Israel on käyttänyt palestiinalaissiviilejä todellisina ihmiskilpinä sodassa: "Meidän elämämme ovat tärkeämpiä kuin heidän"

The Guardian kertoo, että Israelin armeija on käyttänyt palestiinalaissiviilejä todellisina ihmiskilpinä sodassa Gazassa.

Brittilehden mukaan Israelin armeija on pukenut palestiinalaissiviilit Israelin armeijan vaatteisiin ja kävelyttänyt nämä joukkojensa edellä Israelille turvattomiin tunneleihin ja rakennuksiin Gazassa.

Raakaa tekoa voi olla vaikea havaita, sillä Israelin armeijan edellä kulkevat palestiinalaissiviilit on puettu päästä varpaisiin Israelin armeijan väreihin.

Siviilejä käytetään niin sanotuissa raivausoperaatioissa sellaisissa paikoissa, joissa israelilaisia saattaisi odottaa kuolemanloukko tai muu vaarallinen ansa.

Tekoon pakotettujen palestiinalaissiviilien kerrotaan olevan iältään noin 20 – 30 vuotiaita.

Gazassa taistelleet israelilaisveteraanit puhuvat, että teko on muodostunut 10 kuukautta kestäneen sodan aikana jo niin vahvaksi käytännöksi, että se on laajassa tiedossa myös Israelin armeijan ulkopuolella.

Sotarintamalta tietoja kerännyt israelilainen kansalaisjärjestö Breaking the Silence on kuullut erityisen raa’asta käytännöstä useilta Gazassa taistelleilta israelilaisveteraaneilta.

Kansalaisjärjestö kertoo saaneensa tiedon raivausoperaatioihin pakotetuista siviileistä jo Gazan sodan alkuvaiheessa, mutta tapausta pidettiin epäuskottavana. Kuukausien kuluessa tapauksia alkoi tulla kuitenkin lisää.

Israelilaisveteraanien mukaan raa’at teot ovat myös israelilaisen Haaretz-sanomalehden tiedossa.

– Meidän elämämme ovat tärkeämpiä kuin heidän, lehti kertoo israelilaiskomentajan todenneen kerran sotilailleen.

Miehet pidätetty vain raivausoperaatioiden ajaksi

The Guardianin mukaan nuoret palestiinalaismiehet on pidätyksen jälkeen puettu Israelin armeijan vaatteisiin ja miesten kädet on sidottu, ja vartaloihin on kiinnitetty kamera.

Israelilaissotilaat ovat seuranneet kameroiden kautta tutkittavan alueen turvallisuuden. Raivauksen jälkeen siviilit on vapautettu takaisin perheidensä luokse.

Israelilaisveteraanit kertovat, että siviilejä on käytetty raivausoperaatioissa muun muassa sodassa kuolleiden pommikoirien sijasta.

Lue myös:

    Uusimmat