Israel: Hamasin johtaja on kuollut

Israelin armeija kertoo tappaneensa äärijärjestö Hamasin korkea-arvoisen johtajan.

Israelin armeija vahvisti torstaina, että Hamasin ylin johtaja Yahya Sinwar on kuollut Gazan eteläosassa keskiviikkona toteutetussa operaatiossa.

– Israelin sotilaat tappoivat Yahya Sinwarin, joka oli vastuussa lokakuun 7. päivän joukkomurhasta julmuuksista, Israelin ulkoministeri Israel Katz sanoo lausunnossaan.

Katzin mukaan Sinwarin kuolema mahdollistaa panttivankien välittömään vapauttamiseen ja avaa tien uuteen todellisuuteen Gazassa ilman Hamasia ja ilman Iranin hallintaa.

Myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vahvistaa Sinwarin kuoleman.

– Paha on saanut iskun, mutta tehtävämme ei ole vielä valmis, Netanjahu toteaa.

Aiemmin torstaina armeija kertoi, että "sotatoimien aikana Gazan kaistalla eliminoitiin kolme terroristia" ja että tutkinnassa oli, oliko heidän joukossaan Sinwar.

Israelin poliisin mukaan Sinwarin henkilöllisyys selvisi tämän hammastietojen perusteella. Sen jälkeen tieto vahvistettiin sormenjäljistä. Israelilla on nämä ja dna-tiedot, koska Sinwar on ollut vankilassa siellä, BBC kertoo.

Israelin presidentti Isaac Herzog kehotti viestipalvelu X:ssä kaikkiin mahdollisiin toimiin Gazassa vielä olevien 101 panttivangin tuomiseksi takaisin.
 

Gallantin mukaan Israelin viholliset eivät voi piiloutua

Israelin mukaan Sinwar oli yli vuosi sitten Hamasin Israeliin tekemän hyökkäyksen takana. Hyökkäyksessä kuoli Israelin mukaan 1 200 ihmistä, joista enemmistö oli siviilejä. Lisäksi Hamas vei Gazaan yli 200 panttivankia, joista moni on yhä siellä.

Hyökkäyksen seurauksena Israel sanoi tuhoavansa Hamasin ja aloitti ilmaiskut ja maaoperaation Gazassa. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan sodassa on kuollut yli 42 400 ihmistä, joista suurin osa on ollut siviilejä.

Sinwarista tuli Iranin tukeman Hamasin uusi johtaja elokuussa sen jälkeen, kun järjestön poliittinen johtaja Ismail Haniyya oli surmattu Teheranissa heinäkuussa. Hamas ja Iran ovat syyttäneet Haniyyan surmasta Israelia, joka ei ole kommentoinut asiaa.

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi viestipalvelu X:ssä, että Israelin viholliset eivät voi piiloutua.

– Me seuraamme ja eliminoimme heidät, Gallant kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat