Säynätsalon pihaliituilusta suivaantuneesta naapurista alkanut keskustelu siitä, saako lapset piirtää pihoilla, poikii jo juridisia kommentteja. Kiinteistöliiton lakimiehen mukaan taloyhtiö voi kieltää pihapiirtelyn.
Voiko piha-asvalttiin piirtelyn kieltää?
– Ainahan taloyhtiö voi sen kieltää. Järjestyssäännöt laaditaan yhtiökokouksessa ja enemmistö päättää, millaisen pihan asukkaat haluavat. Jotkut kokevat, että liitupiirtely on taidetta, jotkut niin, että se on sotkua. Pihapiirtelyn kieltäminen olisi kuitenkin hieman hassua, linjaa kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Pynnösen mukaan lähtökohta on se, että pihapiirtely on sallittua, mutta jos se halutaan kieltää, niin siihen pitää löytyä peruste.
– Useinhan asvaltti on siinä, missä autot liikkuu, että jos kyseessä on turvallisuusaspekti, niin silloin se voi olla kieltämisen arvoinen asia. Taloyhtiö voi myös kokea, että kyseessä ei ole enää lapsen leikki, vaan että piirretään myös rakennuksen puolelle.
Taloyhtiöllä on mahdollisuus tehdä järjestyssääntöjä. Normaalia elämää ei voi kuitenkaan rajoittaa. Pynnönen pitää pihapiirtelyä normaalina elämänä.
Tekijä voi joutua korvausvastuuseen
Jos asetettua kieltoa rikotaan, millaisiin toimiin taloyhtiö voi ryhtyä?
– Keinoina on huoneiston haltuunotto. Ensin annetaan kirjallinen varoitus ja jos tämä ei auta, niin yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaan kolmeksi vuodeksi. Tällainen toimenpide on aivan liian raju toteutettavaksi.
Todennäköisempi on vaatimus aiheutetun vahingon korvaamisesta.
– Jos sade ei vie väriä pois – tällainen paikka voisi olla autokatos – ja joudutaan tilaamaan huoltoyhtiön siivous, silloin voidaan vaatia vahingonkorvausta.
Piirroksista pahennusta myös Porissa
Myös Porissa liitupiirtely on aiheuttanut taloyhtiöissä sanaharkkaa. Satakunnan Kansan (29.5.) artikkelissa, joka alkaa juhlallisesti lauseella "Pori on julistautunut lasten ja nuorten kaupungiksi." kerrotaan, kuinka kolmen kerrostalon isännöitsijä laittoi ilmoitustaululle lapun, jossa kiellettiin liitupiirustusten tekeminen pihaan. Isännöitsijä Ari Kuula kommentoi asiaa SK:lle muun muassa näin:
– Mutta joku tolkku pitää olla. Oleellista on se, mihin vedetään raja. Nyt piirrosten kohteena olivat pihakannen kivimuurit, paikat, joista vesisadekaan ei kuvia poista. Ovatko seuraavalla kerralla vuorossa tiiliseinät, sokkelit ja ikkunat? Ja jos liidulla piirtäminen sallitaan, koska tulevat vahvemmat aineet ja graffitit?