"Kuukautisflunssa" aiheuttaa niin rajuja oireita, että sitä voi erehtyä luulemaan koronaksi

2:28imgVideolla gynekologi kertoo, mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa.
Julkaistu 27.07.2021 20:21

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

"Kuukautisflunssa" ei ole virallinen lääketieteellinen termi, mutta se kuvaa hyvin oireita, joista osa naisista kärsii ennen kuukautisiaan.

Pahoinvointia, huimausta, lihas- ja nivelkipuja, ripulia, ummetusta, päänsärkyä, väsymystä, vilunväreitä, kuumeilua, kramppeja, oksentelua.

Osa naisista kärsii juuri ennen kuukautistensa alkua oireista, jotka voivat saada epäilemään esimerkiksi koronavirustartuntaa tai muuta tarttuvaa infektiota ennen kuin vuoto paljastaa vaivojen todellisen syyn. "Kuukautisflunssaksi" kutsuttu tila ei kuitenkaan tartu ihmisestä toiseen.

Osa lääkäreistä niputtaa "kuukautisflunssan" osaksi kuukautisia edeltäviä PMS-oireita. Flunssamaiset oireet ilmaantuvat PMS-oireiden tavoin tyypillisesti aina tietyssä kierron vaiheessa ovulaation ja vuodon alkamisen välissä, kertoo amerikkalainen gynekologi Tamika Cross Health.com-sivustolle.

Tavallisesti "kuukautisflunssa" äityy pahaksi juuri ennen kuukautisia – oireet kestävät harvoin yli kahta viikkoa, kertoo Medical News Today. Vuodon alettua oireet tyypillisesti lievenevät ja ne häviävät kuukautisten loppumiseen mennessä.

Lue myös: Kuukautiset pilaavat naisilta yhdeksän päivää joka vuosi: "He uskovat, että kipua täytyy vain sietää'"

Mikä aiheuttaa flunssaoireet ennen kuukautisia?

Asiantuntijat eivät ole täysin varmoja, mikä aiheuttaa flunssamaiset oireet ennen kuukautisia. Edes tutumpien PMS-oireiden perimmäistä syytä ei tiedetä. Todennäköisesti selitys kuitenkin löytyy hormonitasojen muutoksista.

Ovulaation ja kuukautisten alkamisen välissä estrogeenin määrä elimistössä hieman vähenee ja keltarauhashormonin määrä kasvaa. Keltarauhashormoni voi aiheuttaa kohdun supistelua, alavatsakramppeja sekä ripulia.

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat myös aivokemiaan, ja ne voivat vähentää mielialaan vaikuttavan välittäjäaineen serotoniinin määrää elimistössä. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi väsymystä.

Lue myös: Emmi kärsii rajuista PMS-oireista – vatsa turpoaa kuin ilmapallo ja kipu tuntuu veitseniskulta: "Valtaosa naisista ei edes tiedä, miksi tällaista tapahtuu"

Miten hoitaa "kuukautisflunssaa"?

shutterstock_1863927673Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini, auttavat kuukautisista aiheutuviin kipuihin. Kuvituskuva.Copyright (c) 2020 fizkes/Shutterstock. No use without permission.

Kuukautisten alkamiseen liittyviä oireita voi lievittää tulehduskipulääkkeillä. Elämäntavoista kannattaa muistaa liikunta, veden juominen, terveellinen ruokavalio, alkoholin ja kahvin välttäminen sekä riittävästä unesta huolehtiminen.

Jos keinoista ei ole hyötyä ja kuukautisia edeltävät oireet häiritsevät elämää, kannattaa pohtia hormonaalisen ehkäisyn aloittamista.

Ennen lääkärille hakeutumista kannattaa pitää kirjaa oireistaan ainakin kahden kuukautiskierron ajan, sillä se auttaa sulkemaan pois muut mahdolliset syyt oireiden taustalla.

Lue myös: Lääkäri selittää, miksi koirat haistelevat ihmisten haaroväliä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Videolla luetellut ongelmat tunnistat varmasti!

1:19img

Lähteet: Health.com, Medical News Today, Very Well Health, Terveyskylä

Tuoreimmat aiheesta

Naiset