Monilla naisilla on erilaisia oireita kuukautistensa aikana. Brittiläismedia Mirror listasi niistä kaikkein erikoisimmat.
Kuukautiset, öljynvaihtoviikot, rättisulkeiset, puolukkapäivät… Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Tai ei välttämättä edes niin rakkaalla, sillä moni nainen kärsii kuukautisten aikana ikävistä PMS-oireista, kuten kivuliaista krampeista.
Toisilla kuukautiset alkavat kellontarkasti, toiset taas eivät osaa varautua kuukautisiin epäsäännöllisen kierron vuoksi.
LUE MYÖS: Merkkaatko kuukautisten alkamispäivän väärin? Tämä naisen pitää tietää omasta kierrosta ja tiputtelusta
Oli naisen kierto sitten päiväntarkka tai ei, on olemassa useita oireita, joilla voi ennakoida kuukautisviikon lähestyvän – tässä niistä muutama!
1. Migreeni
Toiset naiset kärsivät erittäin voimakkaasta migreenistä juuri ennen kuukautisten alkamista. Toiset kuvaavat niiden olevan jopa pahempia kuin kaikkein kivuliaimmat vatsakrampit.
Migreenit johtuvat hormonitason muutoksista, etenkin kuukautiskiertoa säätelevistä hormoneista, estrogeenistä ja progesteronista.
LUE MYÖS: Uudet lääkkeet tuovat toivoa migreenin ehkäisyyn – neurologi neuvoo: "Keskimäärin migreeniä on vähemmän, mitä säännöllisemmin elää"
2. Tavallisuudesta poikkeava uloste
Lähestyvät kuukautiset voivat vaikuttaa ruoansulatukseen ja suolen toimintaan – valmistautuuhan naisen keho kuukautisia varten.
Kuukautiset saavat naisen kehon vapauttamaan prostaglandiinia, eli kudoshormonia, joka vaikuttaa monien elinten toimintaan.
– Joskus kehomme vapauttaa prostaglandiinia niin paljon, ettei sen vaikutus kohdistu vain naisen kohtuun, vaan myös muihin kehon alueisiin, kuten suolistoon, kertoo sisätautilääkäri Mira Kaga.
Lääkärin mukaan kudoshormoni voi aiheuttaa suolen rivakampaa toimintaa – toisille jopa ripulointia.
Joillakin naisilla suoli toimii liiankin sutjakkaasti kuukautisten aikana.imago stock&people/ All Over Press
3. Hellät rinnat
Kuukautisten lähestyessä naisen estrogeenitaso pienenee ja vastaavasti keltarauhashormonin tuotanto kasvaa.
Vaikka keltarauhashormoni saa tavallisesti nesteen kertymään vatsan alueelle, toisilla nestettä kertyy myös rintoihin. Turvotus voi taas saada rinnat tuntumaan kipeiltä.
Joissakin tapauksissa kehoon kertynyt ylimääräinen neste saa aikaan kystia rinnan alueelle. Nämä ovat kuitenkin harmittomia, ja ne katoavat kuukautisten kadottua.
Gynekologi Rebecca Brightmanin kertoo Cosmopolitan-lehdelle, että rintojen turvotusta voi vähentää säännöstelemällä kahvinjuontia, syömällä harkiten kipulääkkeitä tai pitämällä kylmää rintoja vasten.
LUE MYÖS: Kutiavatko nännit tai rinnat? 7 syytä oireisiin
Tavallisimmat PMS-oireet:
- Turvotus
- Painonnousu
- Rintojen aristaminen
- Mielialan vaihtelut
- Voimakas väsymys
- Kivuliaat vatsakrampit
- Päänsärky tai migreeni
4. Sokerin himoitseminen
Moni nainen saattaa juuri ennen kuukautisten alkua vierailla kauppojen karkkihyllyillä tavallista ahkerammin. Myös rasvainen ruoka maistuisi totuttua paremmin.
Lisensoitu seksiterapeutti Deb Lainon mukaan naisen serotoniinitasot heikentyvät ennen kuukautisten alkamista. Vastaavasti kortisolin, eli niin kutsutun stressihormonin, tuotanto kasvaa.
– Sokerinen ja rasvainen ruoka nostavat serotoniinitasoja, Laino perustelee makeanhimoa Cosmopolitanille.
Tilannetta voidaan siis tietyin osin verrata stressiin: kun ihminen on stressaantunut, kortisolitasot ovat tavallista korkeammalla, mikä taas saa meidän syömään epäterveellisiä ruokia terveellisten sijaan.
5. Lihominen
Moni nainen saattaa kärsiä kuukautisten aikana pömpöttävästä vatsasta. Toisilla vaaka näyttää jopa muutaman kilon enemmän kuin tavallisesti kuukautisten aikana.
Syynä on keltarauhashormoni, joka aiheuttaa nesteen kertymisen etenkin vatsan seudulle. Painonnoususta ei tarvitse olla huolissaan, sillä paino tasoittuu kuukautisten päätyttyä.
Nesteen kertymistä voi helpottaa pitämällä nestetasapainostaan huolta.
– Juominen auttaa pitämään nesteen verisuonissa, joihin se kuuluu, ja johtaa parempaan nesteytykseen sekä nesteiden poistumiseen kehosta, kertoo gynekologi Angela Chaudhari Popsugar-sivustolla.
Lempifarkut voivat tuntua kuukautisten aikaan tavallista tiukemmilta. Huoli pois: syynä voivat olla kehoon kertyneet nesteet.Shutterstock
6. Treenaamisen vaikeus
Jotkut hakevat helpotusta PMS-oireisiinsa liikunnan avulla. Kuukautisten aikana motivaatio liikkumisen suhteen saattaa kuitenkin ailahdella.
Vetämätön olo voi johtua nesteiden kertymisen aiheuttamasta turvotuksesta. Keltarauhashormoni saa aikaan myös lihasten rentoutumisen, mikä voi osiltaan selittää sen, ettei treeni ota onnistuakseen.
Myös runsas kuukautisvuoto voi saada olon nuutuneeksi ja siten myös voimattomaksi itse kuukautisten aikana.
LUE MYÖS: Tunnettu kuukautissuojamerkki poistaa paketistaan viittaukset naisiin – somekeskustelu räjähti uutisesta
Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: Mirror, Popsugar, Cosmopolitan