP:n toimittajat raportoivat varhain tiistaina kuulleensa kovaäänisiä räjähdyksiä Damaskoksessa, mutta äänien alkuperää ei toistaiseksi ole voitu varmentaa.
Räjähdyksistä raportoitiin vain tunteja sen jälkeen, kun Syrian Observatory for Human Rights -järjestö oli kertonut Israelin iskuista Syyriaan.
Israelin ulkoministeri Saar sanoi maanantaina maan iskeneen Syyriaan estääkseen muun muassa kemiallisia aseita päätymästä äärijärjestöjen käsiin. Syyria on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan käyttänyt kemiallisia aseita usean kerran yli 13 vuotta kestäneen sisällissodan aikana.
Saarin mukaan Israel on pyrkinyt tuhoamaan kemiallisten aseiden lisäksi pitkän kantaman ohjuksia sekä raketteja, jotta äärijärjestöt eivät saisi niitä haltuunsa.
YK:n Syyrian-erityisedustaja Geir Pedersen vaati tiistaina Israelia lopettamaan sotilaallisen liikehdintänsä sekä pommitukset.
– Tämän täytyy loppua. Se on erittäin tärkeää, Pedersen painotti.
Miljoonat tarvitsevat kiireellistä apua
Syyriassa 16 miljoonaa ihmistä tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua. Asiasta kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Syyrian-edustaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.
Edustajan mukaan noin 800 000 syyrialaista on joutunut jättämään kotinsa alueella viime aikoina käytyjen taistelujen vuoksi. Jo aiemmin Syyriassa oli seitsemän miljoonaa sisäistä pakolaista, ja yli viisi miljoonaa syyrialaista oli paennut naapurimaihin tai kauemmas.
UNHCR:n humanitaarinen toiminta on hiljalleen käynnistymässä uudelleen tuhoalueilla, kuten Homsissa, Hamanissa ja Damaskoksessa.
Viikonlopun jälkeen 4 000 iranilaista on palannut Syyriasta, kertoi Iranin hallituksen tiedottaja Fatemeh Mohajerani lehdistötilaisuudessa tiistaina.
Mohajeranin mukaan Iran ponnistelee kotiuttaakseen viimeisenkin kansalaisensa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee G7-maiden kanssa perjantaille suunnitellussa virtuaalisessa kokouksessa Syyrian tilanteesta. Asiasta kertoo nimettömänä puhunut Yhdysvaltain virkamies.