MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä korostaa, että suomalaisessa maastohiihdossa on ollut pitkään näkyvillä kaksi suurta ongelmaa, joihin ei ole vieläkään onnistuttu saamaan lääkettä.
LUE MYÖS: Isometsä tyrmää Krista Pärmäkosken kommentin – elämänsä kisan hiihtäneelle suomalaisyllättäjälle kovaa ylistystä
Yksi kesto-ongelma on naisten sprinttihiihto. Rukan perinteisen sprintissä neljä suomalaisnaista (Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Katri Lylynperä) selviytyi aika-ajosta erävaiheeseen, mutta yksikään ei siitä eteenpäin välieriin.
– Naisten sprinttihiihto on suorastaan romahtanut. Jos ei perinteisen sprintissä saada kuin neljä hiihtäjää jatkoon eikä yhtään välieriin, mitä se on sitten vapaan sprintissä? Isometsä pudottelee.
Toisena suurena murheenkryyninä Isometsä pitää suomalaisnaisten vaikeuksia vapaalla hiihtotavalla. Sunnuntain 10 kilometrin takaa-ajo tarjosi tästä tuoretta näytettä.
Krista Pärmäkoski putosi kolmannelta sijalta kuudenneksi ja Kerttu Niskanen 11. paikalta 12:nneksi. Muuten suomalaisia ei takaa-ajossa pisteillä nähtykään, kun 25:ntenä kisaan lähtenyt Johanna Matintalo putosi 35. sijalle. Pykälällä hänen eteensä suksi samalla loppuajalla Laura Mononen.
– Yleisesti ottaen koko naishiihtomme vapaan hiihtäminen oli aika huonoa, kun pistetään ihan kaikki riviin. Ollaan pitkään puhuttu siitä, että vapaassa meillä on ongelmia verrattuna perinteiseen. Tuntuu, että se ero on vain kasvanut. Perinteisellä ollaan vähän siellä hollilla, mutta vapaalla meillä ei ollut kuin kaksi hiihtäjää maailmancupin pisteillä maaliin tullessa. Se on poikkeuksellisen vähän Rukan triplassa.
– Kun katsotaan muita Pärmäkosken ja Niskasen takana, jäädään kahta minuuttia kympillä. On hiihdetty kuitenkin porukassa ja Therese Johaug hiihti (kärjessä) yksin.
Isometsä ottaa kriittisesti kantaa puheisiin, joita vapaan hiihtotavan ympärillä on Suomessa viljelty.
– Hiihtäjät, jotka ovat heikompia vapaalla, sanovat, että nyt satsataan vapaan hiihtämiseen. Pitäisi tietää, mitä se sana satsaaminen pitää sisällään. Iivon (Niskanen) kohdalla nähdään, että kun sanottiin, että satsataan vapaaseen, siihen on oikeasti satsattu ja tekniikka on oikeasti parantunut.
– Kun television välityksellä katson tyttöjemme hiihtämistä, en näe siellä kehitystä. Joko ei ole satsattu oikeisiin asioihin tai se satsaaminen ei ole tuottanut tulosta. Se ei ole toki mikään helppo rasti, jos olet tyyliin 25-vuotias tai sitä vanhempi ja yhtäkkiä päätät, että mäpäs alan satsata vapaaseen. Se on pitkän prosessin ja kovan takana.
LUE MYÖS: Krista Pärmäkosken peukalo jäätyi kesken kilpailun: "Meni aika kauan vaatteita vaihtaessa"
Isometsä muistuttaa, että jos perinteinen on tuloksentekotapa, sitä on samaan aikaan vaalittava, ettei se heikkene yhtään. Hän kääntää katseensa myös valmennukseen.
– En ole hirveän vakuuttunut siitä, mikä meidän vapaan hiihtämisemme taso on valmennuksellisesti – onko siihen riittävän paljon tietoutta. Puhutaan satsaamisesta ja kehitystä ei tapahdu. Silloin pitää aina miettiä, miksi sitä kehitystä ei tapahdu – jokuhan siihen on syynä. Onko sillä tavalla, että urheilijat eivät vain opi vai eikö tietämystä ole riittävästi?
Huolia sekä kokeneessa että nuoressa kaartissa
Suomen naishiihdon yleinen taso Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen takana ei Isometsänkään mukaan hurraa-huutoja herätä.
– Tuntuu, että ero Pärmäkosken takana on vain kasvanut, jos otetaan Kerttu pois laskuista.
Isometsä kohdistaa huolensa yhtä lailla Laura Monosen ja Anne Kyllösen kaltaisiin kokeneisiin hiihtäjiin kuin myös nuoreen kaartiin, johon lukeutuu Johanna Matintaloa, Anita Korvaa ja Eveliina Piippoa. Heistä Piippo ei ollut vaikeuksien täyteisen harjoituskauden jäljiltä Rukalla mukana.
– Toivotaan, että kausi muuttaa tilannetta, Isometsä summaa puhuen koko edellä mainitusta poppoosta.
Therese Johaugille haastajia?
Muista maista Isometsä odotti Ruotsin naisilta vahvempaa panosta Rukan avausviikonloppuna. Sprintissä Ruotsin Jonna Sundling ylsi toiseksi, mutta muutoin palkintosijat jäivät haaveeksi eikä länsinaapurin naisilta kummoista nähty. Norjan Maiken Caspersen Falla vei sprintin, Johaug kaksi muuta kilpailua.
– Ruotsalaisten naisten vaisuus ekoissa kisoissa oli silmiinpistävää. Ruotsi oli kuitenkin viime vuoden paras joukkue maailmassa, voitti (MM-kisoissa) niin sprinttiviestin kuin normaaliviestin. Ainakin ensimmäinen kisaviikonloppu oli iso pettymys. Ebba Andersson, heidän paras hiihtäjänsä, tietysti puuttui, mutta siitä huolimatta.
LUE MYÖS: Murskaavalla ylivoimalla voittanut Therese Johaug vaatimattomana: "Tiesin, että minulla oli hyvä sauma"
Andersson voisi olla niin ikään sivussa olleen Norjan Ingvild Flugstad Östbergin kanssa Johaugin potentiaalinen haastaja.
– Mielenkiintoista nähdä, olisiko Östbergistä ja Anderssonista viivalle tullessaan haastajia Johaugille haastajia, mutta tästä porukasta ei ainakaan sellaista löydy, Isometsä viittaa Rukalla hiihtäneeseen kaartiin.
1:08