Studio55.fin kyselyssä selvisi, että isovanhemmat haluaisivat tavata lapsenlapsiaan useammin. Myös isovanhempien tapaamisoikeuden turvaaminen lailla kirvoitti kommentteja.
Lapsenlapsia tavataan kyselyn mukaan useimmin 1-3 kertaa kuukaudessa. Näin kertoi kolmannes vastaajista. Seuraavaksi yleisimmin lapsenlapsia nähtiin muutaman kerran viikossa. Vain yksi prosentti vastaajista kertoi, ettei näe lapsenlapsiaan koskaan.
Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta kertoo, että haluaisi tavata lapsenlapsiaan useammin. Aloite lapsenlasten näkemiseen tulee enemmistön (68 prosenttia) mukaan tasaisesti sekä lasten vanhemmilta että isovanhemmilta.
Lukijat kertovat syitä harvoihin tapaamisiin
Ovat jo isoja, heillä on omat menot.
Asun itse Espanjassa ja lapset Suomessa.
Lapset harrastavat paljon.
Itse en ole voinut lentää, ja vastaavasti useamman henkilön Suomeen lentäminen maksaa maltaita, jos haluaisi lentää alle 20 tuntia vaihtoineen.
Elämän hektisyys heidän perheessä.
Syy siihen, että lapsenlapsia nähdään harvoin, on enemmistön, yli 77 prosentin, mukaan pitkissä välimatkoissa. Yhä useammin perheenjäsenet asuvat eri maissa ja jopa eri mantereille, jolloin tapaamisten järjestäminen on hankalaa.
Lapsenlapsia tavataan juhlapyhinä, aikaa vietetään leikkien ja arkiaskareissa
80 prosenttia vastaajista kertoi viettävänsä juhlapyhiä yhdessä lapsenlasten kanssa ja hieman yli puolet kertoi matkustelevansa lapsenlasten kanssa.
Lähes kolmannes kyselyyn vastanneista kertoi viettävänsä lapsenlapsen kanssa aikaa leikkien. Myös arkisten askareiden puuhastelu ja ulkoilu olivat suosittuja ajanviettotapoja. Myös muita ajanviettotapoja mainittiin.
Vien heitä kulttuuriharrastuksiin oopperaan, teatteriin yms.
Nykyisin juttelemme. Hän on 16-vuotias, mutta aiemmin hoidin häntä usean vuoden ajan ja silloin ulkoilimme ja teimme kotona arkisia askareita, myös leikimme ja luimme paljon.
Normaalia kotoilua ja yhdessäoloa. Siihen ei tarvitse sisältyä mitään "hienoa ja erikoista". Mummi on vain "läsnä" ja kuuntelee ja keskustelee. Lapset tarvitsevat rauhaa, aina ei tarvitse suorittaa.
Katsomme elokuvia, jääkiekkoa televisiosta.
Vietetään yhdessä lomia - jopa viikko. Pelataan rommikuppia, monopolia ja niin edelleen. Hiihdetään, keilataan, paistetaan lättyjä, uidaan.
Askartelemme ja kehittelemme uusia ideoita esimerkiksi nukketalon kalusteiksi.
Lakiin oikeus tavata lapsenlapsia
Isovanhemmilla ei ole vielä lakiin kirjattua tapaamisoikeutta, siinä tapauksessa, että lapsen vanhemmat eroavat. Kyselyyn vastanneista yli puolet, 77 prosenttia, kannatti lain muutosta. Näin kyselyyn vastanneet kommentoivat aihetta.
Isovanhemmilla pitäisi olla yhtäläiset oikeudet tavata lapsenlapsiaan kuin etävanhemmallakin siitä huolimatta, kummalla huoltajuus on. Tai mahdollisesti etävanhempi voisi siirtää huoltajuuden isovanhemmalle, jos ei itse sitä syystä tai toisesta enää halua jatkaa. Vanhempi, jonka luona lapsi asuu, voi hankaloittaa etävanhemman tapaamisia siihen pisteeseen, että etävanhempi katsoo parhaimmaksi luopua huoltajuudesta. Lasta ei saa vieroittaa sukulaisistaan. Jos lähivanhempi näin menettelee, niin se on psyykkisesti väärin lasta kohtaan.
Surullista on, että sitä varten täytyy säätää oikein laki, että isovanhemmat saa tavata lapsia. Kun lapset kasvaa niin mielenkiinto kyllä suuntautuu muualle.
Isovanhemmuus on tärkeää niin lapsen lapsille kuin isovanhemmille, sitä ei saa estää.
Isovanhemmilla pitäisi olla lapsenlapsiin laillistettu tapaamisoikeus muulloinkin kuin vain erotilanteessa.
Isovanhemmuuskysely toteutettiin Studio55.fi-sivustolla helmi-maaliskuussa 2015, ja siihen vastasi 900 henkilöä. Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia oli naisia ja 18 prosenttia miehiä.