"Iso käännekohta Euroopassa" – näin suomalaismepit arvioivat Saksan liittopäivävaalien vaikutuksia EU-politiikkaan

Saksan parlamenttitalo
Saksan liittopäiville valitaan uudet edustajat sunnuntain vaaleissa.
Julkaistu 26.09.2021 09:38
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Saksassa äänestetään tänään liittopäivävaaleissa, joilla on suuri merkitys myös Euroopan suunnan kannalta. Näin arvioivat MTV Uutisten haastattelemat suomalaiset europarlamentaarikot.

– Äärimmäisen tärkeät vaalit koko Euroopan kannalta, tiivistää ajatuksensa Henna Virkkunen (kok.).

Samoin arvioi meppikollega Eero Heinäluoma (sd.).

Lue myös: Kenestä tulee Merkelin seuraaja? MTV Uutiset seuraa tiiviisti Saksan liittopäivävaaleja – erikoislähetys tänään kello 22.35

– Varmasti tämän vuoden tärkeimmät vaalit. Sittenhän tulossa on myös Ranskan vaalit ensi keväänä, mutta nyt kaikki katseet ovat vahvasti Saksassa, Heinäluoma sanoo. 

Heinäluoma tosin muistuttaa, että kannatuskyselyissä Saksan kolmen suurimman puolueen paikkoja pitäneet vihreät, sosiaalidemokraatit (SPD) ja kristillisdemokraatit (CDU) ovat kaikki linjaltaan Eurooppa-myönteisiä. Mitään radikaalia muutosta Saksan linjaan ei siis ole odotettavissa, vaikkakin ennakkosuosikki SPD suhtautuu nykyistä liittokansleripuoluetta CDU:ta myönteisemmin EU-alueen integraatioon.

– Moni iso EU-asia odottaa uutta Saksan hallitusta ja sitä kautta suuntaa, Heinäluoma muistuttaa.

MTV Uutiset esittelee kaikki kolme kärkiehdokasta Saksan vaaleissa. Vaalit voittaneen puolueen ehdokkaasta tulee mitä todennäköisimmin uusi liittokansleri.

 

Yksi näistä isoista asioista on EU:n budjettisääntö, josta luovuttiin väliaikaisesti koronapandemian iskiessä, jotta jäsenmaat pystyivät ottamaan velkaa elvyttämiseen. Nyt kysymys on siitä, palaako valtioiden velkamäärää rajoittava sääntö entisellään tai uudistettuna voimaan. Komissio tiedustelee asiasta parhaillaan eri maiden kantoja.

Vihreät nousemassa hallitukseen

Toinen suuri kysymys on komission kesällä esittelemä ilmastopaketti. Neuvottelut unionin tiestä hiilineutraaliuteen ovat vasta alkuvaiheessa.

– SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholzhan on jo linjannut, että mikäli he voittavat vaalit, hallituskoalitio tullaan muodostamaan vihreiden kanssa. Sillä tulisi olemaan todella suuret vaikutukset esimerkiksi keskusteluun energiapolitiikasta Euroopassa, keskustan Elsi Katainen ennakoi.

Vihreiden Alviina Alametsä vahvistaa tämän. Saksan vihreät suhtautuu energiapolitiikan lisäksi myös finanssipolitiikkaan eri tavalla kuin muut maan suurista puolueista.

– Vihreät ehkä haluaisi lähteä säästökuurilta uusille linjoille. He haluaisivat helpottaa EU:n budjettisääntöjä, että saataisiin lisää investointeja varsinkin ilmastokriisin torjuntaan, Alametsä sanoo.

Vihreät haluaisi joustoja Saksan perustuslakiin on kirjattuun velkajarruun, joka rajoittaa budjettien alijäämää suhteessa bruttokansantuotteeseen. Perustuslain muuttamiseen tosin vaadittaisiin kahden kolmasosan enemmistö, joten sen muuttaminen olisi vaikeaa.

Vihreiden ennakoidaan olevan vahvoilla hallituksen myös siinä tapauksessa, että liittokansleriksi nousee CDU:n Armin Laschet.

Merkel väistyy

Saksan siirtyminen uuteen johtoon tarkoittaa tietysti myös sitä, että Angela Merkel väistyy uuden liittokanslerin tieltä. Henna Virkkunen kuvailee tätä suureksi käännekohdaksi Euroopalle.

– Hän on kuitenkin ollut sellainen johtava ja koossapitävä voima Euroopan unionille todella monissa viime vuosien kriiseissä. Ei ole näköpiirissä, että ihan vastaavaa johtajaa suoraan oltaisiin saamassa Saksassa valtaan, kokoomuslainen sanoo.

Vaalit ovat tärkeät myös kokoomuksen puolueperheen Euroopan kansanpuolueen EPP:n kannalta. Keskustaoikeistolainen EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä, sillä on hallussaan EU-komission puheenjohtajuus ja sen edustaja johtaa suurimman jäsenmaan hallitusta. 

Jos ennakkosuosikkina pidetty sosiaalidemokraatti Olaf Scholz nousee liittokansleriksi, tarkoittaisi se, ettei missään EU:n viidestä suurimmasta jäsenmaasta ole EPP-johtoista hallitusta. Tämä heikentäisi EU:n perinteisen valtablokin vaikutusvaltaa jäsenmaiden johtajien pöydässä Eurooppa-neuvostossa.

Samaan puolueperheeseen kuuluvat valtionjohtajat kokoontuvat usein yhteen ennen varsinaista Eurooppa-neuvostoa keskustelemaan kannoistaan. 

Merkelin puolue CDU on kuitenkin kirinyt gallup-etumatkaa umpeen viime päivinä, joten se saattaa yhä nousta suurimmaksi puolueeksi. 

– Tässä on viime kuukausina nähty isoja käänteitä, joten kaikki on vielä mahdollista, Virkkunen ennakoi.

Käänteet ovat mahdollisia vielä vaalien jälkeenkin. Hallitusneuvotteluista povataan kinkkisiä ja siksi on myös mahdollista, että suurin puolue ohitetaan neuvotteluissa ja liittokansleriksi nousee toisiksi suurimman puolueen ehdokas. 

Tuoreimmat aiheesta

Saksa