Taas vessahätä! 4 syytä sille, miksi sinua pissattaa jatkuvasti

Women´s Health selvitti, miksi toisia pissattaa jatkuvasti. Mitä tiheät vessakäynnit voivat kertoa terveydestäsi?

Kun kahvikupillisen jälkeen ei meinaa pystyä istumaan paikoillaan bussissa tai työpaikan palaverissa, voi se tuntua ikävältä päivittäiseltä haasteelta.

1. Yksilölliset erot  

– Todennäköisesti silloin sinulla on tavallista herkempi virtsarakko, urologi Ekene Enemchukwu huomauttaa siihen Women´s Healthin haastattelussa.

On totta, että esimerkiksi osalla meistä on pienempi rakko kuin toisilla. Toisaalta joidenkin keho tuottaa vähemmän virtsaa kuin toisten ja virtsan pidättelyä voi osaltaan harjoitella.

Vanhemmiten myös osa meistä joutuu kärsimään virtsankarkailuista ja tihentyneestä vessakäynneistä yliaktiivisen rakon myötä. Mitä muita syitä tiheälle pissaamisen tarpeelle voi olla?

2. Syöt tiettyä ruokaa

Jos syöt paljon happamia hedelmiä tai ruokia, joissa on keinotekoisia sokereita kuten aspartaamia, tulista ruokaa tai alkoholia, ne saavat sinut pissaamaan useammin. Kahvi on myös yleisesti tunnettu diureetti: se tuo tiheämmän pissaamisen tarpeen. 

3. Sinulla on diabetes

Jos sinulla on hoitamaton diabetes, kehosi saattaa yrittää tasapainottaa verensokeria pissaamisen tarpeella. Myös yöllinen pissaamisen tarve voi olla diabeteksen oire.

4. Olet hyvin stressaantunut

Stressaantuneenakin rakko voi joutua yliaktiiviseen tilaan.

– Toisinaan, kun olet stressaantunut, rakko yliherkistyy toimimaan nopeammin, sanoo puolestaan urologian professori Bilal Chughtai Women's Healthille.

Terveyskirjasto on samoilla linjoilla: tiheävirtsaisuutta voi esiintyä erityisesti psyykkisen jännityksen alla. Silloin virtsan määrä ei lisäänny, mutta virtsaamistarve ilmaantuu useammmin. 

Milloin lääkäriin?

Terveyskirjaston mukaan silloin on syytä ottaa yhteys lääkäriin, jos tiheävirtsaisuudesta on vaivaa yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai öisin. Normaalisti ihmisellä tulee virtsaamisen tarve 3-5 kertaa päivässä.

Jos virtsaamiseen liittyy kipu- tai kirvelyoireita, janon tai väsymyksen tunnetta tai verta virtsassa, on syytä hakeutua pikaisesti lääkärille. Jos tiheävirtsaisuuteen ei liity sairautta tai muita oireita, voidaan vaivaa hoitaa rakon hermotukseen vaikuttavilla lääkkeillä.

Näin hoidat tihentynyttä virtsaamistarvetta itse

Terveyskirjasto huomauttaa lisäksi, että jos sairaudet on poissuljettu, tihentynyttä virtsaamisentarvetta voi hoitaa itse harventamalla vessassa käyntejä.

Kahvia, teetä ja alkoholia tulisi välttää. Yksinkertaiset vinkit helpottavat alkuun, mutta jos vaiva pahenee tai jatkuu, on syytä keskustella lääkärin kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat