Etkö uskalla lorottaa työpaikan vessassa, koska pelkäät luontaisten äänten kaikuvan? Ei hätää, et ole ainoa!
Well + Good kertoo tarkemmin siitä, miksi joidenkin voi olla vaikea käydä julkisilla paikoilla tai esimerkiksi tuoreen seurustelukumppanin luona vessassa. Ikävä vaiva voi johtua ujon rakon syndroomasta. Tiedät vaivan, mikäli sinuun iskee pytyllä istuessasi esiintymiskammolta tuntuva olotila, eikä toimittamisesta tule mitään, vaikka hätä olisikin kova.
– Virtsaamisen ramppikuume eli ujon rakon ongelma on todella yleinen vaiva urologin näkökulmasta, urologi Lamia Gabal kertoo.
Ongelman taustalla on sosiaaliseen ahdistukseen liittyvä vaiva nimeltä paruresis eli kansainomaisemmin tunnettu ”ujon rakon ongelma”. Vaiva on suhteellisen huonosti tunnettu psyykkinen vaiva, jonka ytimessä on vaikeus virtsata sosiaalisissa tai sosiaalisiksi tulkituissa tilanteissa.
Noin seitsemällä prosentilla ihmisistä on ujon rakon syndrooma, ja jopa yli neljänneksellä esiintyy lieviä oireita. Suomen mittakaavassa se tarkoittaisi liki 400 000 ihmistä, mutta täällä asiaa ei ole erikseen tutkittu. On arvioitu, että 1–2 prosentilla ihmisistä on paruresiksen vakavin muoto.
Julkiset vessat ovat ujon rakon kanssa painivan pahin painajainen. Tällöin ei välttämättä riitä, että ovi on lukossa ja olet yksin vessassa, vaan jo ajatus muiden ihmisten läsnäolosta voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, voitko tehdä tarpeesi vai et.
Ramppikuume pytyllä
Mitä vessassa tarkalleen ottaen tapahtuu? On yleisessä tiedossa, että jännitys ja stressi voivat saada selän ja niskan lihakset kramppaamaan niin, että pää tulee kipeäksi. Tohtori Gabalin mukaan tarpeilla käyntiin liittyvä jännitys voi samalla tavalla saada lantionpohjanlihakset jännittymään ja kramppaamaan, mikä vaikeuttaa virtsaamista. Tällöin virtsaamista ja pidättämistä säätelevät lihakset eivät toimi niin kuin niiden kuuluisi.
Ujon rakon ongelma voi tuntua pieneltä vaivalta, mutta se voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen elämään. Tällöin henkilö voi joutua pidättämään niin pitkään, kunnes tuntee olevansa rauhassa. Pidättäminen voi vaikuttaa terveyteen, jos ihminen joutuu odottamaan liian pitkään tai liian usein.
Terveyskirjaston mukaan täyteen virtsarakkoon saattaa tulla repeämä, jos alavatsaan osuu tarpeeksi kova isku. Terve.fi-sivustolla kerrottaan, että rakko voi jopa venyä niin suureksi, että sen normaali toiminta häiriintyy.
– Pahimmissa tapauksissa paruresis voi aiheuttaa lantion alueen kiputiloja, virtsatietulehduksia, virtsankarkailua ja jopa munuaisten vajaatoimintaa, tohtori Gabal kertoo.
Hän kuitenkin huomauttaa, että jälkimmäinen on erittäin harvinaista. Ujo rakko on kuitenkin vaiva, josta ei tarvitse välttämättä kärsiä lopun ikäänsä.
Lue myös: Andrew pelkää virtsata julkisilla paikoilla – kertoo miten salattu vaiva vaikuttaa elämään
– Jotta tilannetta voidaan kehittää, suosittelisin harjoittelemaan erilaisia rentoutumismetodeja kotona stressittömässä ympäristössä, tohtori Gabal sanoo.
– Meditaatio, syvään hengittäminen ja jopa jooga voi auttaa lihaksia rentoutumaan.
Kylpeminen ja lämmön vieminen lantionpohjan alueelle voivat Gabalin mukaan auttaa. Myös hallittu hengityksen pidättäminen voi rentouttaa kramppaavat sulkijalihakset.
Jos ongelma todella häiritsee, Gabal suosittelee hakeutumaan urologin vastaanotolle, jossa voidaan selvittää voiko vaiva johtua jostain vakavammasta ja samalla auttaa oireiden kanssa. Ahdistuksen hoitoon voi auttaa kognitiivinen käyttäytymisterapia.
Yleisessä vessassa käynnistä johtuvaa ramppikuumetta voikin nyt koronan aikana treenata kodin turvissa oikein urakalla.
Lue myös: Menikö kaverin vessanpönttö tukkoon istuntosi jälkeen? Etikettiasiantuntija kertoo, mitä tehdä
Lue uusimmat lifestyle-aiheet.
Lähteet: Well + Good, Terve.fi, Terveyskirjasto, Paruresis.org, Paruresis.org, Helsingin Sanomat ja Yle