Kalifaatin julistamisesta on kulunut yli vuosi eikä äärijärjestö Isis ole vielä kyennyt kunnolla muodostamaan tavoittelemaansa islamilaista valtiota.
Muutoin järjestö on hyvinkin voimissaan, eivätkä länsi- ja arabimaiden ilmaiskut ole pakottaneet sitä paljoakaan perääntymään.
Jihadismiin perehtyneen amerikkalaistutkijan Aaron Zelinin mukaan pysyvyydestä viestii muun muassa järjestön propaganda. Aiemmin kuvissa saattoi olla vihanneksia tai leivonnaisia notkuvia hyllyjä ja kauniita maisemia "vähän pohjoiskorealaiseen tyyliin". Ihmisiä ei juuri näkynyt.
Sittemmin Isis on esitellyt esimerkiksi teiden ja siltojen rakentamista sekä terveydenhuoltoa - kaikkea, mikä luo kuvaa suhteellisen normaalin elämän jatkumisesta.
- He haluavat sanoa, että me olemme tulleet jäädäksemme, kertoi Ulkopoliittisessa instituutissa esiintynyt Zelin.
Hänen mukaansa todellisuudessa yhteiskunnan ja talouden toiminta lienee vain kalpea aavistus propagandan luomasta mielikuvasta.
Tulevaisuuteen katsomisesta puolestaan viestii se, että mielipiteiden muokkauksen kohteena ovat pääasiassa lapset ja nuoret.
- Ei heitä paljon yli 35-vuotiaiden käännyttäminen kiinnosta. Isisin näkökulmasta nuo ihmiset kuolevat kuitenkin pian, Zelin sanoo.
Isis on joutunut osittain vetäytymään Irakissa valtaamiltaan alueilta. Syyriassa tilanne on Zelinin mukaan kuitenkin päinvastainen, ja esimerkiksi Libyassa järjestö on edennyt merkittävästi.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Wolfgang Mühlbergerin mukaan huonoimmat uutiset tulevatkin juuri nyt Pohjois-Afrikasta.
- Meidän eurooppalaisten näkökulmasta tapahtumat Libyassa ovat ehkä suurin huolenaihe, Mühlberger sanoo.
Tällä hetkellä Isisin asema on jo sellainen, että sen kukistamisen sijaan voidaan pyrkiä ehkä vain sen vaikutusvallan rajoittamiseen, Mühlberger sanoo.
Libya on ollut Välimeren yli Euroopaan pyrkivien ihmisen tärkeimpiä lähtösatamia. Monet Euroopan maat olivat mukana koalitiossa kaatamassa Muammar Gaddafin hallintoa.
Rivit eivät toistaiseksi rakoile
Isisin ideologia on vahva, ja kun järjestö itse tuntee yhä olevansa voitolla, Zelin ei ole ainakaan vielä havainnut rivien rakoilua tai kilpailevien johtajien nousemista haastajaksi kalifiksi julistautuneelle Abu Bakr al-Baghdadille.
- Luulen, että tässä vaiheessa olisi vaikeaa yrittää hajottaa Isisin rivejä. He uskovat todella kovasti asiaansa, Zelin sanoo.
Menestys on taannut myös sen, että ulkomaisia taistelijoita kyetään yhä houkuttelemaan järjestön riveihin.
Länsimaissa on oltu hyvin huolestuneita Isisin muodostamasta terroriuhkasta. Yksittäisiä iskuja kalifaatin alueen ulkopuolella on tehty, mutta ei toistaiseksi mitään merkittävää.
- Emme ole nähneet Isisin ryhtyvän globaaliksi toimijaksi, Zelin sanoo.
Hänen mukaansa on hyvä muistaa Isisin ja sen kanssa pesäeron tehneen al-Qaidan ero. Isisin varjoon osin jäänyt al-Qaida haluaa iskeä nimenomaan länsimaita vastaan, kun taas Isisin päähuomio keskittyy projektiin uuden oman valtion, kalifaatin, rakentamisesta.
Lähi-idän rauhanprosessin onnistumisella tai epäonnistumisella Israelin ja palestiinalaisten välillä ei myöskään ole merkittävää vaikutusta Isisin toimintaan, tutkijat arvioivat.