Heräätkö öisin pissalle? Lopeta kierre ja selvitä syy

vessa
Yöaikaisesta virtsaamistarpeesta puhutaan nokturiana.Colourbox.com
Julkaistu 04.01.2016 06:14

MTV LIFESTYLE

Öinen vessassa ravaaminen ärsyttää, katkoo unta ja vie puhdin seuraavaltakin päivältä. Joissakin tapauksissa vaivaa voi helpottaa itse, joskus taustalla piilee sairaus.

Iän myötä yleistyvälle oireelle on nimikin: nokturia. Se tarkoittaa, että vessassa pitää käydä useammin kuin kerran yössä. Jo yksistäänkin elämänlaatua heikentävä vaiva on erityisesti vanhuksilla lisäksi kaatumisriskin nostaja.

1. Mieti, onko tarve oikea.

Saatat luulla heränneesi keskellä yötä, koska sinun tarvitsee käydä vessassa, vaikka oikeasti ei tarvitsisi. Tai saatat ajatella, että kun nyt kerran olet hereillä, niin käyt samalla tarpeillasi.

Jos mitään pakottavaa tarvetta vessakäynnille ei heräämisen yhteydessä oikeasti tunnu, ongelmana voi olla pikemminkin unettomuus kuin rakko tai siihen liittyvät asiat. Jotkut myös vain ovat kehittäneet itselleen ”tavan” käydä yöllä vessassa.

2. Tarkkaile, paljonko virtsaa tulee.

Jos määrä on hyvin vähäinen, taustalla saattaa olla yliaktiivinen rakko: rakon tyhjentäjälihas supistelee jo pienestä virtsamäärästä. Lieviin oireisiin voi auttaa lantionpohjalihasten jumppaaminen sekä se, että tietoisesti pidentää virtsausväliä. Vaikeammissa tapauksissa voi olla tarvetta lääkehoidolle.

Jos pissaa tulee hyvin paljon, on mahdollista, että on juonut liian paljon nestettä ennen nukkumaanmenoa. Varsinkin kofeiinipitoiset juomat ja alkoholi vaikuttavat yöunen laatuun ja poistavat kehosta nestettä. Kannattaa vähentää nesteiden nauttimista illalla ja juoda enimmät kahvit aamutuimaan.

3. Mieti muita vaihtoehtoja.

Jos öiset vessakäynnit todella häiritsevät sinua ja olet varma, etteivät ne johdu omista juomatottumuksistasi, voi olla syytä käydä lääkärissä. Sitä ennen kannattaa kirjata ylös ainakin vuorokauden tai parin ajalta, millaisia oireita koit, mitä ja kuinka paljon nestettä olit juonut sekä milloin kävit vessassa.

Tiheä yöllinen virtsaamisen tarve voi johtua esimerkiksi seuraavista sairauksista:

– diabetes

– sydämen vajaatoiminta

– eturauhasen liikakasvu ja sen aiheuttama rakon epätäydellinen tyhjentyminen

– virtsatietulehdus

– kohdun laskeuma

– lääkitys, esimerkiksi verenpainelääkkeinä käytetyt diureetit

Lähteet: Womenshealthmag.com, Potilaanlaakarilehti.fi, Healthline.com, Duodecim

Viheliäinen virtsatietulehdus

Studio55.fi-ohjelmassa perehdyttiin virtsatietulehdukseen urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Peren kanssa huhtikuussa 2013.

21:32img

Tuoreimmat aiheesta

Studio55