Kristityiksi kääntyneitä muslimeita on hakattu ja uhkailtu. Haukkuminen ja eristäminen ovat kuitenkin tavanomaisemmat keinot. Kääntyneet -kirja kertoo turvapaikanhakijoiden kokemuksista, mutta samaa uhkailua ovat kokeneet pidempäänkin maassa olleet. MTV Uutisten tapaama nainen kertoo, että hänen henkensä olisi vaarassa, jos suku tietäisi hänen luopuneen uskostaan.
– Päätin luopua Islamin uskosta, koska se aiheutti elämässäni tosi paljon ongelmia ja riisti minulta vapautta ja jouduin jopa pahoinpidellyksi, kertoo entinen musliminainen, joka ei halua kertoa nimeään tai taustaansa julkisuuteen oman turvallisuutensa vuoksi.
Myös useat turvapaikanhakijat, jotka ovat kääntyneet muslimeista kristityiksi, ovat kohdanneet uhkailua ja suoranaita väkivaltaa paljastaa Kääntyneet -kirja. 31 haastateltavasta 25 oli kohdannut haukkumista, puolet häirintää ja viisi fyysistä vakivaltaa. Väkivallan seurauksena murtui luita. Haastatteluiden tulokset yllättivät kirjoittajan, toimittaja Mari Turusen.
– Sellaiset ihmisoikeusrikkomukset, joita on tottunut lukemaan ulkomailta erilaisista raporteista, niin tämä sama ilmiö on rantautunut myös Suomeen, sanoo Turunen.
Turunen haastatteli kirjaansa afgaaneja, iranilaisia ja irakilaisia.
Kirjasta saa vaikutelman, että joissakin muslimiyhteisöissä vaikuttavat tiukka kontrolli ja omalakisuus, mutta sitä ei voi yleistää kaikkiin muslimeihin. Kirjan kirjoittaja haluaisi, että uskonnonvapaudesta puhuttaisiin enemmän.
– Suomessa on tosi ruveta puhumaan uskonnonvapaudesta ja siitä mitä se meillä tarkoittaa ja on tärkeää painottaa sitä myös maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille.
Entinen muslimi on kuitenkin sitä mieltä, että uskonnonvapauden varjolla tapahtuu asioita, joita Suomessa ei pitäisi hyväksyä.
– Suomessa ehkä liikaa ymmärretään vähemmistöjen oikeuksia tai uskonnonvapauden merkeissä sallitaan, että salassa tapahtuu todella paljon ihmisoikeusloukkauksia, sanoo nainen.
Ratkaisua pitäisi hakea sinnikkäästi niin keskustelun kuin koulutuksen kautta.
– Ylipäätään meidän yhteiskunnassa tarvitaan uskonnonlukutaidon lisäämistä, sanoo Turunen.
Samalla linjalla on myös ex-musliminainen.
– Ensinnäkin asioista pitää puhua ja keskustelua pitää yllä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille voisi järjestää koulutuksia, että uskalletaan ottaa asioita puheeksi ja jututetaan, vaikka tyttöjä, että onko kaikki kotona kunnossa, kuvailee nainen tilannetta.
Katso koko haastattelu