Isännöintiliitto liitukohusta: Lasten pihaleikit kuuluvat elämään

Lasten leikeistä lietsoontuneet riidat eivät ole Isännöintiliiton mukaan merkittävästi lisääntyneet, mutta ne ovat nousseet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkyvämmin esille. Kuvituskuva.
Julkaistu 27.05.2015 13:39
Toimittajan kuva

Essi Hietanen

essi.hietanen@mtv.fi

@EssiHietanen

Isännöintiliiton mukaan naapureiden väliset riidat tulisi aina pyrkiä selvittämään puhumalla.

Lasten leikeistä lietsoontuneet riidat eivät ole Isännöintiliiton mukaan merkittävästi lisääntyneet, mutta ne ovat nousseet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkyvämmin esille.

MTV Uutiset kertoi aiemmin isästä, joka hämmästyi naapurin kotirapun ulko-oveen jättämää lappua, missä vaadittiin katuliiduilla asfalttiin piirtänyttä ilmoittautumaan ja maksamaan pihan pesusta.

– Normaali asuminen pitää sallia, siihen kuuluvat myös lasten pihaleikit. Liidut ovat lasten leikkivälineitä ja harmittomia, sillä piirrokset häipyvät sadeveden mukana pois, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén huomauttaa.

Lasten leikkien aiheuttamat naapuririidat nousivat esille myös reilu kuukausi sitten, kun helsinkiläinen taloyhtiö kielsi jalkapallon pelaamisen pihalla. Pelikielto johtui taloyhtiön mukaan siitä, että palloa potkittiin talon seinää vasten. Lisäksi valaisimia oli rikkoutunut pelaamisesta.

– Rajanveto on ymmärrettävää, jos jalkapallon pelaaminen vaurioittaa taloa. Jos pelaamista halutaan myös rajoittaa siten, ettei se tapahdu taloyhtiön parkkipaikalla, se on myös ymmärrettävää. Näissä tapauksissa on kuitenkin hyvä käyttää maalaisjärkeä, taloyhtiö ei voi kieltää lasten leikkejä, Sallmén sanoo.

Isännöintiliiton mukaan paras keino puuttua naapurin häiritsevään käyttäytymiseen on suora ja ystävällinen keskustelu. 

– Välillä ihmisillä unohtuu se tosiasia, etteivät kaikki naapureiden väliset kiistat ovat taloyhtiön asioita. 

– Jos naapureiden elämä ei ole normaalia asumista, voi taloyhtiö muistuttaa, mitkä ovat asumisen pelisäännöt. Taloyhtiön ainoa keino puuttua esimerkiksi häiritsevään elämään on huoneiston hallintaanotto. Vaikea kuitenkin kuvitella, että lasten äänet olisivat niin häiritseviä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén sanoo.

Sallmén huomauttaakin, että yhdessä taloyhtiössä asuu usein erilaisia asukkaita, joita ääripäät saattavat hermostuttaa.

– Kaikkien pitäisi kuitenkin samalla pihalla ja samassa talossa pystyä asumaan sovussa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa