Siinä missä Armin Laschet ja Olaf Scholz ovat kylmän sodan ajat tuntevia, jossain määrin eräänlaisen äijäpoliitiikan konkareita, Annalena Baerbock on nuori, uusi naistuuli. Hannoverin lähimaaseudulta kotoisin oleva Baerbock on 41-vuotias, poliittisesti vihreisiin kuuluvien vanhempien lapsi. Kotiin kuului ydinasevastaisuus ja rauhaliike, kouluaikoihin vuosi vaihdossa Yhdysvalloissa sekä menestys kilpavoimistelussa mitalisijoilla.
|
Baerbock opiskeli 2000-luvun alussa yhteiskuntatieteitä ja lakia, ja työskenteli opiskelun ohella toimittajana. Opinnot veivät Britanniaan ja sitten takaisin väitöskirjan tekoon. Se ei koskaan valmistunut, koska Baerbock lähti mukaan Saksan vihreisiin 2005.
Vuonna 2007 Baerbock meni vihille pr-miehenä ja poliittisena konsulttina toimivan Daniel Holefleischin kanssa. Jo muutaman vuoden kuluttua Baerbock nousi Saksan koillisen Brandenburgin Vihreiden varapuheenjohtajaksi ja vuonna 2013 liittopäiväedustajaksi. Sen paikan Baerbock on pitänyt tähän asti, vankan poliittisen suosionsa tuella.
Vihreiden olikin helppo viime keväänä valita Baerbock puolueen kautta aikojen ensimmäiseksi, ja Saksan historian toiseksi nuorimmaksi liittokansleriehdokkaaksi.
Sanna Marinin verkostotoveri
Baerbock kuuluu ikäpoliitikkojen näkökulmasta uusiin, määrätietoisiin naispoliitikkoihin, jotka esimerkiksi pystyvät yhdistämään perheenäidin roolin uraan.
Hän on osallistunut vuonna 2020 Davosin huippukokouksistaan tunnetun Maailman talousfoorumin nuorten johtajien verkostoon, joka aloitti toimintansa 2004.
Verkostoon kuuluvat muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern, Itävallan liitokansleri Sebastian Kurz, sekä Suomen pääministeri Sanna Marin.
Verkoston muiden alojen vaikuttajia ovat olleet esimerkiksi Michael Schumacher (autourheilu), Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Page (Google) ja Leonardo DiCaprio (elokuvat). Business week -julkaisu kuvailee joukkoa maailman valikoituneimmaksi yksityiseksi verkostoksi.
Baerbockin liittokansleriehdokkuuden jälkeen häntä on myös arvosteltu. Ensin tuli havainto myöhästyneistä puheenjohtajan tulotilityksistä, sitten syytös roolin liiottelusta YK:n pakolaisjärjestössä sekä moite plagioinnista, kun tuoreessa julkaisussa oli suoria lainauksia ilman lähdettä.
Saksalaishuomiot asiasta vaihtelevat: toisten mielestä Baerbock on poliittisesti vauhtisokea, mutta joidenkin mielestä häntä arvostellaan muita enemmän, koska hän on nuori, nainen ja fiksu.
Baerbockin poliittinen linjan yleisöön menevimmät argumentit ovat olleet moottoriteiden 130 kilometrin nopeusrajoitusehdotus ja lihantuotannon raju vähentäminen, mutta toisaalta ulkopolitiikassa eurooppalaisten asevoimien kehittäminen ja yhteinen ulkopolitiikka Venäjää ja Kiinaa vastaan.
Vaikutelmaksi jää, että saksalaiset eivät olisi vielä valmiita Baerbockiin maan johtajana, mutta kenties osana johtoryhmää.